iPhone 5 – Een paar weken later


De overgang van iPhone 3S naar 4 was een grote. Een veel beter beeld ging samen met een veel betere camera. Je pocketcam kon definitief naar de prullenbak. De stap naar een iPhone 4S was ook merkbaar, maar dat zat hem vooral in de software. iOS 5 was een aardig verschil met haar voorganger. Nu is er de iPhone 5 en, als je het patroon volgt, zou dit weer een grote stap voorwaarts moeten zijn voor de hardware. iOS 6 was al uit, Google Maps en YouTube waren we al kwijt, “Do not disturb”-mode, iCloud en 198 andere verbeteringen waren we al rijker. Is het de moeite om een 4 of 4S te dumpen voor een 5?

Wat is er nieuw?
Wat er deze ronde nieuw is weet zowel iedere Apple- als Androidfan. Voor wie het gemist heeft: Het scherm heeft een rij iconen extra, nu 4″ diagonaal. De oude 30-pins connector heeft plaatsgemaakt voor een veel kleinere 8-pins die nu ook symmetrisch is. Je kan de kabel er niet meer verkeerd in steken. De camera’s aan de voor- en achterzijde zijn wederom merkbaar beter geworden, een internetverbinding over WiFi is merkbaar sneller (nu tot 150 Mbps) en de grafische kwaliteiten overstijgen nu definitief die van een Xbox 360 of PS3 spelcomputer.
 
Asphalt 7: Heat is een van de vele games die zowel van het grotere scherm als van de nieuwe A6 chip optimaal gebruik maakt. Het is moeilijk voor te tellen dan een game van deze kwaliteit maar 0,79 euro kost. Maar dat even terzijde.
 
Wanneer ik het bovenstaande terug lees realiseer ik dat vooral accessoiremakers gehuild zullen hebben tijdens de aankondiging van deze nieuwe connector. Zeker bij producten die op het punt staan uit te komen, zal een harde keuze gemaakt moeten worden. Richten zij zich op de oude of nieuwe gebruikers of maken ze twee versies? Misschien een onhandig opzetstukje? We zullen het zien.
 
Wat maakt voor mij het verschil?
Wat ik nu ga noemen is misschien arbitrair (dit woord moest ik vandaag gebruiken van mijn woord-van-de-dag-app), maar het zijn vooral de nog niet eerder genoemde dimensies (18% dunner), het gewicht (20% lichter) en de nieuwe Earpods waar ik blij mee ben. Het grotere scherm en de rij extra iconen zijn erg fijn, maar staan niet in verhouding tot de nieuwe doppen.
 
Het geluid is prima in orde, maar ik kan je met mijn gehoor niet zeggen of het beduidend beter is. Wel kan ik je melden dat ze aanzienlijk lekkerder zitten. Vooral als je, net als ik, met de dopjes in naar muziek of een boek luistert terwijl een oor op een kussen ligt. Voor het eerst liggen ze lekker. Ik zei het al.
 
En om met de definitie van dat woord nog even door te gaan… Mijn iPhone zit altijd in de linkerbroekzak, onderkant naar boven. Dit is onbewust tot stand gekomen doordat ik bij het grabbelen ernaar het plankje meteen in de actie-positie heb. Doordat de koptelefoonaansluiting nu aan de onderkant zit, loopt het draadje meteen naar boven wanneer ik vanuit mijn zak aan het luisteren ben. Handig.
 
De 4S was met haar dubbelglas een baksteen in je zak. De 5 is misschien ‘maar’ 18% dunner en 20% lichter, voor mij maakt het een merkbaar verschil. Omdat het toestel net wat langer is, heb ik hem ook wat sneller te pakken. Je moet er maar wat om geven.
 
Voor mij is het verschil duidelijk. Hij draagt lekkerder en de doppen zitten fijner. De boost in graphics en beeldgrootte zijn altijd welkom, evenals de verbeterde camera’s. Revolutie blijft naar mijn mening uit, maar daarover blijven de meningen altijd verdeeld.
 
Om de upgrade-vraag uit de intro te beantwoorden: Direct doen als je nog een versie 3x hebt, je gaat er lichtjaren op vooruit. Eigenaren van een 4x mogen zich afvragen wat voor hen belangrijk is. Dooddoener, ik weet het.
 
Voor domotica gebruik
Het is niet specifiek de iPhone 5, maar wel het kunnen gebruiken van een smartphone of tablet in het algemeen. Ze dienen voor steeds meer apparaten en toepassingen als universele afstandsbediening. TV, muziek, verlichting, robotstofzuigers, servers (zoals de Synology NAS), camera’s, alarmsystemen… vrijwel alles in ons huis is te bedienen met de afstandbediening die altijd in je zak zit. En dat is een erg mooie ontwikkeling.
 
In tegenstelling tot veel dure professionele domotica systemen bespaar je in ieder geval de kosten van een geavanceerde afstandbediening die voor alleen dat doel gebruikt kan worden. Voor veel nieuwe apparaten is er nu ‘gewoon’ de bijbehorende App. Dat mijn nieuwe afstandbediening lichter is en meer knoppen op de voorpagina kan tonen, is een welkome aanvulling.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On