Verlichting en gordijnen die de zon volgen – HomeWizard toepassingen

HomeWizard blijkt steeds praktischer naarmate je het langer in gebruik hebt. Ik wist dat je timers in kon stellen voor het automatisch aan- en uitschakelen van de apparaten die je op het systeem aansluit. Zo liet ik onder andere de woonkamerverlichting automatisch uit gaan voor het geval we in slaap zouden vallen voor de buis. Zonde van de energie tenslotte.

Diverse andere verlichting in het huis gaat automatisch aan en uit op verschillende tijden die per dag anders ingesteld zijn. Soms om energie te besparen, soms om potentiële inbrekers af te schrikken.

Wat ik recentelijk pas ontdekt heb, is de mogelijkheid om acties te koppelen aan de opkomst of ondergang van de zon. Tot op heden had ik aangenomen dat hiervoor de licht -en andere weersensoren nodig waren die HomeWizard in het assortiment heeft. Een aangename verrassing dus. Wat geheel geen verrassing mag zijn, is het variabele schema dat de zon volgt. Het wil zich maar niet conformeren.

Toepassingen in de praktijk: Verlichting
Zowel de verlichting in de woonkamer als die in de tuin gaat nu aan wanneer de zon ondergaat. Bij opkomst van de gele bal gaat de tuinverlichting uit. De lampen in de woonkamer gaan op doordeweekse dagen van de stroom af om 23u. In het weekend blijven ze een uurtje langer aan.

De tuinverlichting hoeft niet op alle dagen de hele nacht aan te staan. Om boeven af te schikken hebben we (onder andere) een flinke ledlamp die aanspringt op basis van een gedetecteerde beweging. Erg fijn voor die toepassing. De hoeveelheid licht die het geeft laat je denken dat het middag is! Maar evenzo vervelend wanneer we op een zwoele lenteavond knus in de tuin willen zitten zonder verblind te worden.

Een magneetsensor bij de achter- en garagedeur, die beiden naar de tuin leiden, zorgt voor een mooie oplossing. Wanneer iemand de deur opendoet, zet het de ‘bouwlamp’ en diens sensor uit. Tegelijkertijd gaan 11 sfeerlampen aan. Mochten die al aanstaan, dan blijven ze zo.

Binnen enkele minuten hebben we hier tijden en dagen voor in kunnen stellen. Zo ook wanneer de sfeerlampen uit en de ‘aanvalslampen’ weer aan mogen.

Toepassingen in de praktijk: Gordijnen
Hoewel je het aansturen van de gordijnen dezelfde triggers kan gebruiken als hierboven, houden we dit voorbeeld eenvoudig. Aan de voorzijde van ons huis komt de meeste zon binnen. Op dagen dat we niet thuis werken, gaan de gordijnen dicht bij het opgaan van de zon. Ook als we die de avond ervoor vergeten zijn te sluiten. Zo houden we in de zomer hitte buiten en het hele jaar door mensen die willen zien of er iemand thuis is.

De achterzijde, met zicht op de tuin, staat anders in de planning. Hier willen we dat de lamellen alleen sluiten wanneer we niet thuis of aan het slapen zijn en het nacht is. Dankzij bewegings -en magneetsensoren op deuren is het eenvoudig om een dergelijk profiel in te stellen.

De bovenstaande situatie is degene die we willen realiseren. Nu is het nog niet zover. We zullen eerst een keuze moeten maken wat betreft de aansturing van de gordijnen en lamellen. Iets om naar uit te kijken in ieder geval!

Screenshots van instellingen, gemaakt met een iPhone 5

Sensor settings versus Actions
Er zijn momenteel twee manieren om HomeWizard connected devices in beweging te krijgen. In de settings ga je naar “Edit sensors”, je tapt een Switch of Dimmer aan en stelt vervolgens daar timers in naar wens. Hierin zit de keuze om zonsopgang of zonsondergang te kiezen.

De tweede mogelijkheid is om vanuit settings direct voor Actions kiezen. Nadat je op Add getapt hebt krijg je alle sensoren (beweging, magneetstrip, thermometers, etc.) te zien. Kies er een om door te gaan naar een menu waar onder meer tijd, gebeurtenis en uit te voeren actie gekozen kan worden. Je kan exact aangeven welke dag je wat wilt laten gebeuren. Gek genoeg kan je hier niet kiezen voor zonsopgang of zonsondergang.

Dit alles resulteert in het volgende wensenlijstje:

Wensenlijstje voor een volgende update van de HomeWizard App
Hoewel HomeWizard een prachtig en ook nog betaalbaar product is, blijven er altijd wensen over. Dit zijn die van ons:

  • Bij iedere timer (ook auto-on/off) mogelijk maken dat zonsopgang en zonsondergang gekozen kan worden
  • De settings per sensor, wat tijden betreft, verplaatsen naar Actions om ze bijeen te houden
  • Alternatief op het bovenstaande: Je terecht laten komen op dezelfde uniforme settings pagina, ongeacht de route die je kiest
  • De mogelijkheid om Actions als recepten met elkaar te delen (denk aan IFTTT.com)

Je hebt vast een vraag na het lezen van de bovenstaande tekst. Plaats nu een reactie of zend een email voor een antwoord. Omdat het kan.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On