Europese commissie op bezoek – Dagboek

Direct vanaf het begin nemen we deel aan de “Jouw Energie Moment“-pilot. Onze kleine nagelnieuwe buurt is de eerste in Breda die volledig energieneutraal is. Een feitje waar we erg blij mee zijn en blijkbaar ook een publiekstrekker.

Lees rustig verder voor onze beleving of zap door naar de foto’s.

Pilot Jouw Energie Moment
Omdat het een pilot is, wordt er feedback van je gevraagd, heb je af en toe met een kleine storing of reset te maken en wordt er wel eens gevraagd deel te nemen aan evenementen, een fotosessie, een artikel in hun energieblad of een bezoekje hier en daar. Hoewel allemaal vrijwillig, meldt ik ons standaard aan voor alles wat ze vragen.

Deelnemen aan een pilot is voor mij vergelijkbaar met het testen van beta-software. Je krijgt de kans om in meer of mindere mate bij te dragen aan de verbetering van het eindproduct. Hoe kan je daar nou niet aan mee willen werken? Sterker nog, waarom neem je anders deel?

Wellicht komen er nog andere geïnteresseerden mee…
..is wat de immers enthousiaste Cindy van Enexis me zei. De vooraf doorgegeven genodigden (uit het Cabinet Oetinger rechtstreeks onder Nelie Kroes) waren de onderstaande vijf namen. Misschien dat er nog een paar mensen meekomen.. dat hebben we geweten 😀

  • Michael Hager (hoofd cabinet van DG ENER)
  • Dagmara Koska (verantwoordelijk voor o.a. energy efficiency en regional policy)
  • Jan Panek (head of unit internal markets)
  • Klaus-Dieter Borchardt (director of internal energy markets)
  • Mark van Stiphout (smart grids)

Slechts 1 bakje koffie zetten duurt 5 minuten
Na het horen van de bel liep ik naar de voordeur waar ik drie mensen zag. Keurig geef ik ieder een hand en verwelkom ze in ons huis. En nog een keer. En nog keer. En… uiteindelijk liep de gezelligheid op tot iets van 18 mensen, inclusief mijzelf, mensen van Enexis en de pers. Mijn eerste opmerking “Ik hoop niet dat iedereen koffie wil?” werd gelukkig met een lach ontvangen.

Praatje, met trots
Door de recente verkoop van ons oude huis had ik het druk met allerlei zaken, behalve een voorbereiding op dit hoog gewaardeerd publiek. Ik schrok dan ook even toen me gevraagd werd een praatje te houden. Nu hoor ik mezelf graag praten dus rolde er toch nog wat flauwe grappen uit in combinatie met projectinhoudelijke zaken en met name onze beleving er van.

Mede ontwerper van de slimme energiecompeter, Bert, was er gelukkig ook. Met rode wangetjes kon ik mijn praatje afsluiten door een vinger zijn richting op wijzen. “Voor technisch inhoudelijke zaken verwijs ik je graag naar de specialist” en dat is hij met verve.

Het volgende half uur hing het bezoek aan de lip van deze joviale specialist.

Geschrokken kinderen
Onze kamervullende groep gasten zouden eigenlijk maar eventjes langskomen. Toch zijn ze in totaal een uur bij ons geweest. Precies tot het moment dat Sandra met onze kids binnen kwamen. De hele groep stond rond de deuropening van de woonkamer, waar de slimme energiecomputer aan de muur hangt.

Nova en Tygo werden direct bij binnenkomst verwelkomt door een delegatie vriendelijk glimlachende mensen. Ik heb ze nog nooit zo stokstijf stil zien staren. Net nadat de laatste de deur uit was zei Nova’s vriendin Roos (5) “Dat was een kudde!”. Een woordje dat ze net geleerd had en meteen in de praktijk kon brengen.

Een ervaring rijker
Geen koffie. Ik schaamde me wat voor een gebrek aan gastvrijheid, maar het leek de bezoekers niet te deren. Bovenal was het een leuke ervaring. Het komt tenslotte niet zo heel vaak voor dat je huis gevuld wordt met europarlementariërs.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On