▶ Ziggo interactieve CI+ module – Weg troep!

Wat was ik blij toen ik voor het eerst een goedwerkende MP3-speler in mijn telefoon had. Nu hoefde ik een apparaat minder mee te sjouwen. De papieren agenda was al gesneuveld en een stapel pasjes en bonuskaarten gingen eerder dit jaar er al uit. Binnenkort is het de fysieke huissleutel die gaat, waardoor ik uiteindelijk nog maar een ding bij me hoef te dragen.

Diezelfde vorm van blijdschap hebben we nu ook bij onze TV. Interactieve diensten zoals Video-on-demand gebruikten we alleen via webservices op een apart aan te sluiten apparaat. Toen Ziggo met haar diensten kwam hebben we er niet voor gekozen, er zou immers weer een apparaat bijkomen. Dat is nu niet meer nodig.

 • Weg kastje dat nodig was voor interactieve TV-diensten zoals video-on-demand!
 • Weg stofhappende netstroomadapter!
 • Weg bijbehorende stroomkabel!
 • Weg HDMI kabel die van het kastje naar naar de TV ging!
 • Weg lelijke afstandsbediening!

Doordat onze TV met een smartphone of tablet bediend kan worden hebben we in zijn geheel geen losse afstandsbedieningen meer nodig. Staat lekker opgeruimd.

Ziggo’s nieuwe interactieve CI+ module kan net als andere CI+ modules achter in de TV gestoken worden. Tenminste, als je TV het ondersteund. Veel TV’s kunnen tegenwoordig prima overweg met de 1.2 versie. Wil je van interactieve diensten gebruik maken, dan zal je TV met de nieuwe 1.3 standaard overweg moeten kunnen.

Televisies zoals de Sony KD-65X9005A 4K UHDTV hebben daar geen enkele moeite mee. Gelukkig maakt Ziggo het je makkelijk door een lijst van geschikte toestellen beschikbaar te maken.

Het plaatsen van de kaart is zeer eenvoudig. Na het activeren (via een webbrowser) heb je al snel beeld en kan je op de rode knop van de afstandsbediening drukken. Je kent deze knop van het rijtje gekleurde knoppen dat je vroeger voor teletekst gebruikte.

Na een laadtijd van 10 lange seconden, zit je in het hoofdmenu. Afhankelijk van het gekozen abonnement heb je toegang tot een aantal films, series en muziekalbums. Zelfs bij een standaard alles-in-abonnement (zonder extra kanaalpakketten) krijg je al 10 films en 3 seizoenen van series tot je beschikking.

De interactieve televisiediensten van Ziggo zijn gebaseerd op een centrale server en vereisen daarom bij de CI+ 1.3-module een werkende internetverbinding voor het doorgeven van de bediening via de afstandsbediening. Heb je van ziggo een alles-in-een pakket dan hoef je nergens naar om te kijken.

De strakke interface, opgebouwd op basis van html5 en css 3, wordt via een 6 megabit met mpeg4 gecomprimeerde dvb-stream naar het toestel ‘geworpen’. Ziggo zou de eerste kabelaar in de wereld zijn die deze implementatie van interactieve televisie mogelijk maakt.

Kleine vertraging
Hoewel de interface prettig en meteen duidelijk is, ontkom je niet aan een kleine vertraging bij iedere handeling. Het is telkens maar een halve seconde en zal bij de meeste gebruikers niet eens opvallen. Toch geeft het een vergelijkbaar gevoel als dat je hebt wanneer de ondertiteling van een film net een tikje achterloopt.

Zelf zijn we een directe reactie gewent bij het kiezen van een menu optie. Wanneer je de zoekfunctie gebruikt en telkens een halve seconde moet wachten voor iedere letter die je kiest, kan het even vervelend zijn. Bij navraag antwoordde Ziggo:

Erik
Erik Ziggo

De vertraging is inderdaad voelbaar, waarbij opgemerkt moet worden dat deze voornamelijk afhankelijk is van de gebruikte TV (en niet van de CAM module). Dit heeft te maken met beeldoptimalisatie; de ene TV heeft daar meer tijd voor nodig dan de andere.

Sony zit niet in de top qua snelheid (en dat is ook de reden dat Sony niet is goedgekeurd voor deze dienst). Andere goedgekeurde merken (momenteel Philips, Samsung, LG en Panasonic) zijn sneller, hoewel ook hier enige vertraging is.

Ziggo heeft voor 2014 een aantal technische ontwikkelingen op het programma staan om deze voelbare vertraging te verkleinen c.q. de responsetijd verder te verbeteren.

De voordelen van interactieve CI+ in een notendop

 • Geen aparte ontvanger, kabels en afstandsbediening meer nodig.
 • Programma’s, films & series in HD kwaliteit bekijken
 • Gemiste programma’s terugkijken van de populaire Nederlandse zenders tot 10 dagen terug
 • On Demand catalogus van films en series
 • Elektronische Programmagids (EPG)
 • Eenvoudige installatie

De interactieve CI+ module is beschikbaar voor 89 euro of 98,50 wanneer je er verzendkosten bijteld.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On