Logitech UE Air Speaker – Review


De beste tijd van tastbare muziekdragers zoals CD’s is ver voorbij. Muziek download en speel je af vanuit de broekzak. Je “werpt” favoriete deuntjes naar een audiosysteem zoals de Logitech UE Air Speaker. Wel zo handig, want je zet op wat je wilt, van en naar waar je maar wilt.

In deze review
1. Wat het is + Video
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken + Foto’s
4. Meest opmerkelijk
5. Waarom wel / Waarom niet
 
Wat het is
Na het bekijken van de bovenstaande video zal het meteen duidelijk zijn, het gaat om een muziekspeler. Een mooi vormgegeven speaker die alles hoorbaar maakt dat je op een iPhone, iPad of iPad Mini af kan spelen. Ook een PC of Mac voorzien van iTunes kunnen direct muziek naar het systeem steamen. Muziek kan dus lokaal op een ‘iDevice’ staan, op je computer of een NAS-server die met het thuisnetwerk is verbonden (zoals die van Synology).
 
Het is mogelijk om met een zachte vingerdruk een dock uit te laten schuiven waarop een van de eerder genoemde apparaten geplaatst kan worden. Zo kan je opladen terwijl muziek afspeelt. Omdat het systeem Apple Airplay ondersteund is ‘docken’ niet nodig. Je kan tunes dus ook vanuit de achterzak afspelen. Wel zo handig, want je hoeft dan niet op te staan als je een ander nummer wil horen of het volume graag een tikje hoger zet.
 
Bezitters van een iPhone 5, iPad Mini of iPad 4, moeten Apple’s “Lighting to 30-pin Adapter” bijkopen. Het scharnierende dock is 30-pins en kan niet vervangen worden door de nieuwe 8-pins Lighting aansluiting. Om te zien hoe stevig het geheel is, hebben wij alle drie deze apparaten met het nieuwe verloopje op het dock geplaatst. De iPhone 5 en iPad Mini gaan prima. Het staat een beetje gek, maar daar wen je snel aan. De iPad 4, die sinds de Mini ineens heel zwaar aanvoelt, staat niet stabiel genoeg. Een diepe bas zal hem er niet vanaf laten vallen, maar een stoot tegen een minder stevige tafel wel.
 
Lijstje met ondersteunende apparaten:

 • iPad (3e generatie), iPad 2, iPad.
 • iPhone4S, iPhone 4, iPhone 3GS, iPhone 3G.
 • iPod touch (2e, 3e en 4e generatie).
 • iPhone 5, iPad Mini, iPad (4de generatie): Apple’s Lightning to 30-pin Adapter vereist. In het geval van de iPad 4, is dit de betere keuze.

Blader door de foto’s om te zien hoe het er uit ziet wanneer je wel of geen verloopje gebruikt.

Hoe het werkt
Installatie is zeer eenvoudig. Je hoeft alleen maar een iOS apparaat op het dock te zetten en je krijgt meteen de melding om een gratis App te downloaden. Een paar tellen later is het binnen en na het opstarten mag je het wachtwoord van je WiFi thuisnetwerk opgeven. Naast WiFi kan je in het systeem ook een netwerkkabel steken. Deze laatste optie is aan te raden wanneer je verschillende Access Points gebruikt in je huis om gebrekkige dekking te bestrijden. Ze voorkom je de een seconde durende ‘uitval’ die anders zo nu en dan op kan treden.
 
Hoe en waar wij hem gebruiken
In tegenstelling tot Logitech’s UE Mobile Boombox heeft dit model geen interne accu. Je zal het dus moeten plaatsen in de buurt van een stopcontact en het daar feitelijk een vaste plek geven. Voor meer vrijheid is er nog de Boombox, al is de kans groot redelijk aanwezig dat je daarmee niet hetzelfde geluid hebt als met een Air Speaker.
 
In ons huis staat hij op een dressoir in de overloop tussen een open woonkamer en open keuken. Hierdoor kan hij de gehele U-vormige ruimte van muziek voorzien. En hoe. Het geluid is dieper en zuiverder dan de vier jaar oude soundbar van Philips, die drie maal zo duur was en geen Airplay ondersteuning heeft. Ware audiofielen zullen misschien eerder voor een duur audiomerk kiezen, maar voor ons is dit meer dan genoeg. Het luidste volume is nog altijd zuiver en harder dan nodig is voor een goed gevuld feestje. Afhankelijk van het type feestjes dat je graag geeft natuurlijk.
 
Logitech’s UE Air Speaker wordt bij ons gebruikt in een gezin dat graag muziek luistert (alsof er gezinnen zijn die er een hekel aan hebben, maar toch). Het is dan ook niet vreemd dat hij tijdens het ontbijt al aan staat, na het slapen van de kids meer zwoele klanken te gehore brengt en daartussen ook zijn gebruik heeft. Het gemak waarmee muziek er op af te spelen is, zorgt ervoor dat we nu vaker muziek luisteren. In de hectiek die ontbijt-met-twee-kids heet, ga je niet eerst op zoek naar het juiste CD-tje. Terwijl de bammen gesmeerd worden, mogen de kids kiezen waar ze zin in hebben. Met een volle mond zet DJ Papa de verzoeknummers op vanaf zijn smartphone. Efficiënt én leuk.
 
“Actie” foto’s

Meest opmerkelijk
Verstand van peperdure audiosystemen heb ik niet. Ik hou van muziek, maar die hoeft tot mijn oren te komen alsof ik in de concertzaal zelf zit. Muziek luisteren doe ik meestal met de ogen open. Van wat ik wel gewent ben, durf ik met gemak te zeggen de geluidskwaliteit indrukwekkend is. Het weet een systeem te verslaan dat haar eigen 20 kilo zware subwoofer heeft. Binnen die context, dat is knap.
 
Waarom wel

 • Indrukwekkend ruimte vullend geluid.
 • Mooi design. Het is geen zwart blok maar heeft mooie speelse lijnen (zie foto’s).
 • Eenvoudige installatie. Inclusief uitpakken, binnen 5 minuten -zonder handleiding- aan de praat.
 • Airplay en toegang tot een ruime digitale selectie, zal leiden tot intensiever gebruik. Voor mijn gevoel heb je zo meer waar voor je geld.
 • Ook bezoekers kunnen hun deuntjes er op afspelen. Dit kan je met een code beperken.

Waarom niet
 • Geen eigen accu. Hoewel de Air Speaker er niet voor bedoeld is, had ik het toch graag in dit systeem gezien. Voor een tuinfeestje heb je dan geen apart systeem meer nodig.
 • Heb je een iPhone 5, iPad Mini of iPad 4, dan zal je ook Apple’s “Lighting to 30-pin Adapter” aan moeten schaffen. Op het moment van schrijven kost deze 30 euro.
 • Het scharnier in de 30-pins dock voelt niet zeer solide aan. Ironisch genoeg, is het de bovenstaande adapter die het steviger op zijn plaats zet. AL moet je er dan geen iPad 4 op zetten.
 • Zoals de meeste speaker systemen, is deze alleen in het zwart verkrijgbaar. Dat moet passen in je interieur.

Een Logitech UE Air Speaker is verkrijgbaar voor €349,- euro. Gedetailleerde informatie en alle specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On