▶ Bespaar geld met inbouwdimmer/schakelaar #HomeWizard

Niet alle besproken onderdelen in de serie over onderdelen voor de HomeWizard zijn te installeren zonder schroefwerk. De inbouw dimmer/schakelaar zal voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-klusjesman echter geen probleem vormen.

Wat is het

De kleine inbouwschakelaar plaats je achter een bestaande wandschakelaar. Met één toevoeging wordt je normale lichtknop een moderne draadloze schakelaar die je met een smartphone kan bedienen via de HomeWizard app. Het licht aan of uit doen of dimmen zijn slechts de basisfuncties waar je direct al plezier van hebt. Daarnaast kan je ook scènes instellen en daar acties aan koppelen.

Voordat we concrete voorbeelden geven, willen we eerst gegarandeerde verwarring voorkomen. Er zijn namelijk verschillende typen inbouwschakelaars die niet voor alle lampen geschikt zijn.

Daarnaast kan je ook nog te maken krijgen met ‘hotelschakeling’, ofwel: een lamp met twee knoppen bedienen.

Let op: Er is zijn verschillen tussen de AWMR-230, AWMD-250 en AWMR-300

AWMR-230 kan geen spaar- of ledlampen aan

Met deze mini inbouw schakelaar kunt u gloeilampen en halogeen verlichting tot 230 Watt draadloos aan en uit schakelen. U kunt met deze ontvanger geen PL of TL verlichting bedienen, hiervoor dient u de inbouwschakelaar ACM-1000 te gebruiken. Indien u LED lampen of spaarlampen draadloos aan/uit wilt schakelen met een bestaande enkelpolige schakelaar en één of meerdere KlikAanKlikUit zenders, kunt u de AWMR-300 mini inbouwschakelaar multi gebruiken.

AWMD-250 kan wel overweg met spaar- en ledlampen

U bent in staat om met deze ontvanger gloeilampen en halogeen verlichting van 20 tot 250 Watt draadloos te dimmen. Voor 12 Volt halogeen verlichting in combinatie met een draadgewonden (spoel)transformator is het minimale wattage 40 Watt. Dimbare LED en spaarlampen kunt u met deze dimmer dimmen van 3 tot 24 Watt.
Om deze diverse typen verlichting succesvol te kunnen dimmen is het belangrijk om het dimbereik in te stellen voor de specifieke lamp. Zo bent u ervan verzekerd dat u de door u gekozen verlichting mooi draadloos kunt dimmen.

AWMR-300 kan geen PL of TL verlichting bedienen

Met deze mini inbouw schakelaar kunt u LED verlichting en spaarlampen tot 120 Watt draadloos aan en uit schakelen. Voor gloeilampen en halogeenverlichting geldt een maximale belasting van 300 Watt. U kunt met deze ontvanger geen PL of TL verlichting bedienen, hiervoor dient u de inbouwschakelaar ACM-1000 te gebruiken.

Hoewel de AWMD-250 een paar euro duurder is, kan je het wel toepassen op diverse type lampen. Mocht je later een andere lamp ophangen, dan hoef je niet ook nog eens de inbouwschakelaar te vervangen. Voor ons was de keuze vrij eenvoudig dus.

Let op: Heb je een hotelschakeling?

Dit wordt ook wel een wisselschakeling genoemd. Het komt er op neer dat je met twee knoppen dezelfde lamp kan bedienen. In veel huizen zie je het toegepast op ganglicht dat van zowel de benedenverdieping bediend kan worden, als van een verdieping hoger.

Feitelijk zijn er drie oplossing mogelijk, afhankelijk van de situatie in jouw huis. HomeWizard heeft hiervoor een duidelijke uitleg.

Welke oplossing je ook kiest, een draadloze wandschakelaar is altijd een fijne toevoeging.

Hoe je HomeWizard zichzelf terug laat betalen

Vrijwel alle lichten in huis zijn voorzien van een inbouwschakelaar. Hierdoor besparen we per lichtpunt rond de 100 euro aan een dimmer. Dimmen kan nu via de HomeWizard app, een KlikAanKlikUit-afstandsbediening of met de bestaande knop op de muur. Door 2x snel aan/uit te drukken, kan je nu ook dimmen.

Tel het aantal dimmers dat je in huis zou willen en vermenigvuldig die.

In ons geval heeft de HomeWizard zelfs winst opgeleverd.

En dat staat nog los van de besparing op stroomkosten door lampen en andere apparaten die ermee geen onnodig stroom trekken.

De KlikAan KlikUit Mini inbouw dimmer/ schakelaar AWMD-250 is verkrijgbaar voor €27,50 in de shop van HomeWizard.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On