▶ Het WK in 4K, #Sony_NL maakt het mooier

Het WK in 4K, mooier dan gedacht. Sony zette bij ons een prachtig toestel neer uit hun X85-serie.

De wedstrijd Nederland-Chili is erg goed bevallen (ook al was die tegen Mexico zelfs nog spannender). Niet alleen de uitslag en de hoogtepunten (ook gebracht door Sony) van de wedstrijd zelf, maar zeker ook door de beeldkwaliteit!

Lees dieper: Zie en hoor elke grasspriet in 4K-voetbal

We hebben ter vergelijk (en gewoon omdat het aantal mensen het nodig maakte) er een 55″ Philips ‘gewone’ HD TV naast gezet. Dit toestel -dat al weer uit 2010 stamt- stond een meter of twee ernaast. Dan zie je pas echt wat 4K voor je doet.

Naast het grote verschil in beeldkwaliteit viel ook het design op. Beide toestellen waren 55″, toch leek die van Philips forser en die van Sony grootser.

Unaniem oordeel: Beter dan HD

Helaas was de uitzending zelf niet in 4K (of UHD), maar ‘gewoon’ HD. Toch zorgt de computer in deze TV, met haar upscaling, voor een merkbaar beter beeld.

Grappig detail: Op de reclameborden langs het veld was Sony’s reclame te zien van hun 4K toestellen. Dit voelde aan als een soort droste-effect.

De 20 aanwezigen waren unaniem in hun oordeel, Sony wint de wedstrijd. Het gevolg is dat rond het 4K-toestel mensen zelfs bij elkaar op schoot zaten. De ‘ouderwetse’ Philips-bak entertainde voornamelijk degene die anders toch maar door de wedstrijd kletsen. Ideale set-up.

Bijzonderheden van Sony’s X-85 serie TV’s

We hebben het toestel maar kort kunnen proberen. Toch vielen -buiten de beeldkwaliteit- nog een paar zaken op. Een kleine samenvatting uit een grote reeks kenmerken.

 • Zelfs van dichtbij zie je geen beeldpunten (pixels).
 • De ingebouwde Netflix App is speciaal aangepast voor de snelle en zeer scherpe weergave van 4K series. In combinatie met de PS4 schrijven we hier later meer over. Voor nu een Netflix 4K serie-tip: “House of cards”.
 • De foto’s die we reeds in 4K schieten, zijn adembenemend mooi. Vooral bij landschappen of foto’s waarin heel veel te zien is.
 • Er zit een compacte touchafstandbediening bij, naast een gewone. Samen met je smartphone of tablet kom je nooit een remote te kort.
 • Games met snelle bewegingen komen erg tot hun recht op dit snelle display. Zeker in de speciale game-mode die het toestel biedt.
 • Voor de voetballiefhebbers onder ons, is er ook een stadium mode. Deze geeft je bijna het idee op de tribune te zitten! Ok, dat is overdreven reclame-praat, een merkbaar verschil maakt het in ieder geval wel.
 • Wat mij aan iets doet denken.. Sony’s Project Morpheus. Dan zit je er pas echt in!
 • Voor een toestel zonder grote speaker, prima geluid. Zuiver en verrassend goede lage tonen.
 • Voor het eerst maak ik mee dat een toestel snel opstart. De Philips doet er bijna een minuut over, waarbij dit toestel van Sony niet meer dan een paar seconden nodig heeft.
 • Social Viewing, kijk samen op verschillende locaties. We hebben het niet kunnen testen, maar dit is wat Sony er over zegt:

Deel het moment met de rest van de wereld. Het draait allemaal om het plezier van delen. Verbeter uw kijkervaring door tweets over wat u kijkt te lezen terwijl u met vrienden en familie chat via Skype. De echo-onderdrukking van Sony zorgt voor heldere gesprekken terwijl u voor het beeldscherm zit.

 • De ingebouwde camera speelt hier uiteraard een grote rol in.

4K begint eindelijk nut te hebben

Vorig jaar konden we de overstap naar 4K alleen aanraden, wanneer er meer content zou zijn. Deze is er nog steeds niet te over, maar de situatie is al wel beter. Dat 4K ook toe weet te voegen zonder 4K-content, was een verassing. Netflix abonnees profiteren direct al van de nieuwe generatie Sony TV’s.

Het volgende toestel

Sony zet binnenkort bij een groter scherm bij ons neer. Een toestel waarvan ik nu al weet dat het de gemiddelde audio-installatie overbodig maakt.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On