Linksys WAP610N – Hoe wij van de extra dekking genieten

Draadloos internet is fijn. Je hoeft niet meer met kabeltjes te slepen en je hebt overal verbinding. Althans, overal… Dat is dan ook gelijk het probleem van draadloos internet: je moet wel op de goede plek zitten.

Om dit probleem op te lossen is de WAP bedacht: Wi-Fi Access Point. Een WAP geeft extra Wi-Fi dekking waar nodig, of überhaupt dekking als je gewone router dat niet kan.

Wat is het
De Linksys WAP610N is dus een Wi-FI Access Point. Het geeft dekking op de plaats waar je het nodig hebt, bijvoorbeeld op zolder of in de tuin. In het filmpje hierboven is een intelligente dame te zien die het haarfijn uitlegt. Volgens haar heb je niet eens een ingenieursdiploma nodig om een WAP te installeren!

In tegenstelling tot een repeater, die slechts een deel van het signaal oppakt en het een tikje verder doorgeeft, heb je met een Access Point vol bereik. Je moet er alleen wel een netwerkkabel in steken. Wij hebben ervoor gekozen om die in de muur langs andere kabels door te trekken naar iedere kamer in huis, de garage en de tuin. Dat is eenmalig een klus, maar daar heb je jaren plezier van.

TIP: Koop altijd CAT-6 kabels of hoger om op de toekomst voorbereid te zijn.

Hoe passen wij het toe (1/4) – Slaapkamers
Wij gebruiken een Linksys WAP610N op de eerste verdieping om alle slaapkamers van een draadloze netwerkverbinding te voorzien. Deze is zelfs zo snel dat we films in 1080P (HD) in bed kunnen streamen. Of het nu op de mediaplayer is die aan de TV hangt of een tablet die je mee naar bed hebt genomen, je hebt altijd een snelle verbinding.

Op de kamer van dochter Nova staat een digitaal fotolijstje dat er gebruik van maakt en mijn kleine zoon Tygo slaapt veilig door de verbonden Withings Smart Baby Monitor.

Hoe passen wij het toe (2/4) – ‘Zolder’
De tweede ‘zolder’ verdieping is voor ons een grote ruimte met een functie in iedere hoek. Een daarvan is voor de wasmachine die een verbinding nodig heeft om te weten wanneer hij kan wassen op de energie van de zonnepanelen.

Een andere hoek is voor een sportapparaat waar ik niet op ga staan zonder het met internet verbonden Runkeeper te gebruiken. Al kan je ook een punt zetten achter ‘staan’ in de vorige zin.

Dan is er nog de logeerhoek. Hier staat een bed. Meer niet.

Daar tegenover is mijn favoriete hoek, de werkplek. Een groot glazen bureau waarop altijd een laptop en tablet te vinden zijn. Op een verhoging staat een HD-TV met daaraan een PS3, een Xbox 360 en een mediaplayer. De gameconsoles zijn voor de zeldzame momenten dat ik tijd heb er een spelletje op te doen, de mediaplayer biedt films voor logees en muziek voor tijdens mijn werk.

Een Synology DS 412+ NAS staat onder het bureau onder andere media voor het hele huis beschikbaar te maken en de beveiligingscamera’s in de gaten te houden.

Hoe passen wij het toe (3/4) – Garage / Keuken
Hier staat er een om vooral de keuken te dekken. Een iPad staat hier te wachten om recepten, kookvideo’s of muziek door te geven aan degene die op dat moment aan onze magen denkt.

Hoe passen wij het toe (4/4) – Tuin
Tot slot zit er een WAP strak verborgen in de tuin. Zo is het mogelijk om op een thuiswerkdag buiten te werken, muziek, foto’s, series en films in de tuin te kijken middels een picoprojector.

Alle devices hebben een bijzonder snelle verbinding dankzij de Linksys WAP610N WAP en daar aan verbonden Linksys SE2800 8 poort switches. Over deze laatste volgt nog een korte toelichting in een volgend stuk.

Installatie tip
Sluit de WAP aan op het netwerk en gebruik de meegeleverde CD zoals in de doos aangegeven. Bezitters van een Macbook Air of andere computer zonder ouderwetse draaimolen, kunnen deze bestanden ook gewoon downloaden.

TIP: Stel de naam (SSID) in zodat deze hetzelfde is als de naam van de router en eventueel andere WAP’s in huis. Stel hierbij ook hetzelfde wachtwoord in.

Op deze manier hoe je niet iedere keer bewust voor dat specifieke WAP te kiezen om de beste verbinding te hebben. Jouw WiFi slurpend apparaat kiest het dan vanzelf.

De Linksys WAP610N is verkrijgbaar vanaf €78. Meer informatie is te vinden op de productpagina van de fabrikant.
P.s. Waarom er Cisco staat
Linksys was een merk van Cisco, inmiddels is het overgenomen door Belkin. Het kan nog even duren voordat de naam Cisco op alle Linksys producten verdwenen is.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On