Withings Smart Baby Monitor – Review


Je hoort wat geluiden, maar weet niet zeker of er nou echt wat is. Uit voorzorg loop je naar boven om héééééél zachtjes een kijkje te nemen. Helaas. Door jouw kijkactie is de kleine wakker geworden.

Nog eentje. Je gezellige buren nodigen je uit om even te komen borrelen. De babyfoon haalt het niet tot aan hun huis en een oppas blijkt niet beschikbaar. Helaas. Er wordt niet geborreld vanavond.

De laatste. Het is de eerste keer dat je weer eens gezellig samen uit eten gaat, zonder je nieuwe aanwinst. Een van jullie (vaak papa) heeft de bijna dwangmatige neiging even te bellen of alles wel goed gaat. Het gesprek aan tafel gaat hierdoor over niets anders dan de baby. Leuk, maar je ging er uit voor de afwisseling en de ontspanning die daar bij hoort.

Herkenbaar? Zo zijn er nog vele situaties te noemen waarin een klassieke babyfoon tekort schiet. Met twee specifieke wensen hebben we Withings benaderd: 1) We willen ons kroost zien, ook in het donker. 2) Zowel beeld als geluid moet zonder problemen en vooral veilig naar onze smartphone of tablet gezonden kunnen worden, ook als we buiten huis zijn.

De Withings Smart Baby Monitor (WSBM) doet dat en nog een paar leuke dingen. Uiteraard wisten we dit van te voren, wat automatisch in een goede review resulteert. Toch? Nee, kwaliteit en prijs spelen ook een belangrijke rol en dat wegen we hier zeker af. Lees verder.

In deze review
1. Wat het is + Video
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken + Foto’s
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet
 
Wat het is
Een klassieke babyfoon zend rechtstreeks een signaal van basisstation naar handset. De WSBM maakt gebruik van internet om te communiceren zodat afstand niet meer relevant is, zolang de smartphone of tablet maar met internet is verbonden. Indien gewenst kan je op een ander continent gaan zitten en alsnog de baby bekijken. Toch raden we aan om in dat geval minstens een volwassene in het huis achter te laten. Zomaar een tip.
 
Mocht dit een oppas zijn, lat een smartphone of tablet voor ze achter, zet hem op de “altijd luisteren”-stand en laat het beeld aan. Ze kan ze in een ooghoek altijd zien (en horen) of alles in orde is.
 
Naast geluid laat het, ook in het donker, een helder beeld zien en geeft het ook andere informatie op je eigen smartphone of tablet. Temperatuur en luchtvochtigheid staan duidelijk in beeld en de gratis App geeft een waarschuwing wanneer deze te hoog of te laag zijn. Zo ook bij geluid of beweging.
 
De waarschuwingen kunnen naar wens aangepast worden. Zo krijg ik op mijn iPhone pas een melding wanneer een van deze condities gehaald worden:
– Na meer dan 5 seconden geluid (zo krijg ik niet -letterlijk- bij iedere scheet een melding).
-Pas na 15 seconden beweging.
– Bij temperaturen buiten het bereik van 17 tot 25 graden celsius.
– Bij luchtvochtigheid buiten het bereik van 40 tot 70 procent.
 
Het apparaat is vormgegeven als een uitklapbare kubus die eenvoudig op de bedrand geplaatst kan worden of aan de muur. De muurbeugel is inbegrepen maar vereist wel het boren van twee gaatjes. Wij kozen ervoor om hem op de bedrand te plaatsen en hoopte daarbij dat onze kleine er niet constant aan zou zitten. Dit was alleen de eerste paar dagen het geval.
 
Hoe het werkt
De korte versie: Plug in en plaats op de bedrand of muur. Download de Withings Smart Baby Monitor App voor iOS of Android. Connect via bluetooth en volg de instructies op je scherm. Meer is het eigenlijk niet. De App geeft instructies om met de draadloze router te verbinden, tenzij je er een netwerkkabel in gestoken hebt. Het begeleid je in de te maken keuzes op een heldere en toegankelijke manier.
 
Hoe en waar wij hem gebruiken
De vraag is eigenlijk al beantwoord in de teksten hierboven en hieronder. In een notendop: In de slaapkamer van Tygo, iedere dag en vanuit overal. Woonkamer, borrelen bij de buren, vanuit werk (wanneer de ander thuis is uiteraard) en dankzij de accu, overal waar de kleine even gaat slapen terwijl wij er nog op visite zijn.


De meningen van ons gezin
Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Het komt (gelukkig voor ons project) niet vaak voor, maar de meningen waren unaniem. Mijn heerlijk kritische vrouw is vrijwel evenzo enthousiast als ik. De mogelijkheid om te kunnen kijken en luisteren waar en wanneer me waar willen is ideaal. We hebben elkaar als op aftand gesproken door de WSBM terwijl de ander Tygo aan het verschonen was.

De kinderen zijn blij omdat we er altijd voor ze zijn. Al is het maar even om ze door de speaker gerust te stellen, een nachtlampje in hun favoriete kleur in te stellen of om een lekker zacht deuntje aan te zetten.

Het enige dat tegen kan vallen, is de prijs. 300 euro voor een “veredelde babyfoon” is niet iedereen zijn kop thee. Zonder dit product ervaren te hebben, zouden we het zelf ook niet aangeschaft hebben. Mocht iemand je hem een week lenen, dan koop je hem meteen, mits je het budget er voor hebt.


Waarom wel
 • Altijd en overal de kroost zien en horen
 • Dus ook ver achter in de tuin of bij de buren een paar deuren verder
 • Zeer geode geluidskwaliteit, zowel muziek als spraak
 • Duidelijk beeld in het donker
 • Beter beveiligd tegen afluisteren dan een reguliere babyfoon
 • Geeft rust, zeker bij pasgeborenen
 • Licht op afstand aan te zetten en naar wens een kleur te kiezen
 • Condities die een alarm af laten gaan zijn naar wens in te stellen
 • Zeer degelijk
 • Heeft een eigen accu
 • Verbinden kan via WiFi, bleutooth of netwerkkabel
 • Eenvoudig te installeren en in gebruik
 • Ondanks de hoge prijs, blijkt het toch de investering waard te zijn

Waarom niet
 • Prijs: 300 euro lijkt te hoog voor een ‘veredelde babyfoon’
 • Een smartphone of tablet is vereist
 • Een smartphone of tablet zal bij een oppas achter gelaten moeten worden

Een Withings Smart Baby Monitor is verkrijgbaar voor €300,-. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On