Is Linksys WRT1900ACS inderdaad de “über-router”? Of wint de EA8350?

Dik vier maanden geleden ontvingen wij de Linksys WRT1900ACS router, het vlaggenschip. En in die tijd hebben we alles naar hem gegooid dat we in huis hebben. Het gros dat in ons huis stroom verbruikt, heeft ook een netwerk- of WiFi-aansluiting. Van smartcams binnen en buiten, tot onze verlichting op iedere verdieping en in de tuin. Je mag gerust stellen dat hij het zwaar heeft gehad.

In het onderstaande stukje heb ik me even laten gaan. Het is net een tikje meer ‘nerdy’ dan je van ons gewent bent. Geen zin in details? Geen probleem! Zap meteen naar het kopje “Onze non-nerdy conclusie en grote winnaar”.

Soms is meer kracht nodig
Onze standaard meegeleverde Ziggo modem/router-combi begaf het regelmatig fysiek door overhitting. Virtueel liet het apparaat ons in de steek door het aantal verbindingen niet aan te kunnen. Dubbel toegewezen IP-adressen zijn dan nog een van de eenvoudig te achterhalen problemen. We geven hiervan het apparaat niet de schuld. Het is gewoon niet gemaakt voor ons gebruik.

Alsof je een dam gemaakt van lucifers in wil zetten om de stad te redden.

Een gemiddeld huishouden zal deze problemen niet ondervinden. Toch zijn er meer redenen om de routerfunctie van uit te zetten op de modem die je provider aanbiedt.

Soms is meer kracht gewenst
Buiten een stukje noodzaak voor een krachtpatser zoals de Linksys WRT1900ACS, speelt er meer. Je hoeft geen connected home te hebben om er de voordelen uit te halen. Voor je gemak enkele punten waar wij blij van worden, maar eerst een paar foto’s:

 • Wie het onderste uit de kan wil halen kan los gaan met Open Source Firmware.
 • Ondersteuning voor krachtige 2.4GHz en 5GHz frequenties tegelijk. Zet al je oude apparaten op 2.4GHz en laat alle moderne devices genieten van een meer storingsvrije 5GHz.
 • IPsec en PPTP VPN (Virtual Private Network) tunneling protocollen om van buiten af een veilige verbinding naar je computers thuis te maken. Wij gebruiken dit om bij onze NAS te komen.
 • Hang een externe HDD (of USB Memory Stick) aan de router om er een NAS van te maken. Bijvoorbeeld voor backups of bestanden delen in je netwerk.
 • 4 antennes die je kan richten op de belangrijkste devices in je huis. Zeer groot bereik!
 • Geen cooling fan meer! Dus geen lawaai en geen kans op overhitting doordat de fan het begeeft (wat gebeurd is bij onze vorige router). Omdat de router in onze meterkast staat is dit voor ons een dikke bonus.
 • De zeer snelle 1,6 GHz Dual Core CPU met nog sneller 512MB intern geheugen, zorgen voor een vlotte afhandeling van alle dat. Tot onze verbazing bleek het (met een externe HDD er aan) zelfs een snellere NAS te zijn, dan onze Synology DS412+.
 • Al is dat niet helemaal een eerlijke vergelijking. In onze test hebben we een snelle HDD op de router zijn USB 3.0 poort aangesloten.
 • Bijzonder prettige webinterface en fijne bijbehorende app om alles in te stellen. We hebben alles met een iPad in kunnen regelen.
 • Zie de website van de fabrikant voor alle specificaties.

Dong Ngo zegt dat het de beste is

En omdat hij ook ontzettend goed is in bescheiden zijn, geloof ik hem 🙂 Maar serieus, hij heeft een punt.

De laagste prijs op Tweakers.net is momenteel 229,- euro.

Linksys AC2600 MU-MIMO Gigabit-router (EA8350)

Geheel onverwacht mochten we ook deze router uitproberen. Puur ter vergelijking. In veel opzichten kan deze hetzelfde als de Linksys WRT1900ACS. De belangrijkste verschillen:

 • MU-MIMO: Laat meerdere apparaten tegelijk met de router ‘praten’, in plaats van heel snel om de beurt.
 • Geen ondersteuning voor Open Source Firmware (voor de meesten niet relevant).
 • Een 1,4 GHz Dual Core CPU. De Linksys WRT1900ACS geeft een 1,6GHz versie.
 • Er op ingericht om Lag en Buffering te voorkomen bij respectievelijk games en films streamen.
 • De beste keuze voor de meeste gemiddelde huishoudens.
 • Zie de website van de fabrikant voor alle specificaties.

In een notendop
Ononderbroken gamen via het draadloze netwerk en tegelijkertijd Full HD-films streamen naar meerdere draadloze apparaten. Met de Linksys EA8500 leg je een stabiel draadloos netwerk aan voor al je apparaten in huis. Dankzij de Multi-User MIMO-technologie kan de router moeiteloos meerdere zware taken tegelijkertijd uitvoeren. De vier antennes zijn zo ontwikkeld, dat ze direct op de ontvangende apparaten worden gericht. Hierdoor gaat het wifi-signaal beter om hoeken en door muren én is het draadloze bereik stabieler en groter.

De video die alles zegt, wederom door persoonlijke favoriet Dong Ngo

Bij Coolblue gevonden voor 249,-.

Onze non-nerdy conclusie en grote winnaar

Voor ons is het de Linksys WRT1900ACS, ondanks dat deze nog geen MIMO heeft. Wanneer een toekomstig model dat wel biedt, dan wordt dat de nieuwe koning. We hebben voor deze gekozen om een simpele reden, het heeft de meeste kracht. Genoeg om zelfs in onze meterkast niet overhit te raken van alles dat we hem 24/7 laten doen.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On