Domotica voor iedereen, hoe?

Domotica, huisautomatisering, is al jaren een grote wens van een kleine groep. Voor sectoren als de zorg of zeer luxe woningen is het gesneden koek, maar het is nog geen relatief kleine wens van een grote groep. En dat is jammer, want hoe meer mensen hier van genieten, hoe goedkoper het voor iedereen zal worden en hoe meer mogelijkheden er daardoor beschikbaar zullen komen.

Ons gezin zet nu de eerste stapjes op een betaalbare en zelf te realiseren manier. Experts zijn we niet en zullen we ook nooit worden. Toch durf ik voorzichtig mijn mening te geven over de vraag “Waarom slaat domotica niet aan bij gemiddelde gezinnen?”.

Gezinnen, lees door om zien wat wij doen en waarom we het doen. Experts, leg een kussen op je schoot want voor jullie zal dit vermoedelijk een harde dijenkletser worden.

Waarom niet? (algemene perceptie)
De onderstaande redenen zijn puur persoonlijk. Het is de perceptie van mijn gezin voordat we aan dit project begonnen. Daaronder lees je waarom we het toch gedaan hebben. Domotica is…

  • …duur! Het is niet weggelegd voor een gemiddeld gezin.
  • …ingewikkeld. Het vergt complexe installaties waarvoor je dure experts nodig hebt.
  • …onbekend. Wat heb ik er eigenlijk aan?
  • …niets voor mij. Het is eigenlijk iets voor gadget/tech ‘nerds’.
  • …een overbodige luxe. De toegevoegde waarde staat niet in verhouding met de kosten.

Waarom toch?
Tijd. Heel simpel. Eigenlijk om dezelfde reden als dat je een schoonmaakster zoekt (of interieurverzorgster, als dat haar voorkeur is). Ons gezin is gemiddeld in alle opzichten, zowel de samenstelling als de financiële situatie. Voordat wij in ons vorige huis opzoek gingen naar iemand die bij ons schoon wilde maken, werd er eerst naar het budget gekeken ten opzichte van de tijd die we zouden besparen.

We hebben onze uurtarieven uitgerekend en die afgezet ten opzichte van wat de schoonmaakdame ons vroeg. Zij won. Wij hadden daardoor meer tijd voor elkaar. Een enorme luxe in ons drukke bestaan (wat tegenwoordig ook een gemiddelde situatie is). Oh ja, en natuurlijk een gezonde dosis ‘gemakzucht’. Voldoende kunnen ontspannen schijnt ook goed te zijn voor je leefkwaliteit. Alleenstaanden mogen de haakjes weglaten en ook daar is niets mis mee.

Kortom tijdsbesparing in een druk leven en de gemakken die het kan bieden, leiden -in eider geval voor ons- tot een meer ontspannen leefsituatie.

Wat en hoe wij het doen
De korte versie: We brengen moderne producten van verschillende fabrikanten bij elkaar die een hoge mate van connectiviteit hebben (je kan ze in je netwerk ‘hangen’, ze werken goed met elkaar samen), tijd besparen, terugkerende taken automatiseren of in ieder geval vereenvoudigen. Bij voorkeur zijn ze energiezuinig en dus milieuvriendelijk.

Denk hierbij aan: Robots die stofzuigen (Samsung Navibot), verlichting die op aftand te bedienen is (HomeWizard), een beveiligingssysteem dat een gerust gevoel heeft, films en series die vanzelf binnenkomen en gekeken worden waar en wanneer het ons uitkomt (Synology NAS), back-up’s die automatisch gemaakt worden (Synology NAS), een tuin die vrijwel geen onderhoud vergt (Bruins Tuinen), etc… Zelfs het kiezen van de juiste vloer (mFLOR) kan je tijd besparen.

De lange versie: Volg dit blog een jaar of langer en je leest er alles over. Laat ons die buurman of kennis zijn waarbij je normaal zijn aankooptevredenheid afwacht voordat je zelf de stap neemt.

Domotica-light als gateway drug
Apple had haar iPod die ervoor zorgde dat consumenten later ook een iPhone, toen een iPad en daarna ‘dan toch ook maar’ een Mac wilde hebben. Waarom slaan fabrikanten en experts in ‘de domotica wereld’ niet meer de handen ineen om ons tijd te besparen en ontspanning te leveren op manier die meer toegankelijk is? Dikke kans dat hier al aandacht aan wordt besteed en wij dit niet zien. Kan zijn, maar dan nog betekend dat een verbeterpunt voor deze industrie.

Naar mijn bescheiden mening kan het woord ‘domotica’ snel gemeengoed worden wanneer hier meer aandacht aan wordt besteed. Routers (Cisco), kleine NAS-servers , smartphones en tablets waarop allemaal Apps geïnstalleerd kunnen worden, bieden toegang tot veel mogelijkheden die voorheen alleen in dure domotica-systemen verkrijgbaar waren.

Sommige zaken heb je al
Omdat, bijvoorbeeld, een tablet als centrale bediening gebruikt kan worden, is de dure domotica-only afstandsbediening al niet meer nodig. Met dat zelfde apparaat kan je via Airplay muziek naar verschillende spelers in je huis ‘werpen’, geen prijzig geïntegreerd audio-systeem meer nodig. Trek die gedachte door en je ziet snel hoe toegankelijk huisautomatisering nu al aan het worden is.

De eerdergenoemde type apparaten dienen als ‘gateway drug‘ naar meer. Naar mijn mening kan hier meer mee gedaan worden. En dat is precies mijn intentie met ons project. Andere/aanvullende meningen horen we graag!

P.s. Diverse links in dit artikel verwijzen naar producten die wij binnen ons project gebruiken. Ze komen van sponsoren die we zelf gekozen hebben omdat we sowieso al interesse hadden in hun producten. Beschouwingen blijven echter objectief, sponsor of niet.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On