ZAGGkeys PROplus – Review


ZAGGkeys PROplus is het beste toetsenbord die je voor een iPad kan kopen. Punt. Uiteraard ben je het daar niet mee eens of je geeft er niets om (vermoedelijk omdat je geen tablet hebt van Apple). Een derde mogelijkheid is dat je er wel een hebt, misschien zelfs twijfelt over de aanschaf van een toetsenbord voor het ding en gevoelens van nieuwsgierigheid aan het borrelen zijn. Wat mij betreft zijn alle drie de groepen welkom om verder te lezen. Graag geef ik uitleg over waarom ik die eerste zin zo stellig hard op je netvlies durf te drukken.

 
Kleur bekennen
Voor wie het bovenstaande filmpje ook echt gekeken heeft, het grote onderscheid met andere toetsenbordjes voor je favo tablet, is de verlichting. Eigenaren van een Macbook herkennen dit meteen en weten ook precies waarom die fijn is. Het ziet er gewoon cool uit. Oh ja, en het zou ook beter typen. Persoonlijk ervaar ik dat alleen wanneer ik in het pikkedonker aan het tikken ben. Iets dat ik zelden doe.
 
Wat wel helpt is het contrast tussen de kleur van de toetsen en het alu-frame waarop het ligt. Het tegendeel, zwarte toetsen op een zwarte achtergrond, is gewoon minder fijn. En ja, ik kan blind typen. Mijn spelvouten zijn daarvan het bewijs (of het feit dat zelfs de lagere school te moeilijk voor me was, kies maar).
 
ZAGG gaat overigens nog een stapje verder dan Apple. Je kan nu ook de kleur van het licht instellen. Evil Red? Kan. Shallow Yellow. Als je wilt. Alien Green. Geen punt. Ice Blue… het zal inmiddels wel duidelijk zijn. Een verbinding maken tussen een iPad en je nieuwe set ‘shiney keys’ is even eenvoudig als bij ieder ander bluetooth device. Binnen paar tellen heb je het werkend.
 
Vergelijking
Omdat ik veel op weg ben is een tablet een uitkomst voor me. Er goed een stukje op kunnen tikken is geen optie maar een must. Het moet direct fijn kunnen of een andere oplossing is nodig. Je kan van Apple zeggen wat je wilt, maar door haar populariteit maken veel fabrikanten er accessoires voor. Hierdoor heb ik er inmiddels veel onder de loep mogen nemen en zelfs al een aantal compleet versleten.
 
Mijn persoonlijke favoriet is tot op heden de Logitech Ultrathin Keyboard Cover. Voor mijn persoonlijke behoeften was er geen betere. Het is dun, licht, de batterij gaat lang mee en je iPad blijft er lekker aan kleven. De benchmark waarmee ik alle andere ‘keyboard covers’ vergelijk. Tot op heden dus.
 
De onderstaande “waarom wel / waarom niet”-lijst is dan ook in vergelijking met het zojuist vermeldde model van Logitech.
 
Waarom wel

  • Kwaliteit: Ietsje zwaarder, maar daardoor wel degelijker. Alu in plaats van plastic maakt een verschil.
  • Bescherming: Door de opstaande rand zijn nu ook de zijkanten beschermt bij een valpartij. Dit laat alleen nog de achterkant open.
  • Zelfbescherming: Geen aan/uit of andere knoppen aan de zijkant. Minder bewegende onderdelen op gevoelige plekken staat gelijk aan minder kans op beschadiging.
  • Verlichting: Gewoon cool en handig wanneer je wil typen in een huis dat geen andere verlichting heeft. Of wanneer je in het vliegtuig zit. Vooruit er is een legitieme reden te bedenken.
  • Vertrouwd: Macbook Pro gebruikers merken alleen een verschil omdat de toetsjes iets kleiner zijn. Verder zou je zweren dat Apple dit product zelf heeft ontworpen.
  • Praktisch: Hoewel kleiner, de toetsen tikken fijn. Punt van aandacht, de spatiebalk heeft een week nodig om door te hebben dat het ook soepel moet zijn.
  • Praktisch: De sneltoetsen voor media, aan/uit, knip/plak en andere handige functies, hebben eigen knoppen. Het model van Logitech laat je eerst een functietoets indrukken om er bij te kunnen.

Waarom niet
  • Er zit geen magneet in de sleuf zoals bij Logitech’s model. Jammer want hierdoor pak je het geheel niet met een hand op.
  • Je hebt geen iPad.

Cijfer: 9

 
Hoe zou het nóg beter kunnen?
1. ZAGG maakt zeer goede beschermstickers voor beeldschermen van gadgets. Wanneer ze ditzelfde materiaal standaard aan de onderkant van hun toetsenborden zouden toepassen, krijgen vuil en krassen geen kans meer. Gemiste kans wat mij betreft.
2. Een magneet in de geul waarop je de iPad plaatst om te gaan typen, zou het mogelijk maken het geheel met een hand op te tillen. Logitech’s model maakte duidelijk dat dit een verrassend voordeel is.
 
ZAGGkeys PROplus is ontwikkeld door ZAGG en is reeds te koop op ZAGG’s website. Een versie zonder verlichting (wie koopt dit als het er voor ietsje meer wel op zit?) kost je $99,-. Tel daar $30,- bij op en hebt de versie die je iPad gevoelsmatig een kleine Macbook Pro maakt.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On