Sony KDL-55HX850, 3D HDTV anno nu


Waarom past een 3DTV die reeds maanden in de winkel is te vinden binnen ons project? Erg futuristisch is het niet. Sterker nog: in 1967 wist men de komst van het toestel al te voorspellen. Toen iemand die vraag stelde was het antwoord eenvoudig. Achter “Huis van de toekomst” staat het woordje “Nu”. Lees verder voor meer uitleg en onze kijk op dit toestel (zag je wat ik daar deed).

Toen Sony ons benaderde voor deelname aan ons project kon ik wel een gat in de lucht springen. Ten eerste vanwege een flinke dosis jeugdsentiment, geheel gereserveerd voor de eerste Playstation, ten tweede vanwege het feit dat zij uit zichzelf naar ons toegekomen zijn. Al snel werd besloten dat Sony exclusief verantwoordelijk zou zijn voor entertainment in de woonkamer.

Rekening houdend met de doelen van ons project (kijken wat er van Chriet Titulaers voorspellingen terecht is gekomen / huisautomatisering voor een gemiddeld gezin) hebben zij een Bravia 3D HDTV, Internetspeler met Google TV, Playstation 3, Sony tablet S, een draadloze speaker en een moderne variant van de Walkman bij ons afgeleverd. Ieder apparaat past in het entertainment gebaseerde ecosysteem van Sony. Ze zijn verbonden met andere Sony devices en laten zich bedienen door smartphone en tablet.

Het resultaat na maanden gebruik: onze indruk van de Sony KDL-55HX850 3D HDTV en wat er ‘connected’ aan is.

In deze review
1. Wat het is + Video
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet

Wat het is
Het is een 55″/139 cm 3D HDTV (zie video boven aan de pagina) met enkele bijzondere extra’s. Zoals veel TV’s van na 2012 laat hij zich ook prima bedienen door de universele afstandsbedieningen van deze tijd, smartphones en tablets. Sony’s eigen tablet S kan infrarood verzenden en heeft een profiel voor de TV standaard aanwezig. Gebruikers van iPhones, iPads of Android toestellen kunnen een App downloaden waarmee alle functies te bedienen zijn. Met name het invoeren van tekst is zo een stuk prettiger dan met de standaard meegeleverde afstandsbediening. Denk hierbij aan het gebruik van een App zoals YouTube, die op de TV geïnstalleerd kan worden.

De beste 3D bril voor dit toestel is de slechts 34 gram wegende TDG-BR750, welke helaas niet standaard meegeleverd wordt. Zowel games als films zijn een waar genot in 3D, het beeld is scherp en snel genoeg om het bekende hoofdpijn-probleem te voorkomen. Uiteraard is het aantal meegenieters gelimiteerd aan het aantal brillen dat je erbij gekocht hebt. Omdat er over 3D veel verteld kan worden, is daar een apart stukje over geschreven. Zie de “Ps” onderaan dit artikel.

Het toestel biedt toegang tot het Sony Entertainment Network (SEN). Met een druk op de SEN-knop zie je apps als Facebook, Twitter, een browser, Uitzending gemist, YouTube en nog zoveel meer. Ook Sony’s eigen Music Unlimited is direct toegankelijk. Vreemd genoeg zijn er meerdere manieren om bij deze apps te komen wat kan leiden tot verwarring. In een volgend model zou een uniforme interface (liefst dezelfde als op de Playstation 3) tot een aangename verbetering kunnen leiden. Voor een uitleg over SEN, bekijk deze korte video:

Hoe het werkt
In ons geval staken we een CAM+ module van Ziggo in de zijkant van het toestel om digitale TV te kunnen kijken. De kaart is netjes uit het zicht en voorkomt het gebruik van een aparte kastje. Daarna is het feitelijk de instructies op het scherm volgen voor installatie. Erg eenvoudig.

In ons geval hebben we de HDMI poorten gevuld met een Playstation 3, Sony’s Google TV internetspeler, onze oude Boxee Box, een Logitech HD TV Skype Cam, nog een andere spelcomputer en een netwerkkabel voor internettoegang. Ook gaat er een kabeltje naar de voet van het toestel, waarin de verrassend goed klinkende surround speakers verstopt zitten.

Tot slot namen we een oude 320GB externe harddisk van Western Digital -zo een die geen aparte voeding nodig heeft- en sloten we die aan op een van de beschikbare USB-poort. Een menu komt tevoorschijn die je helpt de schijf voor te bereiden voor opnames. Een aparte recorder is met dit toestel dus niet nodig. Via de ingebouwde overzichtelijke gids kan eenvoudig een programma aangewezen worden die de TV eenmalig of herhaaldelijk voor je op zal nemen.

Omdat we al jaren content streamen op momenten die we zelf uitkiezen, maken we hier niet veel gebruik van. Maar nu het kan, is het toch wel prettig. Nog fijner is de mogelijkheid om een live uitzending op pauze te zetten en verder te kijken wanneer je terugkomt van je pitstop. Zodra de reclames beginnen, spoel je door. Deze functies bestaan al jaren in apparaten die je apart aan moet sluiten, om ze standaard ingebouwd te hebben is een lekkere luxe.

