Waarom 3D (U)HDTV’s straks doorbreken

In 1967 had Walter Cronkite het al voorzien. Chriet Titulaer, een belangrijke inspiratiebron voor ons project, wist het ook al te melden. We zouden straks allemaal een enorme 3D HDTV in de woonkamer hebben staan. Wat toen een droom was, is nu werkelijkheid. Voor velen zelfs niets bijzonders meer. Toch is het eerder gebruikte ‘allemaal’ nog niet helemaal op zijn plaats.

3D HDTV’s zijn nog niet doorgebroken bij de massa, waar ligt dat aan? Aan de content niet. Films, Docu’s, voetbaluitzendingen en vele games zijn inmiddels verkrijgbaar in 3D. De Sony KDL-55HX850 3D HDTV die binnen ons project is geplaatst, ligt het ook niet. Of wel?

Zoals je deze week in de review zal lezen, heeft dit specifieke toestel heel wat te bieden, is de kwaliteit boven gemiddeld en laat het zich keurig via smartphone of tablet bedienen. Toch mist het ook iets. Iets dat inherent aan deze generatie is, niet zozeer dit toestel.

Waarom 3D -nog- niet is doorgebroken, een mening
Hoe mooi toestellen zoals de bovenstaande ook zijn, je hebt nog steeds een bril nodig om van 3D te genieten. Deze brillen moeten opladen worden en voldoende aanwezig zijn om iedereen in de kamer te voorzien. Even een voetbalwedstrijd in 3D kijken met nog zeven van je maten erbij wordt lastig.. en prijzig.

Daarbij heb je de remmende factor van moeders-de-vrouw (ik hou van je schat), die het gewoon niet ziet zitten om -naar eigen zeggen- voor paal te zitten. Reken daarbij dat je kinderen onder de zeven jaar beter geen 3D kan laten kijken, en je hebt redelijk wat remmende factoren voor een grote doorbraak.

4K en 3D zonder bril maken het mogelijk
Toch komt het er aan. De nieuwe generatie 4K UHDTV’s die dit jaar hun intrede doen, hebben een belangrijk voordeel. De resolutie is zo hoog (4x HD), dat je geen last meer hebt van vage beelden bij beweging. Belangrijker nog, de reeds bestaande technologie die 3D mogelijk maakt zonder bril, maakt dankbaar gebruik van het nieuwe formaat.

Ons ‘eigen’ (lees: Nederlands) Dimenco is hierbij een belangrijke bijdrage aan het leveren. Dezelfde vlieger gaat op voor fabrikanten zoals Sony die de 4K-toestellen op de markt brengen. En specifiek Sony die met haar Playstation 4 en eigen productiemaatschappij, 4K-content op de markt zullen brengen.

Over 4K/UHD
Het vereist bijna 7 minuten van je geduld, maar dan weet je meer.

Conclusie over de 3D HDTV’s van nu
De huidige techniek is nu al fantastisch. Door de bovengenoemde remmende factoren zal het niet doorbreken bij het grote publiek. Toch is het voor de komende vier jaar (schatting) het beste wat je voor een normale prijs kan kopen. 4K is nu nog te duur en content is maar zeer beperkt. 3D zonder bril zit in hetzelfde schuitje, maar juist die twee zullen het samen mogelijk maken.

Mocht je op het punt staan een nieuwe TV te kopen, wacht niet op 4K en 3D zonder bril. Het zal nog enkele jaren duren voordat deze betaalbaar en breed verkrijgbaar zullen zijn. Doordat je nu koopt in de overgang van een generatie heb je de beste kwaliteit/prijs-verhouding van de ‘oude’ generatie. Voor nu wacht ik tot de kids op bed liggen en zet ik gewoon nog even mijn bril op.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On