Automatisch TV series downloaden met Synology en Bricky SickBeard

Update: Synocommunity is niet meer. Een alternatief zoeken we niet, we zijn over op Netflix.

Wie een Synology NAS heeft zal telkens handige nieuwe functies blijven ontdekken. De combinatie met Bricky SickBeard zorgt voor het automatisch downloaden van series die eerder op TV uitgezonden zijn. Dit voorkomt dat je alles zelf op moet nemen, bovendien heb je geen last van reclames.

We zullen zo uitleggen hoe je dit op een Synology Nas in kan stellen. Eerst antwoord op deze vraag: “Is dit wel legaal?” Klik op de balk hieronder om het fijne ervan tot je te nemen. Of laat hem dicht wanneer je al op de hoogte bent.

Wetgeving over downloaden - Klik om te openen

Op deze website vindt je soms informatie over hoe je kunt downloaden. Je zult je misschien afvragen of alles wel legaal is. Het hangt er maar net vanaf wat je doet.

In Nederland is downloaden volgens de wet toegestaan. Je mag immers een kopie van een cd, dvd etc. voor eigen gebruik maken. Met de nadruk op voor eigen gebruik. Verspreiden, of gezellig een gedownloade film in de klas kijken mag niet. Maar ook al is het downloaden legaal, gebruiken kan illegaal zijn.

Volgens de wet is het legaal om muziek en films te downloaden, en deze zelf te gaan luisteren / kijken. Voor software, games etc. ligt dit anders. Dit mag je wel downloaden, maar niet gebruiken. Je mag dus geen versie van bijvoorbeeld Windows Vista downloaden, een crack toepassen en hem gebruiken. Daarentegen mag je wel een nummer van Tiesto downloaden, en luisteren.

De tekst hierboven dekt eigenlijk de hele lading. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat we het hebben over downloaden. Verspreiden mag niet. Uploaden is een manier van verspreiden, en het uploaden van muziek, films, games etc. is dus niet toegestaan. Het lijkt dus heel verleidelijk om een nieuwe CD van een bekende artiest via Bittorrent te downloaden, maar als je de standaard instellingen hanteert ben je illegaal bezig.

Immers, terwijl je download upload je ook een deel. Je helpt mee aan het verspreiden, en dat mag dus niet. Dit kun je voorkomen door je Bittorrent-client in te stellen op een maximale uploadsnelheid van 0kb/sec. Zo kun je dus wel downloaden, maar niet uploaden.

Maar hiermee gaat wel het principe van Bittorrent verloren. Daarbij is het namelijk de bedoeling dat als je download, je ook deelt. En dan wordt het lastig, als je muziek of films wilt downloaden. Dan ben je in veel gevallen illegaal bezig.

Met andere downloadmethodes (zoals vanaf Rapidshare, Nieuwsgroepen of met mIRC) zijn wel legaal, als je een mp3’tje of een film download. Daarmee deel je immers niet, en verspreid je dus de film of het muziekje niet.

Let op: Dit is niet de standaard versie van SickBeard
Het gaat om een zogenaamde ‘fork in the road’. Een speciale versie gemaakt door fans van SickBeard die het grootste euvel er van op willen lossen: Het kan niet goed overweg met Torrents. De standaard versie kan wel weer goed overweg met downloaden via nieuwsgroepen.

Het gebruik van nieuwsgroepen vereist echter een apart abonnement, bovendien kan je vaak maar tot een jaar terug in de tijd kijken. Bij torrents is het aanbod dus een stuk dieper.

Bricky SickBeard installeren
Volg de onderstaande stappen om het draaiend te krijgen. Hierna volgen tips voor een aantal specifieke instellingen.

 1. Volg de stappen om repository Synocommunity te installeren.
 2. Ga naar Package Center en kies “Community” uit het menu.
 3. Installeer nu “Python”.
 4. Installeer nu “Git”
 5. Installeer nu “SickBeard Custom” (let op de toevoeging custom!)
 6. Open SickBeard Custom
 7. Bij “URL” dit invullen: https://github.com/bricky/Sick-Beard
 8. Bij “Branche” dit invullen: “master” (geen hoofdletters gebruiken)
 9. Bevestigen en je bent al klaar!

Bricky SickBeard, specifieke instellingen
Ga naar het config menu en kies:

 1. Search settings: Verwijder ‘Dutch’ uit de blacklist.
 2. Search settings: Check of ‘Serch NZB’s’ uit staat.
 3. Search settings: Check of ‘Seacrh Torrents’ aan staat.
 4. Search settings: Bij Torrent Black Hole, vul in “/volume1/Downloads/SickBeard” en zorg dat die map aangemaakt is.
 5. Search Providers: Zet “PublicHD” bovenaan, dan “KAT”, dan “TVTorrents” (mits je hier geregistreerd staat) en laat de rest uit staan.
 6. Optie voor TVT gebruikers: Ga naar TVT, RSS Feed, Recent Trorrent, pak de ‘digest’ en ‘hast’ uit de url en copy/paste het in SickBeard onder ‘Search Provider’.
 7. Post-Processing: Kies de directory waar downloads terecht komen, bijvoorbeeld: “/volume1/Downloads”.
 8. Post-Processing: De rest is persoonlijk en gekoppelt aan de mediaplayer die je gebruikt.
 9. Wij gebruiken XBMC dus kozen ervoor om geen originele bestanden te bewaren.
 10. Bij ‘Naming’ kozen we voor het custom formaat “Season %0S/%S.N.S%0SE%0E.%E.N.%Q.N”.
 11. Onder Media Type selecteerden we XBMC met alle opties aan, behalve “tbn”.

Instellingen Download Station
Ga op de Synology NAS naar “Download Station” en diens settings.

 • Stel je Destination map in, bijvoorbeeld: “Downloads”
 • Stel de Watch folder in, bijvoorbeeld: “Downloads/SickBeard”

SickBeard zal een gevonden aflevering in “Downloads/SickBeard” plaatsen, waar Download Station hem weer oppikt. Bij het toevoegen van een nieuwe serie in SickBeard kies je waar de serie opgeslagen moet worden. In ons geval is dat: “/volume1/TV/”.

Er zijn meer instellingen in SickBeard die we nu niet behandeld hebben. Voor ons zijn ze niet nodig, maar kijk er naar om te zien of je iets meer naar jouw eigen wens in kan stellen. Het bovenstaande is bedoeld voor een snelle start. Ook al lijkt het niet zo, alles bij elkaar kan je dit binnen een half uur gedaan hebben.

Een melding krijgen wanneer een download binnen is
Onder “Notifications” (in de settings van SickBeard) staan veel mogelijkheden. Als iOS gebruikers viel onze keuze op Pushover. Snel, prettig en te gebruiken met IFTTT.com.

Tip: Wie graag automatisch ondertiteling erbij heeft, overweeg Apps zoals Subliminal en AutoSub Bootstrap Bill. Bedankt voor deze tip Niels!

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On