HomeWizard Energylink – Leuke gadget of is het meer dan dat? [Gastoptreden]

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt

De afgelopen jaren kon je de radio niet aanzetten, de krant niet lezen of geen TV kijken zonder geconfronteerd te worden met alles wat groen, ecologisch, milieuvriendelijk en duurzaam is of zou moeten zijn. En het kan zijn dat het me tegenwoordig gewoon niet meer opvalt, maar het lijkt minder geworden te zijn.

Er wordt in ieder geval minder ‘bijzonder’ over gedaan. Duurzaamheid is mainstream geworden, het grote publiek heeft het geadopteerd en steeds meer mensen vinden het iets vanzelfsprekends. En dat wordt mijn inziens mede veroorzaakt door handige apparaatjes als de HomeWizard Energylink.

Kinderlijk eenvoudig?

Voor wie nog niet bekend is met de HomeWizard, dit is een soort centrale regelmodule in je huis om domotica kinderlijk eenvoudig te configureren en te bedienen via bijvoorbeeld je telefoon. Denk aan het schakelen van lampen, gordijnen openen, temperatuur regelen, al dan niet gekoppeld aan triggers zoals zonsondergang, bewegingsdetectie, temperatuur of simpelweg door handmatige bediening.

Omdat ik benieuwd was naar mijn energieverbruik heb ik een aantal maanden geleden mijn HomeWizard met een Energylink uitgebreid. De installatie ging in eerste instantie niet zo eenvoudig als verwacht. Achteraf bleek dit te liggen aan problemen met mijn Wifi en continu wijzigende IP adressen door een verkeerde router instelling.

Vanzelfsprekend heeft de Homewizard een stabiel wifi nodig.

Als aanbeveling zou ik de HomeWizard in de toekomst trouwens graag uitgebreid zien met een UTP aansluiting en de mogelijkheid om een externe antenne aan te sluiten. Maar dat staat los van de Energylink.

De Energylink communiceert via Wifi met de HomeWizard. Het heeft een eigen 220V voeding en heeft drie poorten om data uit te lezen van je verschillende meters. Ik gebruik momenteel alleen de P1 poort met RJ12 kabel om de P1 poort van mijn slimme meter uit te lezen.

Het kabeltje hiervoor is bijgeleverd. Ik heb geen gasaansluiting en heb daardoor nog twee poorten over. Eén poort wil ik gaan koppelen aan mijn zonnepanelen. Hiervoor moet ik eerst een aparte Kwh meter laten installeren in de meterkast. Het voordeel van deze extra data ingang leg ik later uit.

Als je de installatie volgens de instructie hebt doorlopen, kun je in de HomeWizard app de Energylink koppelen. Het kan even duren voordat de eerste data binnenkomt.

De waarde van data

In je app dashboard is direct je actuele verbruik zichtbaar als “Netto Levering”. Klik je hierop, dan krijg je het totale verbruik van vandaag te zien en een grafiek over het verloop.

Doordat ik zonnepanelen heb zie je het netto verbruik soms onder nul gaan en dat is natuurlijk heerlijk om te zien. Op dat moment lever ik meer energie terug aan het net dan dat ik verbruik. Klik je door op het dagtotaal, dan zie je nogmaals de daggrafiek en je minimale en maximale verbruik van vandaag.

De grafiek kun je laten variëren in jaar, maand, week of dagweergave.

De native App is nog niet af, web versie is goed

Ik mis in de HomeWizard Android app de Live weergave. Deze is wel beschikbaar via de app-online functie op de Homewizard website. Die is erg handig om het verbruik van een specifiek apparaat inzichtelijk te krijgen of om je ‘basis energieverbruik’ te bepalen. Dit wil je juist via je mobiele app bekijken omdat je dan al lopend door je huis de invloed van verschillende apparaten kunt bekijken.

In een van de screenshots is bijvoorbeeld te zien wat mijn verbruik doet als ik de stoomoven aan heb gezet. Circa 20 seconden nadat ik de oven heb aangezet zie je het verbruik 2500 watt toenemen. Overigens is de app-online website redelijk goed in je mobiele browser uit te lezen, maar geïntegreerd in de Android app zou een stuk eenvoudiger zijn.

Een andere handige toepassing van de live weergave is de oplevering van de zonnepanelen.

Zoals gezegd, die ga ik nog een keer aansluiten op de S1 poort van de Energylink waardoor je een mooi apart lijntje in de grafiek van je opbrengst, je verbruik en het netto verbruik krijgt te zien.

Nog een voordeel van de online grafiek is dat een negatief netto verbuik in een andere kleur wordt getoond. Bij de daggrafiek in de app is de nullijn niet altijd zichtbaar en de y-as zo grof dat het daardoor gissen is hoeveel je bijvoorbeeld ’s nachts hebt verbruikt.

Terug in het homescreen van de app, kun je klikken op Standen. Daarmee zie je de huidige meterstanden, zowel Verbruik als Teruggeleverd. Erg handig en overzichtelijk.

Conclusie – Het is meer

Is de Energylink een leuke gadget of is het meer? Voor mij is het meer dan een gadget. Ik heb de eerste maanden dagelijks naar de grafieken gekeken en ontdekte daardoor een enorm hoog energieverbruik gedurende de nacht. Dit bleek te komen door inefficiënte instellingen van mijn warmtepomp. Door dit inzicht heb ik mijn instellingen kunnen veranderen en ben ik minder energie gaan verbruiken. De aanschaf van de Energylink heb ik hierdoor snel terugverdiend. Kan dit ook zonder Energylink? Vast en zeker, maar dit apparaatje maakt de data wel heel eenvoudig toegankelijk.

Regelmatig wordt er tijdens de middaglunch of op feestjes gesproken over energieverbruik. Het is dan erg leuk om direct op je telefoon je actuele verbruik (of je opbrengst van je zonnepanelen!) te kunnen tonen. Dat valt wat mij betreft onder het kopje ‘gadget’ maar je kunt er wel alle speculaties en mooie verhalen meteen mee van tafel vegen.

Suggestie voor HomeWizard

Om binnen de context te blijven, hoop ik van harte dat HomeWizard wat “energie” gaat steken in het verbeteren van de app zodat deze minimaal dezelfde data gaat weergeven als de app-online website. Verder kun je er volgens mij alles mee wat je nodig hebt. Top apparaatje!

Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Jan-Willem, hartelijk dank voor het testen van de HomeWizard Energylink en je bijdrage aan ons blog. Nu we weten dat je zo goed kan schrijven, weten we je te vinden 😉

Het product is verkrijgbaar voor 129,95 euro en heeft een HomeWizard nodig om te functioneren. Samen zijn ze als Energy Kit verkrijgbaar voor 309,- euro.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On