▶ De oplossing – Busch-Jaeger USB wandcontactdozen

Ben je ook zo lui? Ja, ja, je hebt het druk. Véééééél te druk om even die oplader in een la of kastje op te bergen. Excuses als “Ik moet hem toch iedere dag opladen” en “Hij is nog niet vol” gaan we na frequent gebruik als snel zelf geloven. Busch-Jaeger trapt er niet in en maakte een oplossing voor ons.

Smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, laptops en nog zoveel meer.. ze hebben veel verschillende stekkertjes, maar de meesten kunnen gelukkig via een USB-poort opgeladen worden. In je computer of via een meegeleverde adapter die niet bepaald sierlijk uit het stopcontact steekt. Door ons gezamenlijke luxeprobleem, heb je al snel een stekkerblok vol. Een blok dat je straks in zijn geheel weg kan laten.

Niet alleen lelijk, maar ook stoffig en -erger nog- ze blijven onnodig stroom trekken. We hebben al diverse oplossingen geprobeerd, van centrale laadstations tot een overdreven lang stekkerblok met tijdschakelaar, dat verstopt zat achter een brede plantenbak.

Voor het eerst hebben we een echte oplossing: USB-poorten in je stopcontact. Weg adapters. Waarom is niemand daar eerder opgekomen? Briljant. Klik op de eerste foto hieronder en blader door de gallerij. Daarna gaan we door met details en leggen we uit hoe belachelijk makkelijk deze oplossing te realiseren is.

Belachelijk makkelijk, je hoeft het alleen maar even te weten
Goed gekeken? Dan vertel ik je meteen het grootste probleem waar ik tegen aangelopen ben. Wandcontactdozen heb ik nooit aangesloten en was dan ook niet bekend met het doorlussen ervan. Bij de muur van het schiereiland in onze keuken zitten twee dubbele stopcontacten. Een van iedere dubbele krijgt stroom van de andere.

Wanneer ik dat eenmaal doorhad, werd het zeer eenvoudig. “L” is waar het bruine draad in gaat en de blauwe mag in “N”. Wanneer je doorlust zal je een van de twee USB-wandcontactdozen van 2 bruine en 2 blauwe draden voorzien. Daar is gelukkig rekening mee gehouden. Een van ieder gaat met een kort draadje door naar de ander. Bedankt wikipedia, voor het korte lesje installatiedraad.

De goen-gele draden voor aarde heb je niet nodig. De beveiliging voor overbelasting is al ingebouwd. Je kan ze dus weer terug stoppen. Zorg wel dat ze geen contact kunnen maken met andere draden. Gezien er geen stroom op staat, kan je gewoon een plakbandje om het uiteinde doen.

Bekijk de technische specificaties of de folder voor meer informatie.

Benodigdheden (voor onze situatie)

Laadtijden
De USB-wandcontactdoos levert 700 mA. De USB-wandcontactdoos is begrensd omdat deze zelf ook warmte veroorzaakt (thermisch redenen). Een iPad zal niet zo snel laden als met een originele Apple-lader, maar het gaat om het combinatiegebruik met 230V. Bijvoorbeeld gelijktijdig koffie zetten en het opladen van een smartphone zonder dat daarbij de dikke adapter nodig is. De USB-voeding van de USB-wandcontactdoos is geschikt voor alle apparatuur die voldoet aan de laadnormen voor mobiele telefonie (EN 62684).

De beide andere typen USB-laders (USB-laadstation en USB-netvoeding) leveren 1400 mA. Deze laden de meeste electronica even snel op als met de meegeleverde adapter.

USB 3.1 en diens nieuwe connector
In de loop van 2014 zal de USB standaard vernieuwd worden. Snelheden tot 10 Gbps worden dan mogelijk. Een belangrijk verschil met eerdere upgrades is dat nu ook de stekker veranderd. Deze wordt kleiner en is dubbelzijdig te gebruiken. Kortom, je kan hem er niet meer verkeerd in steken. Hoewel de vormgeving nog niet definitief is, bestaat er een grote kans dat hij zal lijken op de Lightning connector zoals we die van Apple kennen.

Een ander voordeel van de nieuwe USB 3.1 stekker is dat deze alle drie de gangbare connectors zal vervangen. Naast de normale connector, zullen dus ook de Mini en Micro varianten verdwijnen. Wat weer zal zorgen voor minder verschillende kabeltjes in huis.

Het nadeel is echter dat de wandladers uit deze review -op termijn- ook vervangen moeten worden. Zolang je nog apparaten hebt met de ‘oude’ aansluiting, blijven ze nog nuttig en er komen ongetwijfeld ook hele compacte ‘converters’.

De helft van wat we nu in de muur hebben geplaatst zal ik over een jaar of twee weer vervangen. De andere helft zal er zeker nog een jaar of 5 in blijven zitten. Ook al komt hij ergens in 2014 op de markt, het zal zeker even duren voordat alle electronica fabrikanten er gebruik van maken.

Prijzen
Er zijn veel (web)shops waar deze producten voor een schappelijke prijs te vinden zijn. Instalcenterwebshop en Elektrototaalmarkt zijn de eerste die we tegenkwamen, waarvan de laatste het meest overzichtelijk is. Zoals je ziet, voor ieder interieur is er wel een passende buitenkant te vinden.

Waarom wel

  • Bespaard ruimte. Een voordeel dat niet onderschat mag worden.
  • Bespaard onnodig stroom verbruik doordat je adapters niet meer in het stopcontact blijven hangen (gemiddeld 75 cent per adapter per jaar).
  • Kost slechts 20 cent per jaar aan stroomverbruik wanneer er niets in zit.
  • Kortsluit- en overbelastingsbeveiliging zijn ingebouwd.
  • Het is gewoon een briljant eenvoudige oplossing.
  • Begrijpelijk dat het de prestigieuze Publieksprijs ETOP Award 2013 binnengesleept heeft

Waarom niet
  • Een stopcontact vervangen vind je eng.
  • Je vergeet veel, zoals het vooraf afsluiten van stroom.
  • Bij de combi stopcontact/usb-poort zal een iPad minder snel opladen.

Conclusie in drie steekwoorden
Ideaal. Briljant. Opgeruimd.

Author: Verdi

“Het maakt niet uit wat je doet, maar waarom je het doet”

Share This Post On