Over routers en de wensen die ze veroorzaken

Een router routeert. Zie het als je interne postbode die datapakketjes van het ene apparaat naar het andere bezorgd, bedraad of Wi-Fi. Of die nu in je huis staan of ergens op internet ‘zweven’ is niet echt relevant. Simpel toch? Uiteraard zit er meer achter en hebben routers tegenwoordig heel wat meer mogelijkheden. Te over zelfs. Vandaar de vraag “Wat zou jij nog aan nieuwe mogelijkheden willen zien?”. Het is een vraag die me nu bezig houdt omdat ik oplossingen zoek voor leuke problemen.

Voor de hand liggend – Snellerrrrr!
Snelheid. We willen altijd sneller downloaden, media streamen of gamen met de laagst mogelijke vertraging. Gelukkig is eindelijk de tijd aangebroken dat de oude N-standaard het stokje overdraagt aan het nieuwe AC. Tot 1300 Mbps in plaats van 300.

Sneller dan de meest voorkomende bekabelde netwerken van 1000 Mbps. Tenminste, als het signaal door je driebubbeldikke glas en massieve betonnen muren heen wil. We zullen er snel achterkomen, want ergens in oktober mogen we Cisco’s nieuwe Linksys EA6500 op haar staart trappen.

Toch is snelheid alleen niet meer genoeg.

We willen meer
De een wil een router speciaal voor zijn Mac, zodat Time Machine backups direct mogelijk worden zodra ook een externe harde schrijf aan de achterkant prikt. Een andere behoefte is een router die zich puur richt op een zo goed mogelijke online gaming ervaring. Allemaal handig, maar niets nieuws. Net als externe opslag voor backups en een interne torrent-client voor automatische downloads.

Toch willen we als consument meer. Er zijn een aantal dingen die je wilt kunnen realiseren waarbij liefst zo min mogelijk verschillende apparaten nodig zijn.

De volgende stap in ‘routerland’
Disclaimer: Ik ben geen specialist, kenner of analist. Alleen iemand met iets te veel wensen. Dat gezegd te hebben, naar mijn bescheiden mening is de volgende stap Apps en domotica. Sinds het succes van Apple’s App Store moet iedereen een eigen App Store hebben en dus ook router- en NAS-fabrikanten.

Amazon met boeken en inmiddels ook alle andere media, Synology met haar zeer aantrekkelijke NAS/alleskunner en nu dus ook de router fabrikanten. De gele trui wordt op het moment gedragen door Cisco. Met Cloud Connect maken ze het nu al mogelijk om eenvoudig gast-toegang te verlenen, de snelheid van je verbinding te testen, media te sorteren en meer. Even snel je koelkast, oven, verwarming, beveiliging, wasmachine, TV, Audio of andere zaken verbind je direct via een App op je smartphone.

Erg handig, maar ook tot de verbeelding sprekend. Nog even en we kunnen die apparaten ook bedienen via een App en diezelfde router. Een terrein dat tot op heden volledig in eigendom was van dure domotica oplossingen.

Dat laagdrempelige, betaalbare en eenvoudig zelf uit te voeren ‘domotica-light’ geloven we zelfs zo sterk in dat we er dit initiatief voor gestart zijn. En gewoon omdat het leuk is natuurlijk.

Behoeften
Om er een paar te noemen, van inkoppertjes tot minder gewoon:

  • Automatische downloads van series en films.
  • Streamen met van media naar TV’s, Audio-devices, tablets en smartphones, al ben je op vakantie.
  • Bedienen van beveiligingscamera’s, waar je ook bent.
  • Backup’s voor ieder apparaat in huis dat data draagt.
  • Een uitstekende connectie met internet, waar je ook bent in je huis en tuin.
  • Audio-Video-Foto te voorschijn toveren op alle plekken in en rond je huis waar je dat maar wilt.
  • Huishoudelijke apparaten bedienen met smartphone of tablet. Van wasmachine tot robotstofzuiger.
  • Idem voor verlichting, liefst op basis van programmeerbare profielen.
  • Beeldbabbelen met je gezin, of ze nu in de tuin zitten of de woonkamer.
  • En meer, want dat willen we altijd.

 
Deze behoeften zijn niet 1-op-1 onze doelen binnen dit project. Daar schrijven we later in meer detail over. Voor nu is het puur een stukje tekst ter gedachte.
 
Wat wil jij?
Het lijstje hierboven is niets meer dan wat me nu toevallig te binnen schiet. Het ligt voor de hand dat jou wensen en gedachten hierover anders zijn. Daarom vraag ik je: “Wat zou jij nog aan nieuwe mogelijkheden willen zien?” Laat je wensen hieronder achter.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On