Homewizard – Bekijk, bedien en beheer je huis – Review

Leuk, zo’n lichtknop. Maar wel ver weg wanneer je net zo mooi geïnstalleerd voor de TV zit om de nieuwe aflevering van (vul een leuke serie in) te bekijken. Nu moet die bak popcorn weer van je schoot af, struikel je over her-en-der liggend speelgoed van de kinderen, het licht uitdoen en vervolgens in het donker je weg weer terug zien te vinden. Wat een vreselijke problemen hebben we toch.

“Dat kan handiger” zullen de mensen van het Nederlandse bedrijf HomeWizard hebben gedacht. Met het idee dat alles automatisch zou moeten kunnen, hebben de gelijknamige HomeWizard ontwikkeld die het leven in huis makkelijker maakt. En dat zónder een prijskaartje waar je flauw van valt.

Het kan zoveel meer dan alleen verlichting bedienen
Naast een lumineuze oplossing voor het probleem van hierboven, kan er zoveel meer. In feite kan ieder ander elektrisch apparaat aan- of uitgezet worden via een smartphone of tablet.

De mogelijkheden worden nóg interessanter wanneer je acties of scènes aanmaakt.

Lees verder voor tekst en uitleg.

De week van HomeWizard
Vorige week was het de -ruime- week van Synology, de komende twee weken is het de beurt aan HomeWizard.

Een van de sterkste punten van dit systeem -naast de slimme App- is ondersteuning voor een sterk groeiend aantal apparaten van diverse fabrikanten. De komende 14 dagen laten we een greep uit het aanbod voorbij komen en vertellen we hoe wij het in ons huis toegepast hebben.

In deze review
1. Wat het is
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet

Wat het is
Vandaag hebben we het puur over de HomeWizard starterkit. Zoals de naam al zegt kun je met deze kit je eigen huisautomatiseringsproject beginnen. De inhoud van de HomeWizard starterkit is als volgt:
– HomeWizard
– 2x Stekkerdoos Schakelaar
– 1x Afstandsbediening
– 1x Thermometer

Voor wie met een specifieke interesse begint, is er ook een Energy-, Outdoor-, Awareness- en Weatherkit beschikbaar. Het verschil zit hem in de onderdelen waarmee je start. Ongeacht welke kit je besteld, de HomeWizard blijft hetzelfde. Met de aanschaf van extra onderdelen kun je met iedere kit alles wat de andere kits ook kunnen.

We beginnen bij de HomeWizard zelf. Dit kleine kastje is de spil van het hele project. Hij stuurt alle andere onderdelen aan en kan bevelen ontvangen van onder andere een smartphone, tablet, bewegingsdetector, draadloze schakelaar of losse afstandsbeding. Veel heeft hij niet nodig: je zet ‘m in de meterkast met een stroomkabeltje erin en dat is het. De rest gaat allemaal met je smartphone.

Dankzij HomeWizard online is het installatie process eenvoudig en kan er ook van buitenhuis bediend, beheerd en bewaakt worden.

Verder bevat de starterkit ook tweemaal een KlikAanKlikUit stekkerdoos schakelaar. Dit kastje gaat rechtstreeks in het stopcontact en biedt ruimte voor een stekker. Wat je er ook op aansluit, het is nu op afstand aan- en uit te zetten.

Tenslotte bevat het pakket een thermometer. Het meet de temperatuur en geeft deze door aan de HomeWizard. Met je smartphone kun je vervolgens zien hoe warm of koud het is. Opzich niet zo heel interessant, maar dat wordt het wel in combinatie met andere onderdelen of bepaalde instellingen. Wat dacht je van ’s zomers automatisch de gordijnen dicht als de temperatuur in de kamer boven de 22 graden komt?

Naast deze standaardonderdelen is het mogelijk om veel verschillende uitbreidingen toe te voegen. Om een idee te krijgen van de verscheidenheid kun je het beste even op de site van de fabrikant kijken. Al deze onderdelen komen niet in deze review, maar zullen de komende 14 dagen apart in minireviews behandeld worden. Ook de twee HomeWizard apps zullen we op deze wijze aan bod laten komen.

Hoe het werkt
Voor een goede indruk van hoe het geheel werkt kun je het beste hier onder kijken. Voor wie het filmpje eerder deze week gemist heeft, dit is HomeWizard in een notendop:

Hoe en waar wij hem gebruiken
Dat we hem gebruiken om alle verlichting op afstand te bedienen en dimmen, is wel duidelijk. Zoals eerder vermeld moeten de meer interessante toepassingen nog aan bod komen. Iedere dag een nieuwe gedurende de komende twee weken.

Hierin zullen we per item uitleggen hoe we het toepassen en tips geven voor het aanmaken van acties en scènes. Wanneer je begint met HomeWizard kunnen deze bij meer complexe handelingen wat verwarrend zijn.

Voorbeeld: In ons huis zit een draadloze wandschakelaar in de hal op de deur en een naast ons bed. Wanneer we op een van beide drukken, gaat alles dat gedurende de nacht of onze afwezigheid, uit. Of juist aan. Erg handig, want zo kan je nooit iets vergeten uit te doen dat vervolgens onnodig stroom verbruikt.

In het begin maakte we gebruik van acties om alle aangesloten lampen en stekkerdozen aan te sturen. Halverwege de installing hiervan bleek dit veel eenvoudiger en praktische te kunnen via scènes. De tips die komende tijd volgen zijn gericht op praktijksituaties en zullen je veel tijd besparen.

De meningen van ons gezin

Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Is dit waar Chriet Titulaer dik twintig jaar geleden op hoopte? Mogelijk wel, al vermoeden we sterk dat veel aspecten van HomeWizard op dat moment niet eens een fantasie waren.

Het HomeWizard systeem maakt ware domotica mogelijk, praktisch en leuk voor gezinnen van alle pluimage. Het voegt concreet iets toe en blijft niet hangen op het niveau van ‘leuk om te hebben’.


Waarom wel
 • Domotica, maar dan betaalbaar en zelf uit te voeren.
 • Na een klein drempeltje, eenvoudig in gebruik.
 • Veel mogelijkheden, zonder te overspoelen.
 • Biedt ondersteuning voor uitbreidingen van vele fabrikanten, je zit nooit vast aan alleen maar dat ene systeem van KlikAanKlikUit of Somfy.
 • Kan aardig besparen op de energierekening doordat apparaten nooit meer onnodig aan staan.
 • Alles is draadloos, ook schakelaars en bewegingsmelders.
 • Ieder onderdeel kan gebruikt worden om ieder ander onderdeel te beïnvloeden. Hierdoor kan je creatieve oplossingen bedenken zoals: Kamerdeur van kleine dochter gaat open na 20u, toiletlicht gaat aan en in de woonkamer knippert kort een lampje zodat paps en mams op de hoogte zijn. Na 10 minuten gaat het licht vanzelf weer uit.
 • Je kan klein beginnen en op eigen tempo uitbreiden.
 • De App werkt bijzonder goed en er komen regelmatig nieuwe versie uit met uitbreidingen en verbeteringen.
 • Het is gewoon erg leuk.

Waarom niet
 • (Nog) geen ondersteuning voor IFTTT.
 • De werking van acties en scènes zijn in het begin verwarrend.
 • Welke type lampen met welke draadloze fittingen en inbouwschakelaars samenwerken is niet direct duidelijk.

Zie ook deze handige HomeWizard handleiding. Naast instructies bevat het ook praktische tips.

De HomeWizard Starterkit is verkrijgbaar voor €239. Gedetailleerde informatie is te vinden op de website van de fabrikant.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On