Philips Hue is binnen – Eerste indruk


Vrijdag kreeg ik de Philips Hue Starter Pack binnen, waar ik al een tijdje naar uit keek. Sinds eind november is deze te bestellen via apple.nl, met een wachttijd van ‘ergens in maart’. Inmiddels is het beter geworden en hoef je nog maar 4 tot 6 weken te wachten op de kit met drie lampen.

Losse lampen staan nog steeds op 2 tot 3 maanden levertijd. Even snel uitbreiden is er dus niet bij. Philips zelf wilde ons de lampen laten testen, maar dan nog moest er lang gewacht worden voordat we aan de beurt waren.

En plots was daar een telefoontje van onze vrienden bij cloud.nl. Ze hadden een setje uit Amerika meegenomen zodat we er eerder mee aan de slag konden. Dat zijn nog eens leuke verassingen! Toch zal de review nog even duren, we testen alles in het project enkele maanden om een echte gebruikers ervaring weer te geven en niet een alleen een eerste indruk. Al tref je er wel zo een aan verderop.

Wat het is
Deze set led-lampen kan je op aftand bedienen met een smartphone of tablet. Dimmen, van kleur veranderen en slimme timers zetten om met zonsopgang wakker te worden. Buiten de App van Philips zelf zijn er inmiddels ook anderen die met creatieve functies komen.

Apps door derden
Hue Disco laat de lampen op je muziek meegaan, Hue Christmas lights doet zeer aan je ogen en Hue Ambilight kleurt je kamer mee met wat je ook aan het kijken bent. Zo hoef je geen TV van Philips zelf meer aan te schaffen en krijg je nog een sterker effect ook. Hue Quick lijkt met name gericht te zijn op vluggertjes en zo zijn er nog meer te vinden in de App Store. Android gebruikers kunnen in Google Play helaas alleen nog de originele Philips Hue App terug vinden. Geef het tijd.

Toepassing – Ambilight
Er zijn enkele toepassingen die ik overweeg om de lampen voor in te zetten. De eerste is “Ambilight voor TV”. Bij ons staat een Sony KDL-55HX850. Een prachtig toestel waarvan de review er nog aan komt. Ambilight op (achter) een TV is exclusief voorbehouden aan Philips toestellen. Mijn vorig toestel had dit wel en het kleurt je muur prachtig op. Maar is dat wel de beste toepassing voor deze lampen?

Toepassing – Samen wakker worden
Door een timer toe te voegen kan ik, net als bij de Ambilight wekkers, wakker worden met een opgaande zon. Doordat we drie lampen hebben kunnen we precies beide kinderkamers en de ‘master bedroom’ van een lamp voorzien. Dit lijkt me zowel handig als leuk. Iets zegt me dat mijn vrouw Sandra er anders overdenkt. Dit baseer ik op haar uitspraak “Ga jij er in het weekend om 6 uur uit dan?”. De lampen kunnen wel van een timer worden voorzien, maar die kan je niet per dag afzonderlijk instellen.

Toepassing – Inbraakwering
Omdat Hue lampen op aftand en met een timer aan- en uit te zetten zijn, kunnen we eenvoudig doen alsof we thuis zijn. Niet de meest spannende toepassing, bovendien hebben we hier het handige HomeWizard al voor.

Toepassing – Uniforme sfeer
De benedenverdieping bestaat uit een royale U-vorm. Aan de voorkant van het huis zit het woonkamer gedeelte, aan de achterkant de keuken en het eetgedeelte. Wedrom dankzij HomeWizard kunnen we hier de lampen al op afstand bedienen en dimmen. Behalve die boven de eettafel. Het HomeWizard gestuurde KlikAanKlikUit-doosje dat in de muur gaat, treft hier een draad teveel aan waardoor het niet te plaatsen is. Kan het kastje niets aan doen, zo is ons huis nu eenmaal voorzien van elektriciteit.

Hierdoor overweeg ik sterk om de lampen boven de eettafel en de sfeerlampen in de woonkamer van Philips Hue te voorzien. Voor nu komen we enkele lampen tekort, maar het eetgedeelte kan alvast van een sfeer worden voorzien, die een gewone dimbare lamp maar beperkt bij in de buurt kan komen.

Als dat bevalt dan voorzien we alle sfeerlampen op de beneden verdieping van Hue en kunnen we die met één tap op de virtuele knop van onze smartphones, een uniforme sfeer creëren . Vandaag ben ik in een ondergaande-zon-op-een strand-bui, geen probleem. Nu wil ik even aan de grote tafel werken met mijn laptop. Mooi, dan kies ik het “Energy”-profiel om te kijken of het inderdaad mijn productiviteit verhoogt.

Hoe meer ik hier over nadenk, hoe warmer ik er voor loop. Mogelijkheden te over en het is in een ruimte waar we de meeste uren van de dag te vinden zijn.

Eerste -hele korte- indruk
De verlichting is prachtig, je kan er werkelijk iedere kleur meer tevoorschijn toveren. De App staat je toe om onder andere kleuren te kiezen op basis van foto’s. Buiten een timer is er geen interactiviteit, gelukkig bieden Apps van derden die mogelijkheid wel. Helaas is het niet mogelijk profielen voor lampen in te stellen zonder ze aan te laten gaan. Daar kwam ik achter toen ik per ongeluk een van de kinderen wakker maakte bij het instellen van een opgaande-zon-wekker.

Zodra we definitief een van de bovenstaande toepassingen hebben gekozen, nemen we ze een tijdje in gebruik. Daarna mag je op deze website een review verwachten van een gezin dat het ook echt in het dagelijks leven gebruikt. Voor de tussentijd, een eerste indruk van een Amerikaanse gebruiker:

Waarvoor zou jij de lampen gebruiken?
We horen het graag.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On