Energie opslag – Oproep van een lezer

Sinds dat we in ons moderne huis met zonnepanelen en aardwarmte mogen wonen, zijn er veel nieuwe onderwerpen die in mijn gedachten dwalen. Toch is er een die de boventoon voert. Energie opslag.

Momenteel leveren we overdag energie aan Greenchoice en na lichtval nemen wij van hen af. De verrekening die ontstaat moet samen met de aardwarmte installatie zorgen voor een ‘energie neutrale’ situatie.

Onze grote wens is om op een dag energie onafhankelijk te zijn. De aansluiting van een maatschappij dient dan alleen nog als backup voor noodsituaties. Helaas is dit nog niet mogelijk, puur omdat er nog geen valide methode is om energie op te slaan.

Lezer Bernhard van Dijk uit Apeldoorn loopt met soortgelijke gedachten. Dit is zijn oproep:

Bernhard van Dijk
Bernhard van Dijk Apeldoorn

Wat mij een interessant onderwerp voor het Huis van de nabije toekomst lijkt, is de mogelijkheid om thuis energie te kunnen opslaan. Ik betaal nu overdag een hogere prijs per Kwh dan na 21.00 uur ‘s-avonds tot 07.00 uur ‘s-morgens. In deze periode van 21.00 – 07.00 uur zou ik energie willen opslaan, die ik dan overdag kan gebruiken, daardoor goedkoper uit ben en het net overdag minder belast.

Dit zou op jaar basis de energiekosten behoorlijk omlaag brengen. Met zonnepanelen kan overtollige energie overdag ook opgeslagen worden.

Ik zou voor de energie opslag géén accu’s willen gebruiken. Accu’s zijn nog steeds erg kwetsbaar en milieu technisch ook niet zo aantrekkelijk. Bij opladen kunnen gevaarlijke (waterstof) gassen vrijkomen.

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van een onconventionele manier van opslaan namelijk een aantal grote condensatoren. Onderzoek naar deze manier van opslag kan men volgens mij met de huidige stand van de techniek en materialen kennis tot betere manier van energie opslag komen. Als er zo’n oplossing zou komen zou dit enorme gevolgen hebben.

Er is wel omvorming van wissel- naar gelijkspanning en VV nodig, maar de voordelen blijven naar mijn mening zeer groot. Het probleem/uitdaging zal zijn het formaat van de condensatoren en het vasthouden van de lading. Dit zal zeker de nodige research vereisen.

Lukt e.e.a. dan kan later deze techniek op grotere schaal uitgroeien tot het opslaan van windenergie!! Er wordt nu al veel met gelijkstroom gewerkt bijv. Noorwegen naar Groningen. Condensator techniek is naar mijn mening nog steeds te veel afgedaan als te groot van omvang etc. Neem computers van 30 jaar geleden en nu, dat is toch ook een enorm verschil.

Het is maar een idee, misschien nuttig om uit te werken.

—–Na een mailwisseling over het onderwerp—–

Beste Verdi, bedankt voor de links. Het artikel van vanderbilt etc. verwoordt exact wat ik bedoelde, het gebruik van nano technology om een super condensator te bouwen. En tevens het radicaal omgooien van het gedachten patroon, dus niet voortborduren op de huidige accu technology maar iets anders bedenken.

Misschien kan quantum mechnica/electronica ook nog een rol spelen. In Nederland is ook veel kennis op het gebied van nano technology, het zou goed zijn als men hier ook eens gaat nadenken over super condensatoren.

Internet en mobiele telefonie hebben de wereld, zoals we die beleven, flink veranderd. Opslag van energie opgewekt door het huishouden zelf, zal een impact hebben die vergelijkbaar is. Daarvan ben ik overtuigd. Hoe lang zal het duren voordat het zover is en met welke oplossing zal het bereikt worden?

Worden het condensatoren, siliconen, vliegwielen, voetballen of iets anders? Zelf heb ik nog geen antwoord, misschien jij wel?

@Dhr. van Dijk: Bedankt voor het delen van uw gedachten, wij waarderen dat zeer.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On