Hoe en waar wij hem gebruiken
Het antwoord op deze vraag laat zich hierboven al lezen. De prachtige monoliet staat prominent in de woonkamer, maar is zo slank dat het niet onze rustige inrichting breekt. Doordat het zich vanaf mobiele devices laat bedienen, kunnen de afstandsbedieningen uit het zicht blijven. Beter nog, buiten het bereik van zoon Tygo die momenteel door een knopjes-drukken-fetisj-fase gaat.


De meningen van ons gezin
Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

55″ is groot en precies het formaat dat menig vrouwlief liever niet de woonkamer ziet domineren. Tot mijn grote verbazing kwam er uit die richting geen enkel gemopper. Het strakke monoliet design met haar in de voet verborgen speakers draagt zowaar volledige goedkeuring.

Ondergetekende manlief is uiteraard in zijn nopjes over de beeldkwaliteit en extra’s zoals opnemen, apps installeren en mobiele bediening. Op de kanttekening voor de interface na, meer dan een prima toestel.

Nova (4) en Tygo (bijna 2) hebben een weinig verrassende mening. Ze zien het toestel niet. Dat wil zeggen, ze zien geen verschil met onze oude TV. Voor hen geldt maar een ding. Content. De aanwezigheid van My Little Pony: Friendship is Magic en Studio 100’s Bumba is waar zij op letten. En terecht, want uiteindelijk gaat het om content.

In dat opzicht stelt het hierboven beschreven SEN voor paps en mams niet teleur. Er is meer beschikbaar dan je in een leven kan consumeren. Voor die zeldzame momenten dat ik een Playstation 3 aan kan zetten, is het ook genieten. Gamen in 3D is daadwerkelijk een toevoegen. Aanzienlijk meer nog dan het kijken van een 3D film. Je hebt veel meer het gevoel in het spel te zitten, wat de beleving van je avontuur ten goede komt.

Helaas is niet iedere game gemaakt voor 3D. Degene die dat niet zijn kunnen wel in 3D-mode beleeft worden, het verschil is echter duidelijk. Kijk op de doosjes van games om te zien welke geschikt zijn. Beter nog, kijk op de site van Playstation, 3Dtested of Wikipedia voor een compleet overzicht.


Waarom wel
 • Prachtig monolith ‘leunend’ design, daardoor minder last van reflectie en het ‘domineert’ de woonkamer niet op overdreven wijze
 • (Kindvriendelijk) glas dat tegen een stootje kan (zie Gorilla Glass for Bravia)
 • Bedienbaar met smartphone en tablet (iOS en Android)
 • Met Bravia Sync zijn andere Sony apparaten met dezelfde afstandsbediening te bedienen
 • Zeer scherp beeld, zowel 2D als 3D
 • Veel aansluitmogelijkheden, waaronder CAM-module en USB voor HDD’s
 • Speakers verstopt in de voet, goed geluid
 • Motionflow XR 800 Hz voor een vloeiende, gedetailleerde beeld
 • Zwart in beeld, is ook echt zwart en niet donkergrijs
 • Sony’s X-Reality PRO tech maakt ook mindere input (zoals een YouTube vid) beter
 • SEN (Sony Entertainment Network) geeft toegang tot veel content
 • Gratis PLEX app!
 • Energiezuinig in gebruik en schakelt zichzelf uit wanneer niet in gebruik
 • Uitzendingen opnemen zonder externe apparatuur (op een USB Stick na)

Waarom niet
 • 3D is erg mooi op het toestel, maar een bril blijft nodig. Niet handig wanneer je met een groep in 3D wilt kijken
 • Aftandsbediening is een saai stuk plastic, bediening via smartphone en tablet maakt dit goed
 • De prijs is niet voor iedereen geschikt, hoewel zeker niet overdreven hoog
 • De interface is niet eenduidig / ruimte voor verbetering

Conclusie
Binnen ons project willen gebruik maken van de nieuwste technologie uit de categorieën ‘nog wel betaalbaar’, ‘voegt wat toe aan ons huis’, ‘is bedienbaar met smartphone en tablet’ en ‘kan iets wat anderen niet kunnen’. Wanneer we naar die factoren kijken, is de Sony KDL-55HX850 meer dan een uitstekend toestel. Op beeldkwaliteit, gebruikersgemak en mogelijkheden scoort het hoog.

De Sony KDL-55HX850 is verkrijgbaar vanaf €1.699,-. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Ps
Tijdens het schrijven van de bovenstaande review raakte ik verstrikt in een minifesto over de huidige staat van 3D technologie in de woonkamer. Door de lengte was er nauwelijks nog ruimte voor het besproken toestel zelf, dus is het gepubliceerd als eigen artikel. Wanneer 3D een belangrijk element is bij de keuze voor een TV, lees dan eerst dit stukje: “Waarom 3D (U)HDTV’s straks doorbreken“.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On