Sony NSZ-GS7 Internetspeler met Google TV – Review


Weinig merknamen in de wereld weten hun naam tot een werkwoord te verheffen. Toch is er vrijwel niemand in Nederland die niet weet wat “even googlen” betekent (mocht je daar één van zijn, het betekent “informatie zoeken op internet, met name via Google”. En ja, dat heb ik gegoogeld). Het is dus ook niet zo gek dat een bedrijf dat zo succesvol is, zich uitbreidt naar andere platformen. Op de smartphone bleek Android een groot succes. Voor het GPS-systeem bleek Google Maps een knaller. Voor de televisie… Ja, daar had men nog niks op.

Een samenwerking met Sony maakte daar enkele jaren geleden verandering in. De eerste generatie van het Google TV platform werd geen doorslaand succes. De huidige (tweede) generatie, waar de NSZ-GS7 deel van uitmaakt, werd met meer enthousiasme ontvangen. Deze speler is inmiddels bijna een jaar op de markt en is een belangrijk onderdeel van wat velen zien als het tv-kijken van de toekomst. De hoogste tijd voor een review dus.

In deze review
1. Wat het is
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken + Foto’s
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet

Wat het is
De NSZ-GS7 is simpel gezegd een internetspeler. Omdat het op Android draait kan het overweg met de apps uit de Google Play-store. Ook een snelle browser is aanwezig. Door een settopbox aan te sluiten kan er ook gewoon TV worden gekeken. Via de USB aansluiting kan een film op een USB-stick of een externe harde schijf worden afgespeeld.

Naast de HDMI aansluiting kan de internetspeler ook met een optische kabel op de TV worden aangesloten, maar dit is wat minder gebruikelijk. Tevens bevat het een HDMI ingang waar de settopbox of HD-ontvanger op kan worden aangesloten. Zonder het aansluiten van een settopbox kan de speler geen ‘gewone’ live-tv afspelen. Voor de rest zijn er twee USB-aansluitingen en bevat de NSZ-GS7 uiteraard ook een ethernetaansluiting: de internetspeler zal immers op het internet moeten worden aangesloten. WiFi is tevens een keuze, maar minder geschikt voor het streamen van HD video.

Het geheel bestaat uit een eenvoudig onopvallend zwart kastje en een bijzondere afstandsbediening. Het mag gezegd worden dat de speler er strak uitziet. Uitgevoerd in de Sony-TV stijl past hij mooi in een Sony-TV hoek. De afstandsbediening prikkelt de nieuwsgierigheid van bezoekers, het heeft zowel boven als onder een andere vorm van bediening.

Op de bovenkant is een ‘klassieke’ afstandsbediening uitgewerkt, plus een touchpad. Hiermee kan een cursor op het scherm bediend worden. Aan de onderkant van de afstandsbediening bevindt zich een compleet qwerty-toetsenbord, zodat ook het typwerk vlot kan gebeuren. In de zijkant van de afstandsbediening zijn de volumeknop en de kanaalschakelknop weggewerkt.

Grappig genoeg zit er ook een bewegingssensor in de afstandsbediening. Niet erg nuttig voor een TV, wel leuk voor het spelen van Androidspelletjes waarbij een bewegingssensor een vereiste is.

Hoe het werkt
Na de eenvoudige installatie komt een kleine uitleg over de afstandsbediening, vervolgens het instellen van de internetverbinding via WiFi of ethernet. Er zal na deze korte procedure ingelogd moeten worden met een Google account. Geen Google account? Dan kun je er gelijk één aanmaken. Liever geen account aanmaken? Breng het apparaat dan maar terug naar de winkel, want zonder account is de speler onbruikbaar. Geen probleem natuurlijk, want je hebt bewust gekozen voor iets dat “Google TV” in de naam draagt.

Apps kunnen worden gedownload via de Google Play-store. Aangezien de NSZ-GS7 op Android draait is de keuze reuze. Een minpunt van deze appstore is het slechte onderscheid tussen apps speciaal voor TV, tablet of smartphone. Lees dus goed de beschrijving voordat je op kopen klikt.

Naast het downloaden van vele apps, zijn er diverse standaard aanwezig. De snelle Chrome-browser is daar een aangenaam voorbeeld van, zeker in combinatie met het qwerty-toetsenbord op de afstandsbediening. Typen gaat hierdoor redelijk vlug. Het is even wennen om de afstandsbediening telkens om te draaien voor de bediening die op dat moment het meest van toepassing is, al went het snel genoeg.

