Belkin WeMo – Review

Het op afstand aan- en uitzetten van apparaten maakt zijn opkomst in het huis van nu. In feite is het een ultieme vorm van gemak: niet langer naar een apparaat hoeven lopen om deze aan of uit te zetten, maar gewoon gebruik maken van een smartphone of tablet… die zich vaak al in je handen begeeft. Toch zijn er leukere toepassingen mogelijk dan alleen maar aan of uitzetten op commando.

Als we de nadelen even negeren (minder beweging, dus sneller overgewicht) zien we hier een prachtig idee met veel toepassingen. Door de smartphone te gebruiken om apparaten uit te zetten, verklein je de drempel om dit te doen en zodoende kun je sluipverbruik verminderen. Elke keer de stekker van je TV, mediaplayer, stereoset, router, switch en dvd-speler eruit trekken is nogal omslachtig, en dus gebeurt het niet vaak. Een app maakt dat makkelijker om te doen.

Daarnaast is het mogelijk om het bovenstaande actie te koppelen aan een gedetecteerde beweging of het op en ondergaan van de zon. Even een lamp laten knipperen wanneer iemand je noemt op Twitter, Facebook of Google+? Ook geen probleem.

Een eenvoudige oplossing om het hierboven gestelde te bewerkstelligen is de Belkin WeMo. We hebben de WeMo nou al een tijdje in gebruik, dus hoog tijd voor een review

In deze review
1. Wat het is
2. Hoe het werkt
3. Hoe en waar wij hem gebruiken
4. De meningen van ons gezin
5. Waarom wel / Waarom niet

Wat het is
De WeMo switch is een klein stekkerblok. Je steekt hem in het stopcontact en stopt er een stekker in. Een tussenstukje dus. Vervolgens kun je de bijbehorende iPhone of iPad app gebruiken om de WeMo switch te besturen. Je kunt hem aan- of uitzetten, maar ook een bepaald schema instellen voor wanneer hij automatisch aan of uit moet. Een digitale tijdstekker dus.

Naast de WeMo switch zijn er nog andere producten, zoals de WeMo Motion. Dit kleine apparaatje detecteert bewegingen en kan daar vervolgens een commando aan verbinden, zoals de lampen aan doen. Een wandschakelaar, camera en baby monitor zijn ook onderweg.

Hoe het werkt

In het filmpje hierboven is te zien hoe eenvoudig het installeren van de WeMo gaat. Aangezien het een Amerikaans filmpje is, wordt de Amerikaanse versie van de WeMo getoond. Koop je hem in Nederland, dan krijg je er uiteraard een die met Nederlandse stekkers en stopcontacten kan omgaan.

Na het aansluiten van de WeMo is het een kwestie van verbinden met je iOS-apparaat, het wachtwoord van je draadloze netwerk ingeven en de WeMo is klaar om commando’s te ontvangen. Vervolgens kun je de switch een naam en een icoontje geven, om hem makkelijker te onderscheiden van anderen.

Hoe en waar wij hem gebruiken

Waar we HomeWizard gebruiken om bijvoorbeeld verlichting actief schakelen en dimmen, zetten we onze WeMo’s wat anders in. “Set and forget” voert op dit moment nog de boventoon.

Dankzij de ondersteuning voor het immers briljante IFTTT (If This Than That), biedt het meer mogelijkheden dat je feitelijk kan verzinnen. De WeMo pagina op IFTTT laat zien wat je met de slimme recepten van deze webdienst allemaal kan doen.

Een WeMo zorgt bij ons ervoor dat de tuinverlichting automatisch aan gaat op het moment dat de zon ondergaat en zet hem weer aan zodra de hanen kraaien.

Een andere WeMo laat een grote booglamp kort knipperen, iedere keer als iemand een comment plaatst onder dit artikel. Daarnaast volgt hij -net als de tuinverlichting- de zon.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Een kleine greep:

De meningen van ons gezin

Verdi, Sandra, Nova, Tygo
Verdi, Sandra, Nova, Tygo Huis van de toekomst Nu

Een WeMo om elektrische apparaten te bedienen is voordelig en erg eenvoudig te realiseren. Een enkele stekker is al voldoende om aan de slag te kunnen. De ondersteuning van IFTTT geeft het explosief veel mogelijkheden, zonder je te overspoelen.

Iedereen met een smartphone of tablet kan aan de slag zonder enige kennis van gereedschap of techniek. Een kind kan de was doen… op afstand… met een smartphone.


Waarom wel
  • Op afstand je elektrische apparaten aan- of uitschakelen.
  • Strakke vormgeving, wit, valt niet onnodig op.
  • IFTTT.com ondersteuning!
  • Zeer toegankelijk en eenvoudig in gebruik.
  • Het bereik is net zo groot als je WiFi netwerk.

Waarom niet
  • Hoewel lang niet zo goed, er zijn goedkopere alternatieven
  • Het is beperkt tot het bedienen van apparaten waar een stekker aan hangt. Je kan het niet in de muur inbouwen bijvoorbeeld.

De Belkin WeMo Switch + Motion is verkrijgbaar voor 99,95 euro. Een enkele switch is te koop voor 49,95 euro. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de productpagina van de fabrikant.

De WeMo app is uiteraard gratis en te verkrijgen in de Apple store en in de Google Play store.

Iemand nog vragen? Brand los!

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On