Waarom wij zo sterk in domotica geloven en een liefdesbrief aan HomeWizard

Onlangs stelde iemand van Vrij Nederland ons een eenvoudige vraag. Voordat ik het wist, stond ik op een spreekwoordelijk sinaasappelkistje en verklaarde ik onbewust de liefde aan HomeWizard.

Lees de vraag, daarna ons antwoord.

Wanneer stappen consumenten over op slimme apparaten, wat moeten producenten daarvoor doen en wat zijn voor jou de meest interessante producten op het gebied van domotica?

Nou..

Wanneer stappen consumenten over op slimme apparaten, wat moeten producenten daarvoor doen?
Nu steeds meer mensen gewent raken aan Apps installeren op hun smartphone, wordt ook steeds duidelijker welke centrale rol deze “afstandbediening” vervult. Vroeger kon je voor huisautomatisering alleen terecht bij peperdure domotica leveranciers die uitsluitend door duurbetaalde monteurs aangelegd konden worden en ieder hun eigen prijzige control panel hadden.

Producenten maken nu veel meer betaalbare devices die gangbare communicatieprotocollen gebruiken zoals Bluetooth en WiFi. Om de devices te bedienen gebruik je iets dat bij de meeste mensen toch al ‘aan het lijf geplakt’ zit.

Wat ze nog meer zouden mogen doen, is samenwerken. Hoe meer devices goed met elkaar op kunnen schieten, hoe meer ze samen in huizen zullen belanden. Het briljante HomeWizard in combinatie met Philips Hue is daar een goed voorbeeld van. Samsung zal dit jaar ook eindelijk haar duit in het zakje doen.

Apple’s Homekit kan in combinatie met haar Apple TV 4, iPhone, Tablets en Macbooks voor verdere unificatie zorgen. Tenminste, wanneer je in die gouden kooi stapt. Is Windows of Android meer je ding, dan kan het zijn dat je andere devices moet zoeken. Precies het probleem waar we graag een oplossing voor zouden zien.

Het zogeheten “Internet of Things” wordt groot, dat staat vast. Maar hoe effectief en hoe snel hangt af van fabrikanten die niet bang zijn om meer samen te werken.

Wat zijn voor jou de meest interessante producten op het gebied van domotica
Het zijn voor ons de producten die ook echt iets toevoegen aan hoe wij als gezin leven. Smart Cams die herinneringen vastleggen en daar keurig samenvattingen van maken. Verlichting dat weet wanneer het aan of uit moet, of we er nu juist wel of juist niet zijn.

De vele slimme systemen die ons enerzijds comfort bieden, anderzijds het huis beveiligen of anders wel er voor te zorgen dat we tijd besparen.. uren die we dan beschikbaar hebben om meer met de kinderen door te brengen.

Het zijn producten -zoals het eerder genoemde HomeWizard- die niet eigen protocollen proberen op te dringen, maar juist zoveel mogelijk bestaande weet te ondersteunen. Het is de deurbel die niet alleen in de woonkamer, maar ook de tuin te horen is, dankzij een eenvoudig draadloos kastje. Die zelfde deurbel die ook een melding geeft op onze smartphones en het daarna mogelijk maakt om te praten met wie voor de deur staat om het op afstand open te doen, mochten we dat willen.

Het is zijn de Samsung robotstofzuigers die zorgen dat we 4 uur per maand meer tijd hebben om met de kids het bos in te gaan. Het zijn apparaten in de keuken die ervoor zorgen dat zelfs een keukenklus als ik nog iets eetbaars kan maken.

Het is zijn slimme brandmelders en camera’s die zorgt dat we tijdens vakanties een gerust gevoel hebben. Het is de waterdichte tablet onder de douche die me mijn dag laat zien, aangeeft hoe laat ik moet vertrekken en wie ik onderweg nog even moet bellen.

Het zijn… en zo kunnen we nog pagina’s vullen met soortgelijke voorbeelden. Domotica heeft ons leven verrijkt. Zijn ze echt nodig? Nee. Maken ze ons gezinsleven mooier. Absoluut.

Hoe kijk jij er tegenaan? Laat een comment achter, altijd leuk.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On