★ Ik ga op vakantie en neem mee… een gerust hart [Deel 1/2]

Doorgewinterde kampeerders die het liefst in de highlands zitten met alleen een tentje en de meest nodige survivalgear… stop met lezen. Voor jullie is dit tweeluik misselijkmakend.

Glampinggangers en villahuurders, voor jullie is het veilig om door te lezen. En veiligheid is precies waar dit eerste deel over gaat.

Beveiliging: Signaleren en bewijslast

Voordat we overgaan naar de goodies (deel twee verschijnt zaterdag), eerst even de hoognodige zaken. Op vakantie gaan geeft de nodige rust en ontspanning, maar helaas ook stress. “Zijn we niets vergeten mee te nemen?” (oplossing: gebruik met je partner Trello) en “Als er maar niet ingebroken wordt..” zijn de meest gehoorde oorzaken van pre-vakantie stress. Iets waar wij geen last van hebben.

Overal Camera’s en alles direct in de cloud
In ons geval hebben we een tikje overdreven wat betreft beveiliging. Voor en achter hangen nieuwe 5MP camera’s van Linksys, gekoppeld aan een Synology Server die iedere beweging opneemt, aan ons meldt, en direct in de cloud opslaat (Amazon S3) voor het geval dat deze NAS zelf ook nog gestolen zou worden. Daarnaast hebben we diverse camera’s op alle verdiepingen in het huis.

Overal sensoren, bewegingsdetertoren en magneetstrips
Het maakt niet uit waar je bij ons binnenkomt of welk ruitje je intikt. Zowel de camera’s, de bewegingsdetectoren in iedere ruimte als de sensoren op alle deuren en ramen zien alles en melden het meteen aan ons, diverse buren en een meldkamer.

De sensoren zijn gekoppeld aan een HomeWizard, een niet nader te noemen ‘klassiek’ alarmsysteem en een Synology NAS. Als een van de drie het begeeft, dan zijn er altijd nog twee anderen over.

Waarom wel HD Camera’s – Herinneringen
Vindje HD camera’s overdreven? Wij niet. Terwijl de kids in de tuin spelen worden herinneringen opgenomen. Hoe vaak heb je niet de volgende woorden uitgesproken “Owwww, had ik dat maar gefilmt”. Bij ons wordt alles gefilmt door onder andere Linksys, Foscam en HomeWizard camera’s. Er wordt niet constant naar gekeken, we zijn geen ‘big parents’. Maar als we iets terug willen pakken kan dat direct vanaf iedere computer, smartphone of tablet. Waar we ook zijn.

Waarom wel HD Camera’s – Bewijslast
Erg leuk, maar echt praktisch wordt het wanneer iemand een inbraak(poging) doet. Vanaf dat moment heb je haarscherpe beelden van iemands gezicht of -als er een masker gedragen wordt- postuur, looptje, kleding, etc.. De beelden zijn zo gedetailleerd dat je op de kleinste aanwijzingen in kan zoomen met behoud van kwaliteit.. en dus herkenbaarheid.

En daar worden politieagenten erg blij van.

Beveiliging: Schrik zo hard af dat het de moeite niet meer is

Alle eerder genoemde sensoren -met name die gekoppeld aan een HomeWizard– hebben een praktische functie voor dagelijks gebruik. Zo gaan lampen aan of juist uit wanneer we ergens lopen, gaat tuinverlichting aan bij zonsondergang en zo nog veel meer. We hebben hier al uitgebreid over geschreven.

Deze zelfde eenvoudig te installeren en redelijk betaalbare technologie, hebben we ongezet op een vakantieprofiel. We gaan niet alles noemen hier (niet slim), maar wel een paar leuke dingen.

  • Als een sensor of detector iets waarneemt, ontvangen wij en anderen meldingen.
  • Na 30 seconden gaan alle rookmelders af (LUID!).
  • Lampen gaan knipperen om desoriëntatie in de hand te werken.
  • Muziek gaat keihard spelen in verschillende ruimtes tegelijk.
  • Twee Samsung robotstofzuigers wordt actief en gaan hun programma draaien. Beide bots zijn van een camera voorzien.
  • Aan de gevels gebeurt iets waardoor iedereen weet waar het te doen is. Alsof de herrie niet voldoende is.
  • Diverse mensen kunnen het kabaal uitzetten, alleen wij kunnen zorgen dat het niet eens afgaat. Van waar dan ook in de wereld.

Het grappigste van alles? De echt waardevolle spullen zijn allemaal ingebouwd en kosten veel tijd om te verwijderen. Te veel voor een inbreker. Dierbare (niet kostbare) zken bevinden zich niet eens in huis. Het meest prijzige dat gescoord kan worden is een TV die gelocked is met een code. Losse electronica zoals tablet, smartphones en… nou ja, wat we allemaal meenemen op vakantie vertel ik wel in deel twee.

Waarom zo overdreven? Omdat het kan 🙂 Los daarvan, ik moet er niet aan denken dat er vreemden in ons huis zijn geweest.

Wat doe jij om met een gerust hart op vakantie te gaan?

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On