Vanuit Zuid-Frankrijk je huis bedienen

Het leek ons verstandig om op geen enkele manier de buitenwereld te laten weten dat we op vakantie waren. Niet dat we paranoïde zijn (niet meer dan normaal) maar we willen graag meer zekerheid tegen ongewenste indringers. Dat enerzijds.

Anderzijds maken we graag gebruik van technologie wanneer het een nuttige toepassing heeft, een bepaalde entertainmentwaarde biedt of -in sommige gevallen- gewoon omdat het kan. Gedurende onze vakantie in Zuid-Frankrijk hebben we op de volgende manieren contact met ons huis gehad:

Dankzij de Synology DS412+ NAS konden we via bijbehorende apps op onze iPhone’s en iPad’s, onder andere, door de camera’s in en rond ons huis kijken. Dit stelt gerust, stel ik gerust.

Vooraf hebben we zowel HomeWizard als WeMo ingezet voor het variabel aan- en uitzetten van verlichting. Hierdoor lijkt het alsof we thuis zijn. Alle kleine beetjes helpen.

Een opzichzelfstaand alarmsysteem met koppeling naar een centrale zorgt voor verdere geruststelling. Vanzelfsprekend vermelden we hier geen details van dit systeem. Behalve dat we op afstand altijd en overal kunnen zien of alles nog in orde is.

Buiten de diverse sensoren die hier aan gekoppeld zijn, maken we ook gebruik van sensoren die samenwerken met HomeWizard. Van brandalarm, tot bewegingsdetectoren en magneetstrips in deuren. Zo konden we precies zien wanneer onze schoonmaakster langskwam en later ook de ouders van Sandra. Op afstand was het mogelijk de diverse alarmsystemen tijdelijk deactiveren.

Uiteindelijk zullen we zo ook de deur op afstand open en dicht kunnen doen en specifieke mensen voor een specifieke tijd toegang tot het huis verlenen. Zonder dat je ze daar de sleutel voor hoeft te geven.

Een van de eerste dingen die we door de camera’s zagen was een UPS bezorger die, ironisch genoeg, vanuit het Franse Withings de nieuwe Pulse en Smart Body Analyzer wilde bezorgen. Een telefoontje naar de buren bleek genoeg om de goede man te onderscheppen. Hierdoor kon ik zondag al beginnen met het monitoren van mijn gezondheid en het langzaam vaarwel zeggen tegen mijn ‘Bourgondisch statussymbool’.

Via de PLEX app die op dezelfde NAS draait, hebben we films en series kunnen streamen vanuit huis. Helaas bleek de internetverbinding in ons huis te traag voor HD-films.

Synology’s eigen muziek-app gaf geluid door aan Logitech’s UE mini boombox die onze tunes over het zwembad en terras wierp. Dit kleine apparaatje staat voortaan standaard op onze ‘wat moet er echt mee op vakantie’-lijst.

Gedurende de vakantie zond de NAS een email wanneer zij een nieuwe aflevering van een favoriete serie voor ons klaar had gezet. Handig, leuk, maar niet essentieel. Wat wel onder die categorie valt zijn de vakantiefoto’s en filmpjes. Alles wat we schoten werd in de buurt van een WiFi verbinding automatisch op de NAS gezet. Mocht een iPhone of iPad gedurende de vakantie gestolen worden, zijn we in ieder geval niet onze eigen content kwijt. Dat is tenslotte onvervangbaar.

Via 3G zou het overigens ook kunnen, maar dat is in het buitenland nog iets te prijzig. Roaming uitzetten dus.

Hoewel het nu lijkt alsof we de hele dag aan onze gadgets gekleefd zaten, is het tegendeel waar. Al deze zaken zijn leuk en handig maar sommigen stellen je echt gerust. Hierdoor kan je net weer iets onbezorgder van je vakantie genieten.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On