▶ Schakel de sluipverbruikers uit – Gastoptreden

Energie besparen kunnen we allemaal. We moeten gewoon even weten hoe het werkt. Daarnaast is het een bewustwordingsproces: Wie zich bewust is van zijn verbruik, zal vanzelf minder energie gebruiken. Natuurlijk hoeven we niet continu te berekenen hoeveel we aan stroom betalen als we het licht aandoen. Maar die rode lampjes op apparaten moeten we wel elimineren. En wel meteen. Weg met de sluipverbruikers.

Wat zijn sluipverbruikers?

Elk apparaat in je woning kan een sluipverbruiker zijn. De koelkast, de televisie, de computer, de telefoon, het koffiezetapparaat, die leuke lamp van je moeder en je elektrische tandenborstel. Als het maar een stekker heeft die in het stopcontact kan. Het apparaat hoeft niet eens aan te staan. Doordat de stekker in het stopcontact zit, ‘lekt’ er als het ware stroom doorheen.

Standby apparaten verbruiken meer energie. Standby betekent ‘klaar om aangezet te worden’. Fijn als je direct een programma op televisie wilt zien, maar minder fijn voor je energierekening. Een gemiddeld huishouden is door sluipverbruik 450 kWh aan stroom kwijt. Dit komt al snel neer op bijna 100 euro per jaar.

Hoe ga ik sluipverbruik tegen?

Het is heel eenvoudig: haal de stekker uit het stopcontact. De koelkast moet natuurlijk wel op het stopcontact aangesloten blijven. Maar een oplader waar geen apparaat aan ligt, kan er gemakkelijk uit. Het is misschien lastig om elke dag elk apparaat in huis na te lopen. Maar het kan ook op een andere manier: met de standby-killer.

Dit is een apparaat dat andere apparaten volledig uitschakelt als deze in de standby modus staan. Richt je de afstandsbediening weer op de televisie of radio, dan vangt de standby-killer het signaal op en springt de televisie of radio weer aan. Besparen op je energie wordt zo wel heel gemakkelijk.

Ingezonden door Fabienne van Hintum / United Consumers

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On