Logitech Solar Keyboard Folio – Review


Hoewel het nu voornamelijk om de Logitech Solar Keyboard Folio gaat, staat er toch muti-review achter de titel. Eerder mochten we de twee andere iPad toetsenborden onder de loep nemen en een vergelijking is op zijn plaats. Waarom kies je de bovenstaande, de Logitech Ultrathin Keyboard Cover of juist de Logitech Keyboard Case? Kwalitatief ontlopen ze elkaar niet, het blijft een Logitech product en dat stelt vaak niet teleur. Ben je op zoek naar een draagbaar toetstenbord voor je iPad en heb je een lichte voorkeur voor het eerder genoemde merk, lees dan door.


Wat een Solar Keyboard Folio anders maakt (1/3)
Het beschermt alle kanten van je iPad en goed ook. Een val van twee meter zal niet snel tot schade leiden. In de vergelijking verderop zie je meteen dat dit niet voor de andere twee toetsenborden geldt. Je klap hem makkelijk uit maar op zijn plaats zetten is in het begin wat onwennig. Nadat je de iPad in het bovendeel hebt gefrummeld, tref je aan de onderrand twee uitstekende delen aan. Die prik je in de daarvoor speciaal aangebrachte inkepingen om hem in typ-stand te zetten (zie foto hieronder, of vid verderop).

Wat een Solar Keyboard Folio anders maakt (2/3)
Wat je overhoudt is een toetsenbord dat goed vergelijkbaar is met de Ultrathin. Het typt heerlijk, maar speciale (media) functies bereik je alleen door ook een functietoets erbij ingedrukt te houden. Tenzij… je de onderkant prikt in de inkepingen die een stukje lager liggen. Een (vermoedelijk magneet) sensor zorgt er dan voor dat de onderste rij toetsen directe media knoppen worden. Niet alleen de ‘viewing angle’ is dan prettiger, ook de bediening is meteen afgestemd op lekker lui onderuitgezakt kijkvoer absorberen (zie foto hieronder).

Wat een Solar Keyboard Folio anders maakt (3/3)
Ach ja, dat is waar ook.. je hoeft nooit maar dan ook echt NOOIT het tikplankje op te laden. Dat doet het zichtbare licht voor je. Of het nu zon- of kunstlicht is, opladen gaat vanzelf. En hiermee kom ik meteen op een van de twee nadelen zoals ik die persoonlijk ondervinden moet. Eerst even die andere, het geheel is van een zacht, maar degelijk, kunststof gemaakt. Hierdoor voelt het wat slapjes aan. Voor valpartijen ideaal, het is niet hard, dus het breekt minder snel. Voor mijn gevoel, tja, minder. Het andere nadeel is een punt dat zo verschrikkelijk voor de hand ligt dat het gewoon niet bij me registreert.

In werkstand liggen de zonnecellen aan de onderkant van het apparaat. Verstoken van enige vorm van licht. Vermoedelijk zal het liggen aan mijn gebrek aan technical engineering, maar toch. Zonnecellen moeten toch ook juist tijdens het werken licht kunnen vangen? Praktisch gezien maakt het niet uit overigens. Je klapt het geheel in wanneer je klaar bent met werken, je scherm gaat keurig automatisch uit en legt hem met de cellen aan de bovenkant achteloos in de hoek. Vanuit die hoek is het apparaat dan vrolijk aan het opladen. Ik kan me niet voorstellen dat je ooit zonder voldoende stroom zal zitten.

Overigens, de twee andere plankjes hoef je maar eens per half jaar op te laden. Voor mij DE reden om eerst zijn andere sterke punten aan bod te brengen.

Vergelijking met Logitech’s andere twee modellen

  • Logitech Solar Keyboard Folio = Zonnetje
  • Logitech Ultrathin Keyboard Cover = Dunne
  • Logitech Keyboard Case = Kees

De resultaten, op volgorde

  • Stevigste: Kees, Zonnetje, Dunne.
  • Beste bescherming: Zonnetje (rondom), Kees (alleen het scherm), Dunne (een beetje het scherm).
  • Typt het fijnste: Kees, Zonnetje en dunne op gedeelde 2de plaats.
  • Nooit meer opladen: Zonnetje natuurlijk, de andere twee eens per half jaar.
  • Beste toegang tot functietoetsen: Kees, Zonnetje, Dunne.
  • Dunte als geheel met iPad: Dunne uiteraard, Kees, Zonnetje.
  • Beste prijs: Kees en Dunne krijg je mee voor 100 euro ieder, zonnetje is 30 euro duurder.

Conclusie
Over de kwaliteit hoeft hier niets vermeld te worden, die is prima in orde. Welke je kiest hangt af van waar je het meeste waarde aan hecht. Op weg naar relaties verkies ik Dunne. Los van zijn slanke formaat is het erg prettig dat ze aan de iPad blijft kleven in typstand. Het geheel is met een hand op te pakken. Wie dol is op groen doen, de lekker luie ligstand of de beste bescherming, moet gaan voor Zonnetje. Heb je al bescherming aan de achterkant geplakt (kijk eens naar de dikke stickers van Zagg.com), het fijnst wil letterkloppen en het gevoel wil hebben van dikke degelijkheid, kan alleen maar voor Kees gaan. Lange stukke tikken ging mij het beste of op de laatste genoemde.

Wat is voor jou belangrijk? Dat is de vraag dus.

Het Logitech Solar Keyboard Folio is verkrijgbaar voor €129,99 euro, meer gedetailleerde specificaties zijn te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On