NOS onderstreept nieuwe trend: Van Smartphone direct naar SmartTV

Het lijkt steeds meer voor te komen, je smartphone die dienst doet als portable mediaplayer en dus ook als afstandsbediening. NOS laat zien dat je o.a. video rechtstreeks naar een SmartTV kan werpen, zonder dat er andere apparaten tussen zitten.

Waar voorheen een bemiddelend apparaat nodig was -zoals een Apple TV, Boxee Box of XBMC media player- kan er nu rechtstreeks een connectie met de TV gemaakt worden. De benodigdheden zijn als volgt:

  • Een smartphone of tablet waarop -bijvoorbeeld- de App NOS Journaal geïnstalleerd kan worden.
  • Een SmartTV die via jouw netwerk met internet is verbonden.
  • Een internetverbinding.

Hoe weet je of jouw TV geschikt is?
Gewoon proberen. Naar een website surfen om te zien of jouw model er tussen staat duurt langer. In onze test hadden we binnen een minuut na het downloaden van de App al een uitzending op de TV.

Bij het starten van de App is direct een balkje zichtbaar die vraagt naar een SmartTV. Tap er op en jouw TV verschijnt in beeld. Of niet. Tap nog een keer om de connectie te maken en direct daarna kan je een video naar de TV streamen.

Toegevoegde waarde ten opzichte van een App op de TV zelf
“Er zit toch al een journaal App op mijn TV?” is het eerste wat ik dacht. Toch ontdekte ik al vrij snel een aantal voordelen ten opzichte van een App op het toestel zelf.

  • Geen TV afstandsbediening meer nodig.
  • Content is veel sneller te selecteren.
  • De App zelf is sneller dan die in mijn TV.
  • 5 stappen minder nodig om content op TV te krijgen.
  • De layout van de afstandsbediening (in dit geval de interface van de NOS App) past 1 op 1 bij wat ik op dat moment wil doen. De afstandsbediening van de TV is niet specifiek gemaakt voor de Apps op het toestel zelf.
  • Hierdoor is even pauzeren om dat iemands blaas op klappen staat, een eenvoudige handeling die niet resulteert in een zoektocht langs 50 kleine knopjes of extra handelingen in het TV menu.
  • Er is geen aparte mediaplayer nodig (zoals de eerder vermeldde Apple TV) om de content af te spelen. Het werkt gewoon en wel meteen.

NOS noemt het een experiment en zegt de functionaliteit pas aan andere Apps toe te voegen, wanneer aan hun voorwaarde wordt voldaan. Zij doet dit pas wanneer er voldoende gebruikers zijn. Hier zie ik een probleem in.

Handige functies zoals deze worden nu vooral gebruikt door mensen met een gadget-fetisj (zoals ondergetekende), diens vrouwen, trendsetters en early adopters. Het grote publiek gaat het pas gebruiken wanneer ze er vanuit meerdere hoeken mee geconfronteerd worden. Om die reden de volgende oproep:

Beste NOS…
…en ontwikkelaars van alle Apps die content bevatten zoals muziek, video, foto’s en games:

Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Bouw deze functie nu in! Wacht niet tot de vraag op magische wijze toe gaat nemen. Jullie zijn juist degene die de vraag creëren!

Nu maar hopen dat deze boodschap de juiste retina’s bereikt.

Nog een kleine vraag aan jou, de lezer. Weet je nog andere Apps die rechtstreeks met je SmartTV connecten om er content op te krijgen? Zo ja, het zou zonde zijn als je die tip niet even deelt met andere lezers.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On