Synology DS412+ NAS – Review

De harde schijf is altijd al een delicaat onderdeel geweest van de computer. Het is tenslotte het opslagpunt voor vakantiefoto’s, favoriete muziekjes, gekke powerpointpresentaties en filmpjes van kinderen en andere wilde dieren.

Het is dus niet vreemd dat de harde schijf (HDD) zich op spectaculaire wijze de afgelopen jaren heeft ontwikkeld: waar we op de eerste ‘gewone’ harde schijven zo’n 5 MB kwijt konden, is het nu heel gewoon om een paar extra terrabyte’jes in de computer te schuiven. Of eraan te hangen, het een brein te geven en het een NAS te noemen.

Een externe HDD wordt vaak gebruikt om te voorkomen dat bovengenoemde belangrijke bestanden verdwijnen bij een kapotte schijf, wat alleen voorkomt op de momenten dat het echt slecht uitkomt. Het backuppen van bestanden met een externe schijf is echter een vervelend manueel klusje en het is dus niet gek dat er in steeds meer huishoudens een makkelijker alternatief verschijnt: de NAS, Network-attached Storage.

Een NAS is eigenlijk ook een externe harde schijf, maar dan een die aan het netwerk vast zit. Handiger dan een ‘gewone’ externe harde schijf, maar vrijwel altijd ook een paar knaken duurder. Daar staat tegenover dat het aanzienlijk meer voor je kan doen dan alleen backups maken. Een NAS is namelijk een computer op zich. En de Synology DS412+ NAS valt onder de elite.

In deze review
1. Wat het is
2. Hoe het werkt
3. Hoe wij hem gebruiken
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet
6. De week van Synology

Wat het is
De Synology DS412+ is zoals vermeld een NAS-server. Volgens de beschrijving is hij ideaal voor kleine en grote ondernemingen. In de praktijk blijkt het echter voor te kunnen doen voor een gemiddeld gezin. Het zwarte kastje van 162023cm komt inclusief een 2.13GHz Dual Core processor en 1 GB DDR3 geheugen. In totaal kunnen er vier harde schijven in, die er uiteraard niet worden bijgeleverd. Met vier schijven van vier terabyte zou de DS412+ dus in theorie 16 terabyte opslagruimte kunnen leveren.

In de praktijk zal je een van de vier schijven gebruiken als een soort reserveband. Zodra een van de vier schijven ‘knalt’ nemen de andere drie het over zonder ook maar een byte te verliezen. Terwijl de NAS nog aan staat kan de schijf verwisseld worden, een klusje van nog geen minuut.

Kies er altijd voor een schijf als reserve in te stellen. Eigen geschoten foto’s en video’s zijn immers onvervangbaar.

Hoe het werkt
De DS412+ is niet moeilijk te installeren: het is slechts een kwestie van een harde schijf in een sleuf plaatsen. En de stekker in het stopcontact steken, uiteraard. Vervolgens kunnen er een of twee netwerkkabels in en het apparaat is klaar om ingesteld te worden via de strakke webinterface. Daarbij wordt je aan het handje meegenomen langs de meest essentiële opties, geen voorkennis nodig dus.

Dat klusje kan tussen de 5 minuten en een uur duren, afhankelijk van wat je er allemaal mee van plan bent.

Naast dat je de DS412+ kunt gebruiken als normale harde schijf, kun je ook met behulp van een reeks aan apps veel functies automatiseren. Omdat deze apps te interessant zijn om onopgemerkt te blijven, zal aankomende week elke dag in een apart artikel een app aan bod komen. De acht apps die we gaan behandelen zijn DS audio, DS finder, DS download, DS file, DS photo+, DS video, en DS cloud. De handige PLEX app is inmiddels al aan bod geweest.

Weer later geven we tips hoe je nog meer uit je NAS kan halen en hoe je dit vanuit andere locaties dan je huis kunt doen. Voor nu kan je in de comments alvast vragen wat je wilt.

Hoe en waar wij hem gebruiken
Voor nu even in een notendop, de details volgen in de Apps die iedere dag aan bod komen.

 • Aansturen van beveiligingscamera’s en acties uitvoeren op basis van detectie.
 • Automatisch downloaden van films en series (Couchpotato).
 • Eigen muziek streamen naar Mac, PC, smartphones, tablets, TV’s en speakers in en rond het huis.
 • Backups maken van Mac, PC, smartphones, tablets. Lokaal en remote (S3 Glacier).
 • Films, series, muziek en foto’s beschikbaar maken voor alle eerder genoemde devices, zowel in huis als er buiten (PLEX en de Synology Apps voor foto, video en files), er wordt automatisch trailers, covers, ondertiteling en achtergrond informatie toegevoegd.
 • Bestanden onderling delen en specifieke files met specifieke mensen, op een beveiligde manier
 • Een persoonlijke Cloud (in plaats van bijvoorbeeld Dropbox).
 • Automatisch backups maken van Dropbox en Google Drive.
 • Delen van foto’s in een prachtig vormgegeven interface welke Picasa, Flickers en andere diensten overbodig maken.
 • Backups maken van Gmail’s, voor het geval de dienst er ooit plotseling niet meer zou zijn<./li>
 • Een intern blog opbouwen met alleen foto’s, video’s en verhalen van, voor en over onze kinderen. De kids weten hier niets van en ontvangen het pas op een bijzonder moment later in hun leven. Bijvoorbeeld wanneer ze gaan trouwen.
 • Via de camera’s herinneringen vastleggen. Bijvoorbeeld een leuk moment dat in de tuin plaatsvond.

Er is nog meer mogelijk met een Synology NAS, maar dit is waar wij hem voor gebruiken. Entertainment, beveiliging en backups – Altijd en overal beschikbaar.

De meningen van ons gezin

Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Hierin zijn we vrij unaniem. De mogelijkheden die geboden worden zijn een wezenlijke toevoeging aan ons gezin en hoe wij leven. Entertainment, beveiliging en backups zijn zaken van alle dag waar je liever geen omkijken naar hebt. De Synology DS412+ doet veel voor ons, waaronder het besparen van tijd die we graag ook analoog spenderen (lees: boswandeling, spelletjes aan tafel, etc..).

Foto’s om op te klikken

Waarom wel

 • Zeer fijne interface / bediening.
 • Veel via smartphone en tablet apps te bedienen.
 • Werkt naadloos samen met andere (audio/video) hardware.
 • Toegankelijk.
 • Veel mogelijkheden, zonder te overdonderen.
 • Veilig, betrouwbaar.
 • Eenvoudig van buiten huis bereikbaar.

Waarom niet
 • De prijs; een ‘domme’ externe harde schijf is een goedkoper
 • De drempel om er aan te beginnen is (onterecht) hoog

De week van Synology
Zoals eerder vermeld, zullen we de komende 9 dagen telkens een andere App / mogelijkheid aan het licht brengen. Hierdoor zal duidelijk worden dat de Synology niet een overbodig ingewikkeld technisch ding is, maar een verrijking kan zijn voor ieder gezin.

Een Synology DS412+ is verkrijgbaar vanaf €519,99. Al zijn er ook modellen vanaf 120 euro verkrijgbaar. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On