1995: de toekomst toen en “Internet of Things” nu


Van dit soort filmpjes kan ik geen genoeg krijgen. Zoals 1967, huis van de toekomst toen, is dit een terugblik op een vooruitblik.

Het gaat niet specifiek over modern wonen of daar aan gerelateerde gadgets. Centraal staat de technologie die in geen huis meer weg te denken is. Nu het begrip Internet of things op het punt staat de dijken te breken, is het onderwerp en ons project relevanter dan ooit. Voor wie geen tijd heeft om de zojuist gelinkte Wikipedia pagina te lezen, een korte uitleg:

Het uitwisselen van bruikbare informatie, niet alleen onder mensen maar ook onder en met voorwerpen. Een ijskast zal met je kunnen praten bijvoorbeeld. Is het niet in spraak, dan wel met een App die je laat weten wanneer hij weer melk voor je bij wil bestellen.

Hoewel iets gedateerd -het mag op deze pagina- een leuke uitleg van IBM over het onderwerp:

In ons huis zijn er al vele voorbeelden van Internet of Things. Zo ‘praat’ onze Synology NAS met onze camera’s, een mediaplayer en diverse Apps die ons op de hoogte brengen van zaken als:
– Wie er voor de deur staat, terwijl we lekker in de tuin liggen
– Wanneer een film is gedownload en toegevoegd aan onze mediaplayer
– Wanneer de lichten aan gegaan zijn en waardoor, wie waar bewoog en wie op de koelkast nieste.

Hoewel die laatste nergens in de buurt van enige waarheid komt, de rest is slechts een kleine greep uit een groter geheel. Uiteraard meer daarover in latere posts.

Anticipatie
Waar ik erg naar uitkijk is een ‘intelligent’ geheel. Een huis gevuld met slimme apparaten die uit het zicht hun werk doen. Anticiperen wat we als gezin nodig of behoefte aan hebben en daar zich daar op aanpassen.

Overdag TV aan het kijken terwijl de zon opsteekt en daardoor het zicht verminderd? Het systeem laat de zonwering zakken. Dat is vrij bereikbaar. In de tuin zitten, een gesprek voeren over een bepaalde hit van een paar jaar terug, een systeem dat het opvangt en af begint te spelen. Dat zal nog wat langer duren. Genoeg om naar uit te kijken in ieder geval.

Welke oplossing zou jij graag zien?

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On