Samsung NaviBot SR8980 robotstofzuiger – Review


Stofzuigen. De één is er dol op, de ander ziet het als een noodzakelijk kwaad. Toch moet om de zoveel tijd het hele huis weer een beurt krijgen. Voor die laatste groep is er daarom sinds een paar jaar een nieuwigheidje te vinden in veel huishoudens: de robotstofzuiger. Het idee erachter is simpel: doe uw vrouw de deur uit zet het apparaat aan en de rest gaat vanzelf. Althans, dat is het idee.

In de praktijk blijkt dit nog wel eens tegen te vallen en kan de robotstofzuiger vaak niet op tegen de ervaren huisman/huisvrouw. Ook de prijs werkt in sommige gevallen niet echt mee: voor hetzelfde geld heb je twee “klassieke” stofzuigers. Toch is de ontwikkeling van de robotstofzuiger in volle vaart, zo valt te merken aan de Samsung NaviBot SR8980.

In deze review
1. Wat het is + Video
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken + Foto’s
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet

Wat het is
De NaviBot is een robotstofzuiger die wat meer biedt dan de standaardmodellen waar er steeds meer van zijn. Zo kan hij niet alleen zijn eigen stofzuigermond schoonmaken, maar leegt hij ook zichzelf. Geen gedoe met stofzuigerzakken dus. Tevens is hij met 60 dB een stuk stiller dan de gemiddelde stofzuiger (ter vergelijking: 60 dB is even hard als een normaal gesprek op 1 meter afstand).

Handmatig opladen is bij dit apparaat niet meer nodig. Op het moment dat de batterij leegraakt rijdt de trouwe hond uit zichzelf naar het laadstation om daar een uur of drie flink op te laden. Met een opgeladen batterij kan de NaviBot zo’n anderhalf uur vooruit.

Ingebouwde versnellingsmeters merken op of de robot ergens tegenaan rijdt, wat nog wel eens kan gebeuren. De rubberen buitenkant van de NaviBot voorkomt echter dat er iets beschadigd raakt. Niet dat de robot opzettelijk tegen iets oprijdt: hij heeft meerdere infraroodsensoren om obstakels te detecteren. Dit zorgt er wel voor dat zwarte oppervlakken lastig te zien zijn voor het apparaat: infrarood en de kleur zwart gaan niet goed samen.

Gelukkig heeft dit model nog meer om mee te werken, lees het in de volgende alinea.

Hoe het werkt
De Navibot werkt als een ‘gewone’ robotstofzuiger: hij rijdt over de grond. Met twee side brushes veegt hij als het ware het vuil naar het midden, waarna de brede stofzuigermond het vuil tot zich neemt.

Een route plannen door het huis doet de NaviBot aan de hand van het Visionary mapping plus-systeem. Dit houdt in dat de robot een virtuele plattegrond maakt en zelf de meest efficiënte route uitzoekt. Ligt er op een bepaalde plek wat meer vuil, dan zorgt de Dust Awareness Sensor ervoor dat de NaviBot een paar extra rondjes maakt om alle viezigheid op te zuigen.

Mocht je het apparaat op een bepaalde plek niet willen hebben, dan kan je een Virtual Guard opzetten, die ervoor zorgt dat de NaviBot daar niet voorbij gaat. Zo hebben wij deze onzichtbare infrarode muur bij de trap geplaatst. Niet dat dat in de praktijk uitmaakt: de drie zogenaamde cliffsensoren zorgen dat het apparaat niet in de diepte valt. Zoals het nog niet opspringt om spinnenwebben uit plafondhoeken te grijpen, kan het helaas ook nog niet traplopen. Meer over het Visionary Mapping plus-systeem kan je zien in het filmpje bovenaan de pagina.

Een groot voordeel is het compacte formaat van de NaviBot, en dan met name de hoogte die slechts 8 centimeter bedraagt. Hierdoor kan hij onder stoelen en banken stofzuigen. Wanneer je nu op het punt staat de interieurverzorg(st)er de deur te wijzen, meet dan eerst even de hoogte van alle drempels in huis. Meer dan anderhalve centimeter stelt je voor een keuze. Weg met die drempel, of toch die vriendelijke man/vrouw de bijbaan blijven gunnen.