Een noemenswaardig minpunt van de NSZ-GS7 is het niet afspelen van DTS. Veel DVD’s maken gebruik van deze audiocodec en de speler zal hier standaard niet mee overweg kunnen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: Het installeren van een andere mediaspeler-app zoals die van VLC.

Deze app kan namelijk wél DTS afspelen. Toch zou het prettiger zijn als Google dit standaard zou ondersteunen. Van de andere kant, apps als VLC en zeker ook PLEX, hebben toch snel de voorkeur als mediaplayer. Er kan in ieder geval altijd gekozen worden.

Hoe en waar wij hem gebruiken
Onze Synology NAS (daarover nog meer de komende tijd) is in staat diverse vormen van content automatisch te downloaden op basis van onze voorkeuren. Op deze miniserver draait PLEX-server, welke media keurig hernoemt, rangschikt, voorziet van een afbeeldingen en ondertiteling. Sony’s NSZ-GS7 kan de PLEX-client draaien, zoals de link hierboven ook aantoont. Hierdoor wordt een keurige bibliotheek opgebouwd waar op prettige wijze doorheen gebladerd kan worden.

Het is vooral deze app die we gebruiken, samen met SEN (Sony Entertainment Network) voor het afspelen van muziek, series en films. De Chrome browser synchroniseert de instellingen van diens smartphone en desktop edities, inclusief favorieten. Als je internet op TV wil hebben, is dit met afstand de beste manier om het doen. Hier kan geen gameconsole of ander apparaat tegenop.


De meningen van ons gezin
Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Laten we aftrappen met de meest passieve, die van mijn vrouw Sandra: “Sorry, ik gebruik hem nooit. De oude mediaplayer doet het nog, internetten doe ik voornamelijk op een tablet, ik zie geen reden om over te stappen.”. Het zegt weinig over Sony’s apparaat, behalve dat het mijn vrouw niet over kan halen om iets ander te proberen dan ze gewend is.

Zelf zie ik de potentie van het apparaat, zeker wanneer de PLEX app ook 1080P aankan. Nu wil het daar nog wel eens op stotteren. Toch moet ik de nadruk op potentie leggen. De interface van Google TV maakt een wat rommelige indruk en, zoals eerder vermeld, de Google Play App Store laat niet duidelijk zien welke apps speciaal voor TV zijn gemaakt. De mogelijkheid om direct te starten in een App naar keuze is er een die ik op mijn verlanglijst heb staan voor een eventuele opvolger.

Geen van de bovenstaande kritiek is Sony aan te rekenen, dit zijn zaken die Google op orde moet brengen. Mocht ik een dag in de schoenen van een Sony baas mogen staan, dan zou ik XBMC als besturingssysteem op tafel gooien. Google TV is nog niet op het niveau waar het zou moeten zijn.

De meningen van onze kinderen zijn even zo onbruikbaar als enthousiast. Nova (4): “My little Pony! Jaaaaa! Mag ik er nog een kijken papa?”. Tygo (bijna 2): “BUMBAAAAAAAAAAAA!!!”. Alhoewel… onbruik is eigenlijk niet op zijn plaats. Feitelijk herinnert het ons dat content koning is. En dat is precies waar het Sony Entertainment Network in uitblinkt.


Waarom wel
 • Je zoekt meer functionaliteit voor je HD-TV
 • Youtube is niet weg te denken uit je leven
 • Een externe HD-ontvanger levert geen problemen op
 • De afstandsbediening zal veel bekijks trekken op je TV-tafel / is gewoon erg praktisch
 • Je hebt geen Sony TV, maar wil wil eenvoudig toegang tot Sony Entertainment Network.

Waarom niet
 • Je hebt een multifunctionele Smart-TV staan/hangen die eigenlijk alles al kan
 • De televisie staat alleen aan als Hart van Nederland erop is
 • Je hebt geen Google account en weigert er (gratis) een te maken
 • Het apparaat speelt geen DTS af
 • Het opstarten van de player en dan de ideale media app, voelt omslachtig ten opzichte van een toegewijde mediaplayer
 • Google TV is een leuk begin, maar het zit nog niet op het niveau van bijvoorbeeld XBMC.

Een Sony NSZ-GS7 is verkrijgbaar vanaf €149 euro. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On