Aangekondigd: de Xbox One

In veel huiskamers is een spelcomputer niet meer weg te denken. Of dat nou een Wii(-U) is, een Xbox 360 of een Playstation 3. Velen wachten dan ook met smart op de opvolgers van deze consoles. Waar Sony al een tijdje geleden kwam met de nieuwste Playstation, was het nu de beurt aan Microsoft om het nieuwste speeltje te tonen.

Wat duidelijk in de presentatie van de nieuwe Xbox One naar voren komt is dat het niet langer gaat om een spelcomputer. Nee, het is nu een compleet entertainmentcenter geworden. Ook bijzonder is het besturingssysteem: dat is namelijk een mengsel van drie systemen. Ten eerste is er het Xbox-besturingssysteem voor games, ten tweede is er een Windows-besturingssysteem voor andere zaken zoals Skypen of browsen. Als laatste is er nog een besturingssysteem ontworpen om deze twee onderdelen goed met elkaar samen te laten werken en vloeiend in elkaar over te laten lopen.

Deze ‘spaghetti’ blijkt nodig om moeiteloos tussen live TV, film/serie, muziek en games te kunnen schakelen. Het schakelen op zich kan doormiddel van gebaren maken, spraakopdrachten geven, met de controller of via een smartphone. Maar net wat de gebruiker prettig blijkt te vinden.

Dat het niet alleen om een spelcomputer gaat, is duidelijk te zien in onderstaande video. Xbox executives laten weten hoe ze denken over de Xbox One, waarbij het woord games nauwelijks valt. Nadruk ligt vooral op de nieuwe technologieën die ontwikkelt zijn. Zo lijkt men erg vol van de nieuwe Kinect bewegingssensor. Gelukkig viel er nog genoeg te verbeteren aan de oude, die op bepaalde punten nog wel eens tegenviel.

Ook is men enthousiast over Smart Glass (een App voor op een smartphone of tablet). Hoe en waarvoor dat gebruikt gaat worden komt in de video niet echt naar voren. Wel is bekend dat je het als een afstandbediening kan gebruiken om door de menu’s te navigeren. Integratie met games moet het spannender maken. Denk bijvoorbeeld aan het zien van een kaart op een tablet, terwijl het spelbeeld verder vrij blijft van menu’s.

De Xbox One moet als volwaardig entertaintmentcenter dienst gaan doen en zodoende het één en ander aan apparaatjes onder de televisie vervangen. Wij zijn in elk geval razend benieuwd naar hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Wanneer de Xbox One bescikbaar is, zal hier een uitgebreide review leesbaar zijn die zich naast het gamen, vooral op integratie met de huiskamer zal richten.

Om af te sluiten nog een kleine parodie, om te lachen. De Xbox One in twee minuten:

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On