Hoe en waar wij hem gebruiken
Momenteel mogen wij van Samsung twee stuks binnen ons project inzetten. De beneden- en eerste verdieping zijn het grootst en daar mogen zij dan ook hun werk doen. Op beide locaties zijn de robots actief wanneer wij op ons werk zijn. Dit schema bleek zonder handleiding binnen enkele minuten ingesteld te zijn. De kamers zijn hierdoor altijd stof, zand en haarvrij. Onder ons fors formaat bed blijft het nu schoner dan ooit tevoren, vooral het middengedeelte. Dit was voorheen met een gewone stofzuiger niet bereikbaar.

Actie foto’s


De meningen van ons gezin
Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

In de zes maanden dat wij op twee verdiepingen intensief gebruik maken van de Samsung NaviBot SR8980 kunnen we stellen dat we er een mening over hebben. Deze is alleen niet echt unaniem.

Daar waar zowel zoon Tygo (1,5) als dochter Nova (4) de robot nog altijd graag in actie zien, waren er voor hen ook mindere momenten. Zo durfde “Sammy” er rond Sinterklaas schaamteloos vandoor te gaan met de gekoesterde munten van onze kids. Op een ander moment mocht mijn schoonmoeder genieten van een rolberoerte toen hij geheel onverwacht aan het werk ging.

Iedere maand weer dat reservoir legen is ook vermoeiend, laat staan die ene keer dat ik de borstels van haren heb moeten ontdoen. Dit kostte me in totaal al meer dan 10 minuten tijd. Al moet ik toegeven dat een Dyson (of welke andere reguliere stofzuiger dan ook) me aanzienlijk meer tijd gekost zou hebben.

Vrouwlief spreekt er eigenlijk alleen vol lof over. Nou ja, ze zou mijn vrouw niet zijn als er dan toch niet wat puntjes van kritiek achteraan kwamen. Het compleet negeren van ons hoogpolig kleed in het zitgedeelte, dat is dan toch een klein minpuntje (er bestaan momenteel geen robotstofzuigers die dat wel kunnen overigens). Het af en toe blijven hangen op een verdwaalde deurstopper die hier en daar op de vloer ligt, zit ook in het opmerkelijk korte rijtje.

Tot kort gelden hadden wij nog geen bestrating voor het huis. De hoeveelheden zand die mee naar binnen werden gelopen had in korte tijd een bak kunnen vullen waarmee de kinderen dan weer konden spelen. Gedurende die maanden heeft de NaviBot dagelijks zijn werk gedaan, terwijl wij hetzelfde buiten het huis deden. Dit heeft gezorgd voor een warm welkom in ons huis en maakt hem nu een onmisbare vriend.

Het enige punt dat ik zelf als jammer beschouw, is dat we nog een jaar moeten wachten voordat er modellen op de markt komen die direct vanaf Smartphone of tablet bedienbaar zijn. Zo kan ik een van de laatste losse afstandsbedieningen in huis in een lade laten verstoffen. Want daar komt Sammy niet.


Waarom wel
 • Op de moeilijk bereikbare plekken na, nooit meer stofzuigen.
 • Veel vaker schone vloeren, geen verloren tijd, het werkt wanneer jij er niet bent.
 • In tegenstelling tot veel concurrenten kan de NaviBot onder banken en kasten.
 • Geen gedoe met stofzuigerzakken.
 • Legen doet de NaviBot zelf, slechts eens per maand het reservoir een minuut aandacht geven.
 • Hoewel helaas nog niet met een App op smartphone of tablet, is de bediening (ook op afstand) zeer eenvoudig.
 • Onbedoeld maar groot vermaak voor de kinderen.
 • Huishoudens waarbij vaak zand binnengelopen wordt, zullen veel kostbare vrije tijd besparen.
 • Maakt schoon onder ons bed. Met de gewone stofzuiger kunnen we niet bij het midden komen.

Waarom niet
 • Stofzuigen is je hobby en niets of niemand zal dit van je afpakken!
 • Lage meubels (< 8 cm) en zwarte objecten kunnen een struikelblok vormen.
 • De drempels in jouw huis zijn hoger dan 1,5 cm en je bent erg gesteld op ze.
 • Hij kan, in tegenstelling tot de geoefende huisman/huisvrouw, geen trap beklimmen.
 • Hoogpolige tapijten worden overgeslagen uit zelfbescherming.
 • Je hebt een stoute hond.

De Samsung SR 8980 Navibot is verkrijgbaar vanaf €588,-. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On