iPad Mini – Afstandbediening extraordinaire


Tegen alle verwachtingen in blijkt de iPad Mini haar eigen plek in huis te hebben veroverd. Vooraf leek het ondenkbaar dat een ‘tussenmaatje’ iets toe te voegen had. Langzaam maar zeker ontdekte ons gezin de voordelen ten opzichte van een iPhone en de ‘normaal formaat’ iPad. Toch ontbreekt er een functie waarvan we nu pas realiseren hoe belangrijk die is.

Aftandsbediening
Binnen ons project stellen we ten doel ons huis te automatiseren, tijd en letterlijk energie te besparen. Dat laatste krijgt extra aandacht omdat we een bovengemiddeld aantal elektrische apparaten in huis hebben. Maar daarover meer in een anders stukje. Een belangrijk onderdeel van automatiseren, in welke vorm dan ook, is bediening en de gebruiksvriendelijkheid van de interface waarmee je dat doet.

Domotica oplossingen worden vaak geleverd met een afstandsbediening, speciaal voor het systeem van een specifiek merk. Door het gebruik van een smartphone of tablet bespaar je daarop kosten en gebruik je een apparaat dat je ook hebt voor vele andere doeleinden zoals lezen, e-mailen, surfen, gamen, etc.. iTunes (voor iOS) en Google Play (voor Android) bieden tegenwoordig voor veel moderne apparaten een App om het te bedienen. Als je ergens in 2011/2012 een TV hebt gekocht, dan is de kans groot dat je die met een App kan bedienen.

In ons geval bedienen we er vrijwel alles mee. Van TV tot mediaplayer, van verlichting tot de camera’s en de babymonitor. Een smartphone werkt daarbij prima, maar een groter scherm is een stuk prettiger. De ‘grote’ iPad geeft je dat gemak ruimschoots, een tussenmaat lijkt dan ook volstrekt overbodig.

Al binnen enkele dagen merkten we toch een verschil. Toen eenmaal dezelfde bedienings-apps op de iPad Mini aanwezig waren, was het juist dat model dat vaker opgepakt werd. Je kan het met een hand vasthouden terwijl je met de andere hand bediend. Door het lichte gewicht gaat dat veel prettiger. Activiteiten zoals lezen (boeken, magazines, sites) is een activiteit die nu zelfs exclusief op de Mini gedaan wordt.

Onze kinderen hebben ook liever de Mini, om precies dezelfde redenen. Nova, net vier geworden, zat met de 10 Inch iPad altijd gehurkt op schoot. Het nieuwe kleine formaat kan ze makkelijker en langer vasthouden, wat wij als ouders weer fijn vinden wanneer we haar even zoet moeten houden. Uiteraard geheel verantwoord met educatieve taal- en reken apps. Alle films die ze er op kijkt en de My Little Pony speelsessies tellen we maar even niet mee 🙂

Wat missen we nog?
Een retinascherm zou welkom zijn, maar wat we momenteel het meeste missen is de mogelijkheid om mobiel te kunnen interneten. Toen wij het model ontvingen, waren die er nog niet. De moddelen waar een SIM van je mobiele telefoon provider in kan, zijn inmiddels beschikbaar. Wanneer je op een mobiele telefoon gebruik van maakt internet, dan is het aan te raden een Mini te kiezen waarmee dat ook kan. Anders blijf je toch heen en weer gaan.

Kort samengevat
De iPad Mini is een aanrader. Het is licht, sterk van constructie, razendsnel en draait met gemak alle Apps die je normaal op een iPad of iPhone zou zetten. iPhone Apps kunnen net als bij iedere iPad vergroot worden. Op de Mini is dat net weer even iets minder lelijk. Binnen ons gezin heeft het een vaste plek veroverd. Hoewel ik nu eindelijk de grote iPad voor mezelf heb, blijft het toch knokken om de kleine. En dat is zeker positief.

Beknopte review van o.a. iPad Mini en iPad 4

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On