▶ Onze ervaringen met Sony’s KDL-55W805A HDTV

Hoewel we nog met verlangen terug denken aan Sony’s een meter en vijfenzestig centimeter grote 4K UHDTV, hebben we geen recht om te klagen. Er staat nu een Sony KDL-55W805A HDTV en tot onze aangename verrassing heeft deze exact dezelfde afstands- en menubediening.

Ook de NFC-functie is aanwezig zodat we met een simple aanraking snel het beeld van een smartphone of tablet op het grote scherm kunnen zetten. Zoals je van ons gewent bent krijg je geen uitgebreide review met bergen technische specificaties. We richten ons juist op de gebruikerservaring zoals ons gezin die heeft gehad.

Voor wie ook de technische details wil, er is een video toegevoegd en een links naar meer informatie.

In deze review
1. Wat het is
2. Hoe wij het toepassen
3. De meningen van ons gezin
4. Waarom wel / Waarom niet

Wat het is
Hoewel DE verteller IETS te graag een KLEMtoon gebruikt, is het WEL informatief:

Hoe wij het toepassen
Twee maanden lang hebben we dit toestel gebruikt voor TV, film, radio, YouTube, diverse apps en games. In combinatie met Ziggo’s interactieve CI+ module mochten we ook genieten van on-demand content. Dit toestel ondersteund de nieuwe CI+ 1.3 standaard waardoor je een extra kastje weg doen, samen met de kabels, voeding en -belangrijker nog- de afstandsbediening.

Wat Ziggo’s kleine kaart niet kan is opnemen, gelukkig heeft Sony hier een oplossing voor. Je kan een USB stick of externe harde schijf in het toestel steken om je opnames vast te leggen. Direct vanuit het TV-menu of de gratis app voor smartphones en tablets.

Ook MHL (Mobile High-Definition Link) wordt ondersteund. Je kan dit gebruiken om bijvoorbeeld een HD camera, smartphone of tablet aan te sluiten op de TV om video’s te bekijken. De connector ondersteunt de overdracht van HD-beelden en surroundsound. De MHL-connector laadt meteen ook het aangesloten apparaat op.

Dankzij deze connector ben je niet beperkt tot smartphones en tablet die NFC ondersteunen. Ook iPhones en iPads kunnen op deze manier aangesloten worden. Al zal je dan wel 49 euro voor de juiste kabel moeten betalen.

Vooral het snel kunnen schakelen tussen TV, onze media player, radio, YouTube en diverse apps, maakt dit toestel een genot om te bedienen. Bij eerdere TV’s waren apps zoals YouTube vreselijk traag en onhandig in gebruik. Sony heeft hier duidelijk iets aan gedaan. Je kan door je online video’s zappen alsof het kanalen zijn.

En dat mag je vrij letterlijk zien. Naast het gebruik van de YouTube app, kan je deze dienst een onderdeel van je ‘zapmenu’ maken. Doordat het nu zo toegankelijk is gebruiken we de TV veel vaker voor webvideo’s en radiozenders.

De meningen van ons gezin

Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Verdi – Er is maar een reden waarom het toestel niet de volle vijf sterren krijgt, de audio. Alles prima verstaanbaar, maar klinkt plat. Geen bass of diepte. Bij dit toestel is het sterk aan te raden extra speakers en een versterker te plaatsen. Totdat wij een geschikte surroundset hebben gevonden, vult Logitech’s Z600 het gat prima.

Buiten dat, geniet ik van een prachtig beeld, een strakke 3D weergave en de beste interface tot op heden in een TV. Het feit dat je radio, YouTube en andere diensten aan je persoonlijke ‘zapmenu’ toe kan voegen is een zeer goede vondst.

Vanaf mijn Xperia Z tablet ‘werp’ ik het beeld naar de TV door de afstandsbediening alleen maar even tegen de tablet aan te houden. In de praktijk laat je hierdoor makkelijker foto’s of video’s zien die op je tablet staan.

Sandra – “Ik ben blij dat er weer een normaal formaat staat, bij dat andere ding hadden bezoekers het alleen nog maar over de TV”.

Nova & Tygo – Zolang zij Mega Mindy en Chuggington mogen kijken, maakt het ze niet uit. Het is ze beide wel opgevallen dat we van 65″ naar 55″ terug zijn gegaan. “Papa, waarom hebben we nu een kleine TV?” zei Nova. Alsof ze het niet kan zien op een scherm van 139 cm. Ik ben in ieder geval blij dat de kinderen het met mij eens zijn 😀


Waarom wel
 • Geef je NFC smartphone- of tabletscherm weer op TV.
 • Prettig te bedienen met zowel smartphone, tablet als de meegeleverde afstandsbiedingen.
 • De kleine afstandsbediening met slechts enkele knoppen is erg fijn..
 • ..dankzij de intuïtieve menu’s.
 • Content van mindere kwaliteit (zoals een youTube video) worden zichtbaar verbeterd door het toestel.
 • Mooie vormgeving, dunne rand.
 • Strakke passieve 3D weergave. De vier meegeleverde brilletjes hebben geen batterijen nodig.
 • Zwart in de film, is zwart in beeld en kleuren springen er uit.
 • Vloeiende actie met Motionflow XR 400 Hz.

Waarom niet
 • 55″ is te klein voor je enorme woonkamer.
 • Externe speakers zijn een must voor mooi geluid, de ingebouwde speakers geven een ‘dun’ geluid.

De Sony KDL-55W805A HDTV is verkrijgbaar voor 1599,- euro. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de productpagina van de fabrikant.

Update
Op verzoek, een foto van de meegeleverde 3D-bril:

Wil je meer weten van iemand die het in de praktijk gebruikt? Vraag het ons!

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On