▶ “Wat kan je er nu mee?” – iPhone 5S – Review

Dat is wat collega Willem mij vroeg met een Android toestel in zijn hand. Binnen de context van het gesprek werd duidelijk dat hij wilde weten wat de nieuwe iPhone 5S toe te voegen heeft ten opzichte van de vorige iPhone 5. Bespeur ik daar de vraag naar een excuus om over te stappen in ‘de gouden kooi van Apple’, zoals hij dat noemt?

De vraag spreekt mij erg aan. We zijn geen klassieke review site vol technische specificaties en uitgebreide tot-op-het-bot reviews. Dat laten we graag aan de experts over.

We kijken vooral naar de toepassingen en ik ontdekte er drie die zich onderscheiden. Kortom, drie functies waar ik blij van wordt:

3. De vingerafdrukscanner.
2. Duidelijk betere foto’s en video’s!
1. Registreren van beweging (dankzij de nieuwe M7 chip).

En als bonus –al moet het zich nog bewijzen- de mogelijkheid om een fysieke controller te gebruiken met games. De Logitech Powershell bespreken we in een eigen review, voor nu ligt de nadruk op de drie zojuist genoemde toegevoegde waarden. Van laag, naar hoog.

Maar eerst een paar foto’s:

3. De vingerafdrukscanner
Als social-media-buffer-email-wikipedia-en-algehele-smartphone-junk log ik iedere dag veelvuldig in op mijn iPhone. Blind tap ik binnen 1 seconde mijn viercijferige code in, toch blijft het telkens als een kleine barrière aanvoelen.

Voor aankopen in de Appstore heb ik een lang en complex wachtwoord gevuld met cijfers, vreemde tekens, hoofd- en kleine letters. Daar komt bij dat ik het meermaals per jaar verander. Wanneer je even snel iets wilt downloaden is het veilig, maar wel een sleur.

Nu kan ik inloggen en Apps kopen met een van mijn vingers (of het puntje van mijn neus, nee serieus). En dat scheelt tijd. Niets schokkends, gewoon erg fijn. Bovendien een stuk veiliger voor de mensen die eerst helemaal geen code wilde gebruiken.

Apple’s Touch ID is niet de eerste vingerafdrukscanner op de markt, al hebben ze wel de premiere met de functionaliteit ervan. Een groot verschil met eerdere systemen, hij kijkt een huidlaagje dieper met als resultaat dat je tegen anderen zegt “Hij doet het gewoon”. Lekker is dat.

Touch ID is een blijvertje, zoveel is nu al duidelijk.

2. Duidelijk betere foto’s en video’s
Het verschil in kwaliteit met de vorige iPhone is groot en direct zichtbaar. De helft van de situaties waarbij we een DLSR camera inpakten, kan het zware ding nu thuis blijven. Het toestel presteert ook goed onder ongunstige omstandigheden zoals schemer en felle reflectie. Hierdoor maken we nu foto’s op momenten die we eerder lieten liggen. Erg knap voor een camera in je telefoon.

Hieronder een paar voorbeelden die nu eens niet alleen maar de mooiste pracht en praal tonen. In plaats daarvan hebben we gekozen voor shots onder slechte omstandigheden. Deze zijn allen genomen zonder de nieuwe burstmode. Daarmee wordt het pas echt te makkelijk om een ideale shot te maken. Zie hier het onbewerkte resultaat:

1. Registreren van beweging
De M7 coprocessor is een geniale toevoeging die ik niet aan zag komen. Waarbij je voorheen een stappenteller aan de enkel of pols had hangen, zit het nu in een apparaat dat je toch altijd bij je hebt.

De nieuwe M7-coprocessor vormt een hecht team met de A7-chip. Hij is ontworpen om bewegingsgegevens van de versnellingsmeter, de gyroscoop en het kompas te meten: een taak die normaal gesproken door de A7-chip zou worden uitgevoerd. Maar de M7 doet dit veel efficiënter. Fitness-apps die fysieke activiteiten meten, hebben nu toegang tot deze gegevens via de M7-coprocessor zonder dat ze continu de A7-chip hoeven aan te spreken. En dat scheelt weer op de batterijduur.

De M7 weet wanneer je loopt, hardloopt en zelfs wanneer je rijdt. Zo schakelt de Kaarten-app over van stapsgewijze navigatie voor de auto naar een wandelroute wanneer je je auto parkeert en te voet verder gaat. Als je telefoon al een tijdje niet in beweging is geweest, bijvoorbeeld als je slaapt, verlaagt de M7 het aantal netwerk-pings om je batterij nog verder te sparen.

Elke dag kijk ik of de vereiste 10.000 stappen zijn gemaakt, zonder een extra ding dat ook weer op tijd een oplaadsessie vraagt. Er zijn veel apps om het te doen, maar Argus en Moves zijn tot nu toe mijn favorieten.

Conclusie
Na het afsteken van mijn verhaal -waar de bovenstaande punten de revue passeerden- had ik een uit twee reacties verwacht. Of collega Willem zou een eigen betoog beginnen over de Android powered Nexus die hij in zijn hand had… of hij zou aangeven wel wat in deze punten te zien en het toestel te overwegen wanneer hij toch een nieuw uit mag kiezen van zijn provider.

Wat ik niet verwacht had was de grote grijns op zijn gezicht die tegelijkertijd verscheen met een iPhone 5S die hij uit zijn broekzak toverde. We waren het blijkbaar eens, dit toestel is zelfs de upgrade van het voorgaande model waard en komt beter uit de bus dan -in ieder geval- Google’s Nexus.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On