Linksys EA6500 Router en WUMC710 Media Bridge, handig!


Van alle apparaten in je huis die met internet verbonden zijn (TV, mediaplayer, PC’s, Smartphones, tablets, NAS, etc..) is een router de belangrijkste. Direct verbonden met je modem, zorgt deze voor het reilen en zeilen binnen je netwerk. Aspecten als gebruiksvriendelijkheid en “het werkt gewoon” zijn dan ook van groot belang.

De bovenstaande video bevat een samenvatting van de hieronder besproken Linksys EA6500 router. Onze ervaringen lees je (iets te) uitgebreid hier onder.

Vol
Binnen ons netwerk hangen zes switches. Dit zijn kleine kastjes, met daarop acht netwerkpoorten, die het mogelijk maken om je netwerk uit te breiden. Een draad uit je router naar de switch, zorgt ervoor dat je zeven extra apparaten met draad (en dus snel) aan je netwerk kan verbinden.

Erg handig voor bijvoorbeeld in je entertainmenthoek. Zo kan je met één kabel, je TV, mediaspeler, een Access Point (extra bereik voor je draadloos netwerk), je Xbox 360, PS3 en nog twee apparaten aansluiten. Zoals vermeld, wij hebben zes van die switches waarvan bij ieder gemiddeld genomen 6,5 poort bezet is.

De EA6500 pakt alles moeiteloos op, in totaal 39 met draad verbonden apparaten en dan ook nog eens een sloot smartphones, tablets, laptops en andere WiFi slurpers. Ze draait er de hand niet voor om.

Het verschil
Ze is sneller, zeker ook draadloos dankzij de nieuwe AC-standard (meer info verderop). Hierdoor is het mogelijk om draadloos 1080P Full-HD in 3D te streamen. Films van 25GB, geen probleem.

Er zijn een groeiende aantal apps die je op de router zelf kan installeren. Denk hierbij aan het bedienen van camera’s, je snelheid meten en in de toekomst het bedienen van diverse apparaten zoals een wasmachine. Cisco belooft er steeds meer beschikbaar te stellen.

Met de smartphone/tablet app van Cisco zelf, kan je (ook buiten je huis) even snel een port-forward in kan stellen of een bezoeker tijdelijk toegang geven tot internet… maar niet je privé bestanden. Content blokkeren voor de kids, of hun computer alleen tot 19.00 toegang geven tot internet, allemaal eenvoudig en toegankelijk.

Buiten Cisco zelf, zijn er diverse anderen die nu smartphone en tablet apps maken om de router meer functionaliteit te geven. Bekijk de huidige mogelijkheden maar eens.

Mooi en toegankelijk.
Ze ziet er mooier uit. Blijft persoonlijk, dus oordeel zelf. De wijze waarop je apparaten toe kan voegen, is bijzonder handig. De bekende WSP-knop is er nog, maar er zit nu ook een NFC-kaart in de doos. Als in je smartphone (of ander apparaat) een zogeheten NFC-chip zit, hoef je die alleen maar tegen de kaart tappen en je bent meteen verbonden. Geen menu’s, geen instellen, geen wachtwoorden onthouden, gewoon verbonden. Dat is fijn.

Linksys-EA6500-en-WUMC710-802.11ac-media-bridge

Al moet ik wel bekennen dat ik het nog moet doen met zo’n “ouderwetse” iPhone 5 die nog niet de genoemde chip heeft. Hierdoor hebben we dit nog niet kunne testen.

Tijdens de overigens zeer eenvoudige installatie (nog geen 5 minuten, zonder technische kennis) krijg je de mogelijkheid om van Cisco Cloud Connect gebruik te maken. Door hiervoor te kiezen wordt het mogelijk om van zowel binnen als buiten het huis toegang te krijgen tot je netwerk. Dit stelt je in staat instellingen op aftand aan te passen, mensen toegang te geven of juist te blokkeren, alles uit te zetten en meer zaken waarvan je pas realiseert dat ze handig zijn zodra je ze hebt.

Op de router kunnen ook een externe harde schijf en een printer aangesloten worden. Zo kan je altijd en overal bij je bestanden of een printje maken, zonder het apparaat aan je computer aan te hoeven sluiten. Mensen met een mediaspeler kunnen films, series en andere content afspelen van een centraal punt.

De AC-standaard
Tot 1300 Mbps! Dat is 1000 Mbps sneller dan je N-Router en 300 Mbps sneller dan een klassiek bedraad netwerk. De router is dual-band, het geeft de indruk twee routers te zijn waarbij puur N ook een optie is voor de 2.4 GHz band. Oudere standaarden zoals B en G mogen uiteraard ook op ondersteuning rekenen. AC zit helaas nog niet in alle smartphone, tablets, laptops, mediaplayers, etc.. waarbij je dus een dongle nodig hebt (USB stick met antennae ingebouwd) of de Media Bridge die hierna beschreven zal wordt.

De bovenstaande alinea in een notendop: Je bent goed voorbereid voor de komende 6 jaar of langer.

Media Bridge – Linksys WUMC710
Gelijk met de EA6500 AC router heeft Cisco onder dezelfde Linksys-vlag een Media Bridge uitgebracht die ook van de AC-standaard gebruik maakt. Wat het doet is dit: van de router maak je eenvoudig een draadloze verbinding met de bridge. Aan de bridge kan je vervolgens vier apparten met en netwerkkabel verbinden. Vervolgens kan je die met een maximum van 1300 Mbps met het netwerk verbinden.

Zo kan je er één op je kantoor zetten om je printen en laptop van een supersnelle verbinding te voorzien. Een leuke mogelijkheid is om er één in je entertainmenthoek te zetten om zo je TV, mediaplayer en console(s) van een rappe connectie te voorzien.

Feitelijk een soort draadloze switch die sneller is dan een standaard bekabeld netwerk. Omdat het exclusief over de 5 GHz band werkt, heb je weinig last van andere apparaten die je snelheid omlaag halen. Dikke muren met staaldraad er in en vooral koperen buizen blijven echter wel van invloed op de maximumsnelheid. In mijn test kan ik probleemloos een 3D film van 25GB streamen vanaf mijn Synology NAS naar een mediaplayer in de slaapkamer.

Ondersteuning
Als het nodig is, zijn ze er altijd voor je. Bij mijn eigen test op vrijdagmiddag rond 16.30 (spitsuur voor een helpdesk), had ik iemand aan de lijn na 2 minuten en 34 seconden. Klinkt lang, is het niet. Via de website kan veel informatie gevonden worden, op een manier die je niet meteen zal overspoelen.

Conclusie en toekomst
Hoewel er nog weinig Apps voor op de router zelf zijn, is er al meer dan menig concurrent. Het is een degelijke router met goede prestaties en is kinderlijk eenvoudig op te zetten. Ook de meer geavanceerde functies zijn nu toegankelijk geworden. De Linksys EA6500 is een aanrader voor ieder gezin.

Al het bovenstaande is veel informatie. De komende maanden zullen we telkens een aspect apart nemen en belichten. Zo hopen we te verduidelijken wat je er precies mee kan, hoe je dat doet en wat nou echt de toegevoegde waarde is.

Mocht je nog vragen hebben, plaats ze hier onder!

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On