Elektrisch roken

Inmiddels is het zo ver dat ik niet graag toegeef een roker te zijn. We wonen in een duurzaam huis in een gezonde omgeving en streven er naar een goed voorbeeld te zijn voor onze kinderen. Roken past daar niet bij. De nadelen zijn bekend en de voordelen taboe. Tijd om er zowel tegen aan te schoppen als met een oplossing te komen.

Taboe: De voordelen van roken
Niet rokers zullen dit niet herkennen en ex-rokers, vooral de extremisten, maken zichzelf graag wijs dat niet zo is. Roken kan lekker zijn. Plaats jezelf in de tuin op een warme zomeravond, zet daar je favoriete wijntje of biertje bij, een gezellig gesprek met vrienden of buren en neem in gedachte een hijs van een sigaret. Het is een nauwelijks uit te leggen haat-liefde verhouding die weinig onderdoet voor een foute romance.

Toegegeven, er staan genoeg momenten in de regen tegenover waarbij je na een flinke hoestbui je longen op mag rapen, maar daar hebben we het nu even niet over. Wat als je alle nadelen weg kon ‘toveren’ en alleen maar de voordelen over kon houden? Wat blijkt, tot grote schik van accijns vangende overheden, het kan. En wat die overheden betreft, een oud artikel bewijst dat zo voorlopig geen poot hebben om door te zakken.

Niet zo supersmoker
Een jaar of 5 geleden probeerde ik de “Supersmoker”. Een elektronisch apparaatje waarin je met nicotine gevulde ‘cassettes’ kon steken om zo te kunnen roken zonder teer of andere levensduurverkorters. De ervaring was zo slecht dat ik het na een week terugbracht om nooit meer opnieuw te proberen. Tot dat een maand geleden collega Ronald beweerde dat hij als zware roker over was op een nieuwe manier van elektrisch roken.

Ego-C
Volgens Ronald was de Ego-C wel een fijn ding. Je kan alle onderdelen los vervangen, de vloeistoffen zijn van vele fabrikanten te koop in allerlei smaken, het heeft niet de looks van een nepsigaret, is goedkoop in aanschaf en gebruik, maar boven alles… het zou daadwerkelijk lekker roken. Zo lekker dat je niet meer omkijkt naar die longasfalteerders. Eerst hijsen, dan geloven.

Verbaasd
Een maand en een 30ml flesje van 15 euro later, ben ik overtuigd. Sinds het eerste moment heb ik geen ‘ouderwetse’ sigaret meer aangeraakt en heb ik een aantal onverwacht voordelen ontdekt. Los van de gezondheid:
 

  • Roken kan nu binnen, er komt alleen waterdamp uit je mond die je niet ruikt en meteen verdwijnt.
  • Een setje van twee kost 75 euro, de duurste flesjes 15. Dat is veel goedkoper dan de 7 euro per dag waar ik op zat.
  • Door het binnen roken, sta ik niet meer in de regen en vermoord ik ook geen medeweggebruikers meer gedurende een lange file.
  • Het is lekker. Zowel de smaak van de ‘liquids’ waarmee je het ding kan vullen, als het gevoel op je keel tijdens het hijsen.
  • Dat en het feit dat je rook uitblaast doet een brein denken dat het niet gestopt is.
  • Je noodle wordt verder tevreden gehouden met de handelingen die je uitvoert. Je zal ze niet missen, en hoeft geen hobbies als (teen)nagelbijten op te pakken ter compensatie.
  • Het kan eenvoudig in gebruik zijn. Tenzij je Miep Wasdroger heet.

Nadelen zijn er uiteraard ook. Vergeet niet een lader bij de hand te hebben of een extra flesje vulling, ander sta je zo weer bij de benzinepomp voor een pakje. Het lijkt alsof je op een pen aan het sabbelen bent. Je trekt er aandacht mee en moet telkens uitleggen wat het nou precies is. Collega’s die niet geheel zeker zijn van hun eigen seksualiteit noemen het ‘gay’ en sturen graag linkjes zoals deze of anders wel die over Hollywood sterren.

Het blijft een slecht voorbeeld
Hoewel ik nu niet meer ongezond rook, doe ik het niet waar de kids bijzijn. Die zijn veel te nieuwsgierig en willen dan ook een pufje. Net zoals caffeine, krijgen zo ook geen nicotine van me. Bovendien zijn de meningen over de gezondheid van elektrisch roken nog redelijk verdeeld. Toch sluit ik me graag aan bij een opmerking in de comments van het stuk. Zoek op ‘Sjon, 18-10-2011 09:28‘.

Doel bereikt
De enige link met ons project is het feit dat de ‘sigaret’ een oplaadbare batterij heeft die je via USB een nieuwe lading kan geven. Toch ben ik zo blij dat ik een manier heb gevonden om WEL te kunnen blijven roken, dat ik dat graag met anderen deel. Veel van die anderen beschouwen me als gestopt. Een ex-roker die nu op ieder moment een anti-rook campagne zou moeten beginnen. Niets daarvan, ik blijf lekker puffen bij mijn wijntje.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On