Een volledig weekend zonder smartphone – Dagboek

Het mag duidelijk zijn dat ik een innige relatie heb met mijn iPhone. Niet alleen e-mails, andere berichtjes en apps vol leuke of handige info voeren de boventoon. Zelfs het hele huis wordt ermee bediend… Maar niet dit weekend. Tot en met dinsdag zal ik mijn geliefde smartphone niet aanzetten.

In het huis bedienen we de komende dagen onze lampen en andere apparaten gewoon met de fysieke knop of anders met een Xperia Z, iPad 4 of iPad Mini tablet. E-mailen zal gaan via een Macbook, PC of een van de eerdergenoemde tablets. En bellen met de vaste lijn. Kortom, alleen onderweg zal ik mogelijk hinder ondervinden.

Een weekend geen smartphone, waarom?
Deels om waardering voor de smartphone er weer even goed in te krijgen, deels om te ontdekken op welke momenten ik nu echt misgrijp en deels… nou ja, over die laatste reden wil ik het niet hebben eigenlijk.

Inmiddels 4 uur zonder
Dit experiment is vanochtend om 8.00 begonnen en binnen vier uur mocht ik het onderstaande al constateren (lezers waarschuwing, de onderstaande lijst bevat een serie serieus tandenknarsende eerste wereld problemen):

 • Het eerste wat ik bij het wakker worden al mistte, waren mijn nieuwsberichten, agenda voor de dag en het weerbericht.
 • Bij het ontbijt moest ik opstaan om achtergrond muziek op te zetten.
 • Mijn vrouw zat achter het stuur toen we richting supermarkt reden. In plaats van berichtjes en e-mails wegwerken, moest ik ineens met mijn eigen kinderen praten.
 • Aangekomen bij de grootste Jumbo van Nederland, bestelde ik een ontbijtje. De bereiding duurde even, ik werd aan mijn gedachten overgelaten in plaats van Facebook.
 • Al zoekend naar voorverpakte popcorn, greep ik weer mis. Doordat ik niet op de kaart in de Jumbo App kon kijken, moest ik iemand aanspreken en het vragen.
 • “Hoe laat is het lieverd?”, vraagt mijn vrouw. Weer greep ik mis.
 • “Heb je het slaapkamerraam open gelaten, het lijkt zo te gaan regenen.”, HomeWizard’s App was buiten mijn bereik. Nu was het nodig op te gaan schieten voor een onzekere factor.
 • In de supermarkt kwam ik een oude vriendin tegen, leuk, laten we weer eens afspreken. Bij het uitwisselen van nummers, graaide ik weer in een lege zak.
 • Voor een cadeau zochten we naar een grote popcornemmer, geen App, dus was het nodig fysiek die Xenos binnen te lopen. Wel geslaagd, zelfs met een leuke beker erbij.
 • Voor het cadeau moesten er nog bioscoopkaartjes in, online bestellen via phone ging niet, dus dan maar even langs rijden.
 • Thuis aangekomen stuitte ik weer op het eerder vermeldde muziekprobleem.
 • En nog eens bij het aanzetten van de TV.
 • En nog eens bij de gewoonte hem direct in het dock te steken voor een verse lading stroom.
 • Mijn broekzak voelt onaangenaam leeg en fantoomtrillingen geven telkens kortstondig valse hoop. Er staat nog net geen angstzweet op mijn voorhoofd. Wel heb ik er een nieuwe tik bij.

En dat waren pas de eerste vier uur…

P.s.
Oh, zomaar even een compleet ongerelateerde tip: Check nooit met een hand je berichtjes terwijl je staat te plassen. Voordat je het weet moet je een stukje als dit schrijven.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On