Withings Pulse, wat een verschil – Review


Toen Withings vroeg of ik hun nieuwe Activity Tracker Pulse eens op de proef wilde stellen, had ik eerder het gevoel zelf op de proef gesteld te worden. Ik moest ineens gaan bewegen. Erger nog, ik zou ervan bewust gemaakt worden dat ik het altijd te weinig gedaan heb.

Exit Bourgondisch statussymbool en hello wandelingen met het gezin. Als ik er aan moet geloven, dan ook zij 😀

Quantified Self…
…staat voor het gekwantificeerde zelf. Het is een beweging om technologie te laten integreren op aspecten van het dagelijks leven in termen van inputs. Zo kunnen deze inputs gedreven worden door gemoedstoestanden (stemmingen) of prestaties (geestelijke en lichamelijke).

Dergelijke zelfcontrole, die draagbare sensoren en computers combineert, is ook wel bekend als lifelogging of sousveillance. Het gemeenschappelijke doel van dergelijke zelfcontrole software valt veelal samen met het informeren en verbeteren van het dagelijks functioneren.

Gebruikers van zelfcontrole software kunnen hierdoor meer informatie over zichzelf en anderen verkrijgen. Hierdoor leert men zowel van zichzelf als van anderen.

Bron: Wikipedia en nog meer info op quantifiedself.com

Over deze review
Per hoge uitzondering wijk ik eens af van mijn standaard review-indeling. Sterker nog, ik laat de review geheel aan een ander over (zie video hieronder). In plaats daarvan richt ik mij puur op de impact van het dingetje op mijn leven. Hierdoor wordt duidelijk waarom de tekst met betrekking tot “Quantified Self” hierboven staat.

Wat het is, hoe het werkt en de opinie van CNET

Impact op mijn leven
In een woord: Groot. De laatste 10 jaar heb ik niets, maar dan ook echt werkelijk niets gedaan aan lichaamsbeweging. Buiten wat nodig is om naar de koelkast te lopen voor een biertje dan. Nu ik 37 ben en twee kinderen heb die alles nadoen, is het tijd geworden. Tijd om fitter te zijn, tijd om het goede voorbeeld te geven en tijd om op een beter gewicht te komen (lees: 10 kilo minder).

Uiteraard heb ik in die periode vele pogingen gedaan. Fitness, te saai. Tennis, teveel verplichtingen. Hardlopen, wordt je toe moe van. <vul iets willekeurigs in>, het is geen onderdeel van mijn dagelijks leven en er is geen behoefte om het dat wél te maken. Geen motivatie, geen stok achter de deur.

Die stok is eindelijk gevonden. De Withings Pulse verplicht me namelijk tot niets. Het laat alleen zien of ik mijn 10.000 stappen per dag gehaald heb of niet. Samen met hun Smart Body Analyser weet hun App hoeveel ik weeg, wat mijn BMI en vetpercentage is, wat de luchtkwaliteit in mijn slaapkamer is, hoe goed of slecht ik slaap en vooral of ik die dag de gezondheidsnorm voor beweging binnen heb.

Quantified Self, briljant. Alleen al door bewust te zijn van mijn huidige status -en hoever die onder de norm ligt- ben ik meer gaan doen. Hoe ik dit doe maakt niet uit, als ik er maar kom. En dat is nou precies waarom dit voor mij werkt.

Sinds de zes weken dat ik de Pulse in gebruik heb, ben ik meer gaan fietsen, lopen, hardlopen en bewegen in het algemeen. Daar waar ik standaard de auto pakt, pak ik nu de fiets of ik ga lopen. Het verbaasd me hoeveel gelegenheden dit blijken te zijn.

Daar waar ik in een stukje vrije tijd achter computer of TV ging zitten, ga ik nu een blokje fietsen of hardlopen. Al is het maar een half uur. Die 10.000 stappen per dag moeten gehaald worden tenslotte!

Klik op een van deze foto’s:

De meningen van ons gezin
Ook deze kunnen achterwege blijven. Mijn vrouw heb ik nog nooit zo weinig horen mopperen en de kinderen vinden het heerlijk om met papa te fietsen en wandelen. De meningen zijn unaniem, de Pulse blijft!

Een Withings Pulse is verkrijgbaar voor €99 euro. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Update
De laatste software update voor de Pulse brengt twee nieuwe features met zich mee. “Full history browsing” en “Track your run realtime”. Bij de eerste is het mogelijk om tot een week opgeslagen gegevens terug te kijken, zonder daarvoor de Healthmate App te hoeven openen. Gewoon het OLED touchscreen van de Pulse zelf vingeren is voldoende.

De 2de optie brengt een nieuwe functie met zich mee. Je kan nu tijdens het hardlopen gegevens zien zoals duur en afstand. Meer uitbreidingen volgen nog. Persoonlijk hoop ik op het realtime meten van je hartslag. Dan voorkomt het de aanschaf van een aparte hartslagmeter.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On