Phonebloks – telefoon van de toekomst

Laat ik gelijk maar heel eerlijk zijn: deze komt regelrecht van de voorpagina van Geenstijl. Maar dat wil niet zeggen dat het idee niet briljant is. Weliswaar is de telefoon van de toekomst volkomen plat (of ergens in weggewerkt), maar de Phonebloks is een mooie tussenstap voordat we zover zijn.

Het idee is simpel: niet langer is je smartphone één geheel, maar hij bestaat uit losse modules. Je klikt de modules die je wilt hebben op een printplaat waar tevens het scherm aan vast zit. Resultaat: een volledig naar eigen wensen aan te passen smartphone. Weinig opslag nodig? Vervang een opslagmodule voor een module die extra snelheid geeft. Of breid de batterij wat uit. De mogelijkheden zijn talrijk, zoals het filmpje al laat zien.

Niet alleen is het idee bijzonder ingenieus, maar er zit ook nog een gedachte achter. Als er een onderdeel stuk is hoef je enkel dát onderdeel te vervangen. Telefoon niet snel genoeg? Normaal gesproken gooi je ‘m weg. Of je geeft ‘m weg. Hoe dan ook, als een telefoon je niet bevalt, dan gebruik je ‘m niet meer. Door je eigen telefoon te maken kun je kiezen welke opties je wel of niet gebruikt, en zo een telefoon maken die langer meegaat. Resultaat: minder afval.

Want daar gaat het de man achter Phonebloks, Dave Hakkens, om: afval. Of geld, want als ik met zo’n idee was gekomen was ik vooral heel erg benieuwd hoe afschuwelijk veel geld ermee valt te verdienen als dit aanslaat. Enfin, Hakkens lijkt enkel nobele bedoelingen te hebben.

Uiteraard is de telefoon nog niet te koop. Allereerst wil de initiatiefnemer de nodige aandacht trekken van grote producenten om het geheel geproduceerd en gefinancierd te krijgen. Dat doet hij door op 29 oktober een soort van schokgolf van sociale media-berichten uit te laten gaan. Op het moment van schrijven doen er al 83 miljoen mensen mee aan deze zogenaamde Thunderclap, maar dat zullen er ongetwijfeld meer worden. Meedoen kan via de website, maar die ligt er vanwege de grote populariteit soms uit.

 

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On