KlikAanKlikUit wand bewegingssensor – HomeWizard Special

Om onder andere de verlichting te automatiseren kun je magneetcontacten of schakelaars gebruiken. Veel leuker wordt het echter als je draadloze bewegingssensoren plaatst. De bewegingssensor is dan ook het volgende onderdeel in onze HomeWizard-reeks.

Wat het is
Deze bewegingssensor is voor binnen bedoeld, laten we daarmee beginnen. Om er een buiten op te hangen is een ander model nodig. Er zijn veel voorbeelden te geven, zoals het licht aan en uit doen op de WC.

Uiteraard hoeft het niet allemaal perse op de WC te gebeuren. Zo kan je ook -inmiddels voordelige- ledstrips onder iedere traptree plaatsen, een bewegingssensor bovenaan de trap plaatst en een onderaan, zal menig bezoeker onder de indruk zijn. Om maar niet te spreken van het voordeel dat nooit meer iemand van de trap kukelt. Alhoewel, dat laatste kun je helaas niet verzekeren…

Werking
De AWST-6000 draadloze bewegingsmelder is makkelijk in huis te installeren. Er komen verder geen draden aan te pas, de zender werkt namelijk op batterijen. Zodra er beweging waargenomen wordt schakelt deze draadloze bewegingsmelder automatisch 1 of meerdere KlikAanKlikUit ontvangers naar keuze en zend een signaal naar de HomeWizard.

Op de sensor kan ingesteld worden dat de verlichting of het betreffende apparaat automatisch weer uit wordt geschakeld na een bepaalde periode. Dit is instelbaar van 5 seconden of 1-5-10 minuten. Het maximale detectiegebied is 6 meter. Handig voor wc, badkamer, gang of overloop, inloopkasten en bergingen. De AWST-6000 is te combineren met alle KlikAanKlikUit ontvangers met het automatisch codesysteem.

Hoe wij het toepassen

Verstopt in een grote plantenbak die in de ruimte tussen keuken en woonkamer staat

 1. Deur gaat open, verlichting in de woonkamer gaat aan, alleen na zonsondergang, op het moment dat we de woonkamer betreden, alle lampen staan op het dimlevel dat wij voor onze ogen prettig vinden.
 2. Na het drukken op een van de draadloze-alles-uit-schakelaars, een sneltoets op smartphone/tablet of knop op de fysieke afstandbediening, weet de sensor dat we slapen of buiten de deur zijn. Mocht er toch beweging gezien worden, zal een alarm afgaan en ontvangen diverse apparaten van diverse personen een bericht dat er iets aan de hand is. Zo ook een meldkamer.

Op de traptree in het hoekje van de trap naar de 1ste verdieping

 1. De verlichting in de hal erboven en er onder gaan aan en na 5 minuten weer uit, tenzij tussentijds nog beweging gedetecteerd wordt. Omdat de sensor midden op de trap licht en ingesteld staat op een bereik van 6 meter, hebben we er maar een nodig voor beide richtingen.
 2. Dezelfde beveiligingstoepassing als bij punt twee in het eerste voorbeeld.

Op de traptree in het hoekje van de trap naar de 2ste verdieping

 1. Idem als punt 1 hierboven. Omdat deze trap open is zullen er in een later staduim ledstrips onder iedere tree ‘geplakt’ worden.
 2. Dezelfde beveiligingstoepassing als bij punt twee in het eerste voorbeeld.

In de garage aan de binnenkant van een deur

 1. Door deze plek is er detectie bij zowel het bewegen van de deur zelf als alles wat zich in de ruimte kan bevinden. Bij detectie gaat het licht aan. Staat ingesteld op alle tijden van de dag. Tevens zitten er magneetstrips op de deuren, daarover meer komende week.
 2. De eerder genoemde alarm functie

Onder de veranda in de tuin

 1. Lichten aan/uit, precies zoals het eerste voorbeeld.
 2. Idem voor de alarm functie
 3. Voor deze plek is de sensor voor buiten gebruikt.

Op twee andere pekken
Deze twee lichten we verder niet toe omdat ze voornamelijk met de beveiliging van ons huis hebben te maken. Om ze hier te melden is net zo slim als openbaar inchecken.

Installatie

De AWST-6000 zelf is met schroeven of -zoals wij het doen- met een verwijderbare kleefstrip te bevestigen waar je wilt. Voorheen moest men de sensor in de buurt van een stroompunt plaatsen waardoor een bevestiging aan de muur al snel gekozen was. Doordat je nu draadloos werk kun je ze plaatsen waar je wilt. Hierdoor kan je tot wat creatievere oplossingen komen.

Zover de plaatsing. De sensor moet ook toegevoegd worden aan de HomeWizard. Dit kan gelukkig vrij eenvoudig met de HomeWizard App. Ga naar het hoofdmenu en kies:

 1. Nieuwe sensor
 2. Bewegingssensor
 3. Code
 4. Leer code van Bewegingssensor
 5. Beweeg voor de sensor of schakel met de hand tussen leermodus en de normale stand (zie nr. 6 in afbeelding hieronder)
 6. Naam: geef een toepasselijke naam voordat je op “oplaan” tapt.

Zie screenshots van de bovenstaande acties (klik om te vergroten):

Of lees de handleiding voor meer details.

De KlikAanKlikUit wand-bewegingssensor AWST-6000 is verkrijgbaar voor €29,95 op de website van HomeWizard. Voor buiten gebruik je een APIR-2150 draadloze bewegingsmelder, die slechts twee euro meer kost.

Door inzender Jennifer: Gebruik een bewegingssensor om stroom te besparen.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On