▶ We zullen je missen – Sony KD-65X9005A 4K UHD – Review

Pijnlijk. Zo kan ik het beste dat ene moment beschrijven waarbij een wereld van “OE’s” en “AAAAAA’s” verdween als een kind dat de ijswagen jouw straat in hoort rijden.

Ondanks alle handige, mooie en praktische electronica in ons huis, was het Sony’s 4K UHDTV dat de aandacht trok. ‘Op eiste’ is misschien een betere beschrijving. Niet alleen door het grote 65″ formaat (165 cm!), maar ook door het uiterst scherpe beeld. Wanneer een bezoeker er voor ging zitten, volgende een moment van stilte.

Pas daarna kwamen de lofuitingen over de kwaliteit van het beeld en -tot ieders grote verrassing- het geluid. De ingebouwde speakers zijn net iets te veel aanwezig, maar het geluid dat er uit komt is beter dan welk ander toestel we ook gehoord hebben.

Het is dan ook niet aan te raden dit toestel voor slechts enkele weken in huis te hebben. Met welke ‘gewone HDTV’ je het ook vervangt, geen voldoet er nog.

Unboxing video
Het duurt 7 minuten, maar is je tijd zeker waard.

Bijzonderheden
Het beeld en geluid zijn zeer goed, daar kun je niet omheen. De nieuwe 4K standaard kan dat nog eens verhogen, wanneer je de content er voor hebt. Maar daarover meer in de volgende alinea. Voor nu enkele bijzonderheden die je bij een gemiddelde TV niet tegen zal komen.

 • NFC, laat je NFC smartphone of tablet de afstandsbediening van deze TV aanraken om meteen het beeld naar het grote scherm te verplaatsen.
 • Deel op deze manier eenvoudig foto’s en video’s of speel mobiele games op groot formaat.
 • Vier maal de resolutie van een ‘gewone’ HD TV.
 • Zuiver geluid en een diepe bass door de ingebouwde Magnetic Fluid-luidsprekers.
 • Bedienbaar met een klassiek afstandsbediening, een kleine zeer praktische variant (beide inbegrepen), je smartphone of een tablet.
 • Veel Apps, waaronder YouTube, dat direct van het hoofdmenu zeer vlot draait.
 • Wat je ook kijkt, het ziet er beter uit. Of het nu een onlinevideo of een ‘gewone’ blu-ray is, Sony’s 4K X-Reality PRO brengt het dichter bij 4K Ultra HD-beeldkwaliteit.
 • Ingebouwde mediaplayer, kan zelfs 1080P mkv bestanden streamen vanaf een NAS.
 • Een uitstekende 3D weergave (4 vederlichte brillen inbegrepen). Met 4K content ben je ook nog eens beter af dan in de bioscoop.
 • Een intuïtieve interface (fijne menu’s op het scherm). De bediening spreek voor zich en dat is knap voor een TV met zoveel functies.
 • De combinatie van formaat, beeld, geluid en bedieningsgemak komen op een indrukwekkende manier samen.

Over 4K en of het nu al nut heeft
Nu direct en voor een gemiddeld gezin? Nee. AV-fielen hebben hem vermoedelijk al staan en genieten vollop van de beperkte content die op dit moment te krijgen is. Toch hoeven we niet lang te wachten op meer.

Er komen steeds meer films uit in het nieuwe 4K-formaat en zo ook de spelers. Sony’s eigen Playstation 4 is meteen al zo’n speler en je schijnt er een behoorlijk potje op te kunnen gamen ook.

Daarnaast heeft Microsoft aangegeven ook games in 4K uit te brengen voor haar nieuwe Xbox One gameconsole. Al zal het nog een jaar duren voordat deze in Nederland is te vinden en -tijdens de lancering in andere landen- zijn nog geen games bekend gemaakt die de nieuwe resolutie bieden.

Minstens even interessant zijn de ontwikkelingen bij video-on-demand diensten zoals bijvoorbeeld Netflix, Pathé Thuis en Sony’s eigen webshop. Deze bieden steeds meer films en series in 4K, zonder dat je naar de winkel hoeft te lopen om een schijfje te kopen.

Conclusie
Ondanks het nu tijdelijk geringe aanbod van 4K-content, zullen we het toestel oprecht missen. Nooit eerder zijn we -en iedereen die het huis bezocht- zo onder de indruk geweest van de beeld- én geluidsbeleving van een TV. Zelfs bij het afspelen van een YouTube video of andere content die nog niet in 4K verkrijgbaar is.

We hebben de nieuwe standaard gezien en weten nu zeker dat straks iedereen er op over wil gaan.

De Sony KD-65X9005A 4K UHDTV is verkrijgbaar voor €4998,99. Dat is inmiddels 2000 euro minder dan de dag van introductie. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de productpagina van de fabrikant.

Bonus – Werkt prima met Ziggo’s nieuwe interactieve CI+ module
Hoewel het toestel nog niet in de lijst van Ziggo staat, blijkt hun nieuwe Interactieve CI+ module prima samen te werken met dit toestel. Zo kan je onder ondere Ziggo’s video-on-demand content bekijken door alleen maar op de rode knop van de afstandsbediening te drukken.

Erg fijn, want dit scheelt weer een lelijk kastje met bijbehorende kabel en aparte afstandsbediening! Over deze dikke aanrader schrijven we binnenkort meer.

Update
Op verzoek, een foto van de meegeleverde 3D-bril:

